L’exposició, que combina fotografies, gravacions sonores, relats orals i escrits, mapes i objectes, l’ha dissenyat la companyia Kunstant amb l’aportació de veïns i veïnes dels micropobles del festival.
El Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà no atura l’activitat durant l’any i programa propostes per continuar dinamitzant la vida als micropobles altempordanesos. Aquest hivern, en una primera edició, el FASTT impulsa una exposició multidisciplinar en forma de dispositiu escènic de memòria viva, que comptarà amb una part instal·lativa i una part performàtica que protagonitzaran els veïns i veïnes.
El projecte veurà la llum el 21 de desembre a Ordis (part d’instal·lació) i Pont de Molins (performance i vermut). La instal·lació, amb entrada lliure, es podrà visitar entre les 10 i les 12 hores del matí a un espai d’Ordis que es confirmarà a través de les xarxes socials i web del FASTT, i la representació final serà a les 12.30 hores a l’Ajuntament de Pont de Molins.
L’exposició, forma part d’un projecte de creació dinamitzat per la companyia Kustant amb els veïns i veïnes dels micropobles del festival. Durant el mes de novembre, diversos veïns de Garrigàs, Ordis, Agullana, Palau de Santa Eulàlia, Sant Climent Sescebes i Rabós han recorregut els pobles del FASTT per recollir fotografies, gravacions sonores, mapes, documents, objectes i relats orals, que serviran per crear la instal·lació.
La mostra presenta la memòria viva dels micropobles de l’Alt Empordà a partir de relats de vida dels veïns i veïnes. Així doncs, és un espai per reflexionar sobre els espais que habitem i transitem al territori, així com testimoniar com viuen i es relacionen les persones que formen part d’aquests micropobles.
Com és la vida en aquests territoris? Com de diferents són les vides d’una persona gran i d’una persona jove? Quines són les mirades sobre aquests pobles? Quins són i com són els seus espais? Són algunes de les preguntes que la companyia Kunstant ha fet als veïns, alhora que ha recollit material que els permet parlar del present i del passat d’aquests micropobles.
L’antiga fàbrica de jerseis d’Agullana –com a símbol de la dona treballadora en l’àmbit rural–, els safaretjos, bars o punts de trobada dels municipis, les històries que amaguen els objectes quotidians i les diferents convivències i maneres d’habitar els pobles, són alguns dels temes que vertebren la mostra.
La comissió de veïnat del FASTT
L’Associació FAST, a més del festival, coordina la comissió de veïnat, que format pels veïns i veïnes dels diferents municipis del projecte, té l’objectiu de trobat espais de debat i de socialització entre els diferents habitants. La comissió es reuneix entre una i dues vegades al mes durant tot l’any amb la finalitat de crear una xarxa de participació i col·laboració.
Periòdicament, s’organitzen excursions per conèixer el paisatge i arquitectura dels municipis, sopars de germanor, sortides al teatre i xerrades amb diferents professionals de les arts escèniques. A més, el festival proposa cada any un projecte de creació escènica que es desenvolupa i es presenta en el marc del FASTT sota el nom de Micropobles a escena.
Les inscripcions a la comissió estan obertes tot l’any i són totalment gratuïtes. Només cal enviar un correu a info@fastemporda.cat o contactar amb un dels Ajuntaments dels micropobles del FASTT.