El Circ Elefant d’Or de Girona bat rècord de països participants presentant a 76 artistes en 24 atraccions inèdites dins la pista d’un circ a Europa occidental
El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or va néixer l’any 2012 amb la pretensió de presentar a cada edició més d’una vintena de les millors atraccions mai vistes en els circs europeus. En total seran 76 artistes de gairebé una vintena de països els que competiran en 24 atraccions inèdites a Europa davant d’un jurat internacional format per 15 importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en 16 representacions sota la Gran Carpa amb capacitat per a 2.414 espectadors, plantada al Camp de Mart de La Devesa, al costat del Palau de Fires.
Des que va finalitzar l’edició 2021, la direcció artística del Festival ha emprès la tasca de seleccionar 24 atraccions de primer nivell mai vistes dins la pista d’un circ a Europa occidental per tal de vestir els programes de les dues semifinals de la propera edició. La dificultat d’oferir contractacions a artistes procedents de Xina (bloquejada per la pandèmia) i de Rússia (en ple conflicte) ha redirigit la mirada cap a d’altres països oferint una gran varietat de procedències en la que serà l’edició amb major diversitat de països participants. La major part dels grans festivals extraeuropeus on principalment es viatjava per a reclutar les atraccions segueixen aturats (dos eren a Rússia i tres a Xina) i de nou diàriament s’han visualitzat desenes de candidats via vídeo proporcionats tant per companyies estatals, com mànagers o artistes directament.
Entre les 24 atraccions mai vistes a Europa occidental que es presentaran a l’onzena edició en destaquen dos grups d’acròbates aeris procedents d’Amèrica llatina: d’una banda, els set trapezistes volants mexicans de Flying Caballero, una de les rares formacions a la història a incloure en el seu repertori el quàdruple salt mortal, i, d’altra banda, el quartet colombià The Flyers Valencia amb l’arriscada proposta de la doble roda de la mort a un ritme vertiginós. Al seu costat s’hi mostraran les diferents disciplines circenses: comicitat, malabars, acrobàcia al terra (mà a mà, icaris, barra russa), equilibris (patinatge acrobàtic, corró, funambulisme) i d’altres modalitats d’acrobàcia aèria (cintes aèries).
Per primera vegada en la trajectòria del festival, es presenta una tercera part de la programació, 18 dels 24 números en competició, gairebé cinc mesos abans de l’esdeveniment: el complex context polític internacional obliga a realitzar les tramitacions de visats i de transports de materials artístics amb major anticipació.
Promoció de llançament
Durant 8 dies, fins el dimarts 18 d’octubre, la Promoció de llançament permet adquirir totes les entrades amb 5€ de descompte a través del web del Festival, i a partir del dimecres 19 d’octubre les localitats podran adquirir-se físicament tant a Girona (Taquilla del Teatre Municipal, oberta de dimecres a divendres de 13 a 17 hores) com a Besalú (Circusland, de dijous a diumenge, d’11 a 19 hores).
A partir del 21 de febrer, cinc dies abans de l’estrena, les localitats restants podran adquirir-se igualment a les Taquilles del Festival a la Fira de Girona (cada dia, d’11 a 21 hores).
Dies i horari funcions Festival
Dijous, 2 de març: 20:30 hores (Show Blau)
Divendres, 3 de març: 17:30 i 21 hores (Show Vermell)
Dissabte, 4 de març: 12, 16:30 i 21 hores (Blau)
Diumenge, 5 de març: 11.30, 16 i 19.30 hores (Vermell)
Dilluns, 6 de març (Dia de l’Espectador, preu únic 18€): 17.30 hores (Vermell) i 21 hores (Blau)
Dimarts, 7 de març: 20.15 hores (Show Or – Gala Final)