Ja s’han superat les 16.000 entrades venudes a dos mesos de l’estrena i aquesta setmana es preveu que els Reis d’Orient en regalin més de 2.000
s presentaran 81 artistes en 24 atraccions inèdites a Europa arribades de 16 països. Destaquen importants grups acrobàtics al triple trapezi volant o en els malabars en barrets i noves tècniques mai presentades al Festival com la manipulació de tridents xinesos o els malabars amb gerros gegants.
El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or va néixer l’any 2012 amb la pretensió de presentar a cada edició més d’una vintena de les millors atraccions mai vistes en els circs europeus. En total més de 80 artistes d’una vintena de països competiran en 24 atraccions inèdites a Europa davant d’un jurat internacional format per importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en 16 representacions sota la Gran Carpa amb capacitat per a 2.314 espectadors, plantada al Camp de Mart de La Devesa, al costat del Palau de Fires.
Des que va finalitzar l’edició 2023, la direcció artística del Festival ha emprès la tasca de seleccionar 24 atraccions de primer nivell mai vistes dins la pista d’un circ a Europa occidental per tal de vestir els programes de les dues semifinals de la propera edició. S’han seleccionat les noves atraccions en prospeccions en d’altres festivals internacionals, com, per exemple, els celebrats a Zhuhai – Chimelong(Xina) o a Moscou. En paral·lel als desplaçaments, diàriament es visualitzen desenes de candidats via vídeo proporcionats tant per companyies estatals, com mànagers o artistes directament.
En la programació 2024 en destaquen nombroses atraccions grupals, col·lectius d’artistes arribats de Xina (30 malabaristes amb barrets, 10 malabaristes de gerros gegants o 19 manipuladors de tridents), Xile (14 trapezistes volants en la primera participació d’un trapezi triple en un festival de circ) i Yakutia (7 acròbates als màstils oscil·lants). Al seu costat s’hi mostraran les diferents disciplines circenses: comicitat, malabars, il·lusionisme, acrobàcia al terra (mà a mà, icaris i volteig), equilibris (verticalisme, perxa, patinatge o bicicleta acrobàtica) i d’altres modalitats d’acrobàcia aèria (cintes, cercle, anelles i teles aèries).
Dates, funcions i aforaments
En total seran 16 representacions amb un aforament per funció de 2.314 butaques. Les 4 representacions exclusives per al públic escolar, programades pels matins dels dos primers dies, han pràcticament exhaurit les seves localitats.
El dilluns 26 de febrer serà novament el Dia de l’Espectador del Festival amb totes les categories de butaca al preu únic de 18€ (excepte Llotja VIP Central, Llotja VIP frontal i butaca bronze). Serà la quarta vegada que el Festival proposa aquesta jornada i l’única ocasió en què es podran veure el mateix dia les dues semifinals d’Elefant d’Or: els espectacles Vermell i Blau.
La forquilla d’entrades entre els 11 i els 95€ consoliden el Festival com a una de les ofertes artístiques de major qualitat del país amb uns dels preus d’entrada més econòmics.
El canal preferit per a adquirir les entrades segueix essent el web oficial www.festivaldelcirc.com tot i que les entrades també poden adquirir-se presencialment a:
- Taquilla del Teatre Municipal de Girona, de dimecres a divendres de 13 a 17 hores
- Taquilla del Festival al Palau de Fires de Girona, a partir del 15 de febrer, cada dia d’11 a 21 hores.
Notorietat internacional
En la seva dotzena edició el Festival, major esdeveniment circense del país, es consolida com a major esdeveniment circense d’Europa. Aquesta posició entre els festivals ha estat possible gràcies a la notorietat internacional aconseguida, al nombre d’espectadors que anualment visiten el certamen, a la qualitat de les seves atraccions, a la capacitat d’atracció de programadors, al retorn econòmic generat, a les contractacions aconseguides pels artistes, al cost total de l’esdeveniment, etc.
El Festival del Circ Elefant d’Or és l’únic que a casa nostra segueix els paràmetres i mecànica establerts l’any 1974 pel Príncep Rainier III de Monte Carlo en el moment de crear el seu propi Festival: el pioner en el que es basen els altres 13 festivals internacionals del món, escampats en 8 països quan les guerres i pandèmies ho permeten: França, Itàlia, Rússia, Xile, Xina, Mònaco, Hongria i Catalunya.
Al costat dels qui ajuden
Un any més Elefant d’Or pretén acostar el circ de primera divisió internacional a tots els segments de públic. En aquest sentit mena una intensa campanya al costat dels serveis socials de l’Ajuntament de Girona i del programa Apropa Cultura per a que més de 600 persones en risc d’exclusió gaudeixin d’alguna de les representacions programades sota la gran vela del Camp de Mart.
A més, els infants menors de 2 anys paguen una entrada simbòlica d’un euro i d’altra banda els espectadors estan convidats a donar un euro a l’adquirir les seves entrades. La suma de les dues quantitats es destina anualment a una entitat social que centra la seva activitat a Girona. Enguany la beneficiària d’aquesta acció serà Pallapupas.
12 anys de Festival
En les seves onze primeres edicions (2012-2023), sense tenir en compte l’edició especial (juny 2021), el Festival ha presentat 853 artistes que han ofert 259 atraccions mai vistes a Europa occidental a 311.917 espectadors en 58 dies d’espectacle, sumant 160 representacions.
L’estricta política artística de convidar exclusivament atraccions de primera divisió que ni un sol cop hagin trepitjat una pista europea ha convertit al Festival, en només 11 edicions, en la cita de referència per a la descoberta dels nous talents, en la plataforma de llançament de les noves estrelles per a l’espectador del vell continent. Hi ha un marcat abans i després del seu pas per Girona en les carreres dels participants i aquest fet l’ha convertit en una cobejada iniciativa.
Elefant d’Or és avui qui marca la tendència en el món del circ, la passarel·la de les novetats, i per a conèixer les revelacions cada any desfilen pel Festival els responsables de càsting, directors artístics i cercatalents dels principals establiments de l’espectacle i festivals d’arreu. Com en la moda per estar al dia cal viatjar a Milà o París, en el circ qui marca l’estil, qui sotraga el panorama existent any rere any, qui ofereix noves fornades sense fre és Elefant d’Or a Girona.
24 atraccions internacionals inèdites a Europa
L’objectiu del Festival és emplaçar les arts circenses en la consideració social que els correspon, formant part de la nostra cultura i al costat de les altres arts escèniques com el teatre, la dansa o la lírica. Per aconseguir aquest tractament s’ha fet, des dels inicis, una aposta per la qualitat, per l’excel·lència, conscients que aquest era l’únic camí possible per a la dignificació d’un espectacle en crisi.
El Festival del Circ va més enllà del reduccionisme de les etiquetes de circ clàssic/tradicional versus el circ nou/contemporani i considera que la llarga crisi que viu el sector no se supera amb oposicions o debats erms sinó fent una clara i ferma aposta per la qualitat. D’aquesta manera el Festival proposa en un mateix espectacle atraccions d’estètica avantguardista al costat de números de tall més clàssic.
La voluntat del Festival no és altra que sotragar la realitat circense actual amb un sector que peca d’endogàmia, a voltes acomodat en les ajudes públiques, circuits subvencionats i dinàmiques artístiques en discordança amb les demandes reals del mercat. El Festival de Circ representa una onada d’aire fresc, una fornada de nous artistes de qualitat, una finestra a Europa d’inèdits i importants talents de la pista, una plataforma de llançament de nous valors al panorama circense… en definitiva, suposa un revulsiu a un mercat sovint estancat i sobre-protegit. I és en aquesta mesura que és més innovador i revolucionari que cap altre esdeveniment de circ: perquè trenca convencions que molts van voler assentar (la mort del circ de carpa o d’atraccions) i fa conviure en un mateix espai cultures, tradicions i estètiques dispars.
Aleksey Teslin – Diàbolo – Rússia
Format a GUTSEI, l’Escola estatal de circ i varietat de Moscou (2014-18), aquest jove malabarista ha donat un nou gir a la disciplina del diàbolo amb un estil desenfadat on la dansa hi juga un paper destacat. El setembre de 2019, després d’una gira per Israel, va participar al festival de circ de Moscou i l’any passat va merèixer un dels premis del festival d’Almaty (Kazakhstan).
Angel of Crystal – Equilibri de copes en teles aèries – Vietnam
Després de formar-se durant cinc anys a l’escola nacional de circ de Vietnam, aquesta jove acròbata va ingressar l’any 2023 com artista a la companyia nacional de circ del seu país. L’any 2022 va obtenir un premi de bronze en el festival de circ celebrat a sant Petersburg i, a l’any següent, un premi de plata en el festival d’Almaty (Kazakhstan). El doble equilibri de vasos amb la boca i teles aèries sembla impossible!
Angelina – Equilibris – Ucraïna
La jove acròbata Angelina Fedorko proposa una revolució en el verticalisme, així és com s’anomena específicament la vessant de l’equilibrisme on l’artista utilitza els bastons amb les caixes. Cansada de les limitacions d’actuar en parella en una atracció de mà a mà, avui explora les limitacions del equilibrisme solista i aporta una extrema sobrietat i rigor en cada gest.
Artsiom Zhaunenka – Equilibris – Bielorússia
La participació del llegendari equilibrista rus OlegIzossimov en el malauradament desaparegut Festival del Circ de Verona va ser una revolució en la disciplina de l’equilibrisme. Izossimov, que continua en actiu, ha escollit Artsiom com a alumne per a transmetre-li el seu art i fusionar, com va fer ell, la música clàssica amb la precisió muscular que requereix l’equilibrisme d’alt nivell.
Daria Humeniuk – Anelles aèries – Ucraïna
En la tercera edició del Gran Circ de Nadal de Girona, celebrada el desembre de 2016 amb el títol d’Orient, hi va participar el malabarista ucraïnès Vladimir Gumeniuk. De retorn al seu país, Gumeniuk va començar formar i crear atraccions per a d’altres companys artistes. Avui el número de Daria, la seva muller, no desmereix noms com DollyJacobs o LillianLeitzel, referents històrics en les anelles aèries.
Dezhou Acrobatic Troupe of China – Manipulació de tridents – Xina
Sota la direcció artística de la prestigiosa creadora Li Xining, la companyia participa a la cita gironina amb dues atraccions grupals: d’una banda, els malabars amb barrets, i d’altra banda, la manipulació de tridents. Aquesta darrera és una antiga disciplina de l’acrobàcia xinesa on l’artista fa voleiar i recepcionar una antiga eina del camp asiàtic molt propera a la nostra forca.
Dezhou Acrobatic Troupe of China – Malabars amb barrets – Xina
La ciutat xinesa de Dezhou compta amb la seva pròpia companyia d’acròbates des de 1958. Emplaçada a la vall del Riu Groc, la població frega els sis milions d’habitants. Al llarg de la seva dilatada trajectòria el col·lectiu acrobàtic de Dezhou ha acumulat més de 150 premis en diferents competicions i avui compta amb prop de 130 artistes. Conjuntament amb la companyia de Nanchong oferiran el número amb més quantitat de malabaristes amb barrets de la història.
Nilson Escobar – Malabars – Perú
Fa vint-i-quatre anys que aquest jove artista peruà va estrenar-se com a malabarista davant del públic: va ser a Brasil i només tenia deu anys! Des d’aquell moment no va aturar-se en el seu perfeccionament tècnic i artístic tot actuant en nombrosos circs d’Amèrica Llatina fins a convertir-se en el que avui representa: un dels “tempo jugglers” (així es denomina en el circ als malabaristes llatins) més ràpids de la història.
Franco Carvallo – Bicicleta acrobàtica – Argentina
Una de les atraccions triomfadores en el darrer Festival de Circ “Pista de Oro” celebrat a Santiago de Xile, el darrer mes d’octubre, fou la de les acrobàcies fetes per aquest jove argentí al damunt de diferents tipus de bicicleta i de monocicle. Cinquena generació d’una antiga nissaga de circ argentí, la dels Ramasiglia, Franco ofereix un extens repertori amb aparells diferents: bicicletes, monocicles i rodes.
The Flying González – Triple trapezi volant – Xile
Quan el 2014 els tres germans González més adults varen participar al festival no podíem imaginar com aquella participació els canviaria la vida: Jonathan “Tatán” González fou contractat pel Cirque du Soleil. Avui la família ha creat un dels majors circs d’Amèrica llatina: el Circo Panamericano. Avui, tornen al festival per a mostrar agraïment i fortalesa amb el primer número de triples trapezis mai presentat en un festival.
In your hands – Portor coreà – Rússia
Atracció de recent creació suma del talent de dos campions de gimnàstica acrobàtica: Elvira i Grigory. Ell havia format part de la cèlebre troupe de saltadors a bàscula liderada per DmitrySokolov. Sota la direcció artística de Evgeny Shevtsov i Elena Poltarak, l’atracció es va presentar en l’espectacle 2023 del cèlebre circ Nikulin de Moscou i, més tard, el passat setembre, en el festival que se celebra al mateix circ.
Light Arrow – Cintes aèries – Kazakhstan
Els espectadors dels darrers festivals de circ de Kazakhstan i de Moscou varen quedar captivats per aquesta atracció plena de delicadesa que sembla transportar-nos a la mitologia grega: sembla talment com si Diana caçadora hagués decidit volar sota el circ i, enfilant-se mercès a les cintes aèries, realitzar llançaments de fletxa amb arc a tota alçada.
Nanchong Culture and Art Exchange Development Center – Malabars amb gerros – Xina
Atracció mereixedora del màxim guardó en la darrera edició del prestigiós Festival internacional de Circ de Wuqiao (Xina) celebrat el passat mes d’octubre. Els malabars amb gerros de gran format formen part de l’ancestral repertori acrobàtic xinès. Els deu malabaristes del grup han fet una reinterpretació de la disciplina aportant-hi noves figures.
Lan Mi by Nanchong Culture and Art Exchange Development Center – Teles aèries – Xina
Sota la direcció artística de Li Xining, l’acròbata Lan Mi ofereix un repertori completissím de figures a les teles aèries sense cap tipus de protecció. Mentre s’enfila pels aires, una acurada coreografia balla al peu de les seves teles en un esclat estètic que ens transporta visualment a la Xina, als seus camps i vegetació.
Pacusito Videla – Comicitat – Argentina / Estats Units
La nissaga dels Videla ha aportat no només grans artistes sinó una gran vitalitat al circ argentí amb la creació d’espais de formació. Pacusito forma part de la darrera generació i és l’exemple d’un artista complet: monociclista i malabarista, ha escollit l’art del pallasso i com a tal triomfa en importants espectacles a Estats Units com, per exemple, la darrera producció estiuenca del Circus World Museum.
Ramó & Alegria – Màgia còmica – Catalunya
Tot i que Ramó va iniciar la seva carrera artística com a animador, el seu camí el porta directe a l’art de la màgia. Alegria és l’energia, el seny, la força,… el cap. Junts han creat un espectacle inusual on l’escenari s’omple d’una còmica lluita entre els personatges on es trenquen els rols i els estereotips entre el mag i el seu assistent, creant situacions absurdes. Guanyadors d’importants premis internacionals, varen formar part del darrer festival de circ de Zhuhai (Xina).
Resplendence Duo – Adagio acrobàtic – Austràlia
Aquests dos experts en dansa acrobàtica, varen fer un salt cap al circ mercès a la seva trobada amb Benhur Nicolodi, acròbata d’àmplia experiència procedent d’una antiga nissaga italiana. El 2029 es varen presentar per primera vegada com artistes de circ al cabaret Pink Flamingod’Austràlia. La direcció d’Elefant d’Or els va seleccionar després de la seva participació al darrer festival de circ de Sant Petersburg, el passat mes de setembre.
Duo Soma – Perxa – Argentina
La perxa frontal exigeix una força i equilibri excepcionals : suficients com per a proposar figures tan extraordinàries com quan la Vanessa està en equilibri al damunt de la perxa de 8 metres d’alçada i el portor, en Tobias, puja i baixa d’una escala sostenint la perxa a la front. Han actuat en circs de prestigi com Servian i Rodas (Argentina) o Amar (Brasil). Al setembre passat varen participar en els festivals de Buenos Aires i de Moscou.
Duo Soul – Cercle aeri – Canadà / Moldàvia
A l’anterior edició d’Elefant d’Or, la celebrada al març de 2023, Sabrina Aganier, una artista canadenca va captivar als espectadors amb la seva atracció solista al cercle aeri. Fascinada per les emocions viscudes a Girona, Aganier ha estat incansablement treballant tot l’any per a estrenar a Girona una nova atracció en parella amb el seu company: el duo inclou figures mai vistes fins avui en la disciplina.
Spirits of the North – Màstils oscil·lants – Rússia
Sota la direcció de Serguey Rastorguev, el Diamond Circus és el circ estable de la ciutat de Yakutsk, una de les ciutats més fredes del planeta. La seva troupe havia participat anteriorment a Elefant d’Or un número de malabars de rebot (2013) i un de barra russa (2020). En aquesta ocasió arriba amb una creació dirigida artísticament per Dmitry Chernov i que s’ha presentat als festivals de Moscou i Kazakhstan.
Duo Stardust – Patins acrobàtics – Ucraïna
Vlada i Yevgueni es varen conèixer formant part de diferents atraccions de circ. Des de 2017 varen unir el seu talent en un nou número de patinatge acrobàtic que pretén ser fresc i desenfadat. Amb només 7 anys, i malgrat la pandèmia, ja han recorregut importants espectacles en creuers, cabarets (Billionaire de Doha i Dubai), televisions (Got Talent d’Ucraïna i d’Espanya) i festivals (Zhuhai, Xina, novembre 2023).
Los Tiki-Taka – Comicitat – Xile
Els espectadors del festival han rigut amb la majoria dels grans rostres de la comicitat de circ de Xile, país on el pallasso està molt ben valorat: Pastelito, Matute, Calugas, Tuga… Enguany és el torn d’aquesta parella d’experimentats pallassos integrats per un pare i un fill. Dos personatges excèntrics que inunden la pista de la seva follia per a transportar-nos al país de les rialles permanents.
Hermanos Vivas – Jocs icaris– Mèxic
De pare malabarista i oncle antipodista, no és estrany que els dos fills d’Omar Vivas Ayala escollissin els jocs icaris per a fer carrera en el món del circ. Després d’haver actuat en el CircoBarley del seu país han arrencat una meteòrica carrera que, amb poc temps, els ha portat a actuar en circs de prestigi com La tarumba (Perú) o Cirque Musica (Canadà).
Acro Combined Men’s – Volteig acrobàtic – Rússia
L’any 2023 va participar en el festival el quartet Vertex representant Israel: era un quartet de gimnastes olímpics que varen representar el seu país en el Campionat mundial de Gimnàstica acrobàtica celebrat a Ginebra (Suïssa) el 2021. En la mateixa competició. La Federació russa obtingué un excel·lent resultats en el podi mercès al quartet que Elefant d’Or presenta enguany.