El Dia Internacional dels Arxius se celebra tota la setmana amb les persones usuàries com a protagonistes

Sota el lema “Persones – Vides – Arxius”, els arxius catalans posen l’accent en la ciutadania

Avui dimarts, 9 de juny, els arxius catalans celebren el Dia Internacional dels Arxius, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), un esdeveniment que se celebra arreu del món i que s’allarga durant tota la setmana. Enguany, davant la situació excepcional provocada per la COVID-19, els arxius catalans s’han unit per proposar una jornada diferent amb l’objectiu de fer protagonista els usuaris mitjançant una campanya virtual amb una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal dels arxius.

Sota el lema “Persones – Vides – Arxius” es vol remarcar la importància de la ciutadania que utilitza els serveis dels arxius i sense la qual els arxius no tindrien sentit. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, ha impulsat una campanya virtual per apropar-se a la ciutadania, la principal iniciativa de la qual és la sèrie de vídeos “La Veu dels usuaris”. Una seixantena d’arxius, vinculats a diverses administracions catalanes i entitats privades, han donat veu als seus usuaris i usuàries que ens expliquen les seves vivències com a part participativa de l’arxiu, alhora que donen a conèixer les històries que hi ha rere els documents que estan consultant. Tot explicat des d’un punt de vista subjectiu i personal.  També han parlat altres persones que han tingut algun vincle amb els serveis d’arxius, ja siguin com a part d’una empresa que ha donat el seu fons documental, com a membre d’una associació que ha dipositat les fotografies, o com a persona anònima que ha donat les cartes dels seus avis per tal que aquestes siguin preservades. Els vídeos es podran veure al canal de You Tube de patrimonigencat a partir de demà 9 de juny.

En aquesta línia, la celebració d’enguany també vol reivindicar els arxius com a veritables serveis a la comunitat. La funció social dels arxius transcendeix aquesta celebració i impulsa diverses estratègies al llarg de l’any que promouen l’ús de tecnologies participatives que impliquin a la ciutadania com a coproductora de la informació i activitats. Un exemple ha estat la iniciativa #ArxivemlaCovid19 engegada pel Departament de Cultura amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya, a la qual s’han adherit una vuitantena d’arxius i que busca la captació de fotos, vídeos, documents i cartells relatius a la pandèmia i al confinament que hem patit durant més de dos mesos.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, destaca que “estem immersos en un període de profunda transformació impulsada per la digitalització de les nostres organitzacions i de la nostra vida privada. Els arxius del país han d’estar i estan atents  i implicats en tota la tecnologia emergent que genera informació, en l’ús que es farà i com es preservarà i s’accedirà en el futur. Els professionals del arxius són actors proactius de la construcció de memòria de la societat”.

Malgrat la pandèmia que estem patint, fins i tot en els moments més durs del confinament, els arxius no han deixat d’obrir en cap moment. Gràcies a la tasca incasable dels arxivers catalans, i a la digitalització de la documentació, s’ha mantingut l’accés als inventaris i catàlegs dels seus fons documentals a través de pàgines web i portals de cerca de documents. En tot moment s’ha fet l’atenció dels usuaris de manera remota, sigui a través de correus electrònics, sigui a través de les Xarxes Socials. Els ciutadans també han pogut consultar els milions de digitalitzacions de textos, fotografies, plànols, cartells i vídeos publicats a Internet, els originals dels quals són preservats en arxius d’arreu de Catalunya.

El Departament de Cultura posa a disposició pública els indicadors dels arxius catalans dels darrers anys al web que s’ha habilitat del Dia Internacional dels Arxius, a l’apartat Arxius en xifres: patrimoni.gencat.cat/DIA2020

A banda de la iniciativa conjunta dels arxius catalans “La Veu dels usuaris”, l’Arxiu Nacional de Catalunya, coincidint que enguany farà 40 anys, mostrarà en petits clips de vídeo autogravats des de casa, molts en situació de confinament, les veus d’una vintena de persones que han interactuat amb l’ANC al llarg de tants anys, sovint intensament, ja sigui com a persones usuàries del centre, com a dipositants d’arxius o com a col·laboradors en la tasca de conservació, difusió i accés als nostres fons documentals, tant de caràcter públic com d’origen privat. A “Experiències d’arxiu” s’hi veuran algunes cares conegudes, representants institucionals, professionals de la investigació i la docència universitària, periodistes, gent d’entitats de memòria i responsables d’altres centres que conserven patrimoni i han col·laborat amb l’arxiu. Aquestes “experiències d’arxiu”, d’un minut de durada aproximadament, s’aniran desvetllant al llarg de la setmana, dos al dia, en un espai especial del web de l’ANC i dels seus perfils a les xarxes socials.

Així mateix, L’ANC fa accessible en línia l’exposició Passeig i memòria. Maquetes i documents d’indrets de Sant Cugat, actualment instal·lada al vestíbul de l’Arxiu Nacional i produïda conjuntament amb l’Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès.

Pel que fa a la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura, els arxius que en formen part han organitzat 10 visites virtuals per descobrir els interiors dels edificis on s’ubiquen, i que s’aniran presentant al llarg de la setmana, compartint dos al dia. A partir d’imatges esfèriques 360º i d’eines com Google Street View o Expeditions Google, es podrà passejar pels interiors d’aquests equipaments oberts a la ciutadania, on es busca que la persona usuària sigui la protagonista.

Seguint amb el projecte “Catalunya des dels arxius: esdeveniments i festes populars digitals”, un programa d’exposicions i actes virtuals que reprodueixin les festes populars, esportives i esdeveniments de tota Catalunya a través dels documents dels arxius de la XAC, aquesta setmana s’estrenen dos nous capítols: avui es publica el capítol dedicat a la Primavera fotogràfica i dimecres 10 de juny el dedicat al Corpus Cristi i la Patum.

Així mateix, es presentaran diversos projectes i publicacions com són el projecte de visió per computador d’etiquetatge automàtic i semàntic  dels continguts d’imatges de festes populars i món de l’esport, que tindrà lloc dijous 11 de juny a les 12.30 hores, i les guies  de digitalització i de suport als arxius de les entitats esportives  en versió catalana i anglesa.

Aquestes i altres propostes de la setmana dels arxius es poden consultar al web del Dia Internacional dels Arxius 2020: patrimoni.gencat.cat/DIA2020