El certamen reuneix a Figueres milers de visitants amb l’objectiu d’acostar la gastronomia al públic i reivindicar la cuina empordanesa amb degustacions, concursos i 12 sessions formatives a l’escenari principal
La Rambla de Figueres va ser l’epicentre aquest passat cap de setmana del Fòrum Gastronòmic Ciutat,que va rebre milers de persones durant dos dies. L’èxit d’assistència d’aquesta primera edició a la capital de l’Alt Empordà garanteix la continuïtat d’aquest format a la ciutat en el futur. L’esdeveniment va oferir 12 sessions formatives a l’escenari principal, activitats paral·leles i ha comptat amb 20 expositors. El certamen el va organitzar l’empresa gironina Incatis, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, amb l’objectiu d’acostar la gastronomia al públic i alhora reivindicar la cuina empordanesa. I ho va fer a partir de demostracions culinàries, tasts de productes de proximitat, sessions gastronòmiques i diferents concursos. Un d’ells, el que determina quin és el Millor Brunyol de l’Empordà, va servir per premiar l’establiment Maia Flequers. Professionals de restaurants de renom com el Miramar, Motel Empordà, Hotel Duran, Bar Boia i Empòrium, entre d’altres, van formar part d’un programa que va tenir com a potes principals la cuina dolça, representada pels brunyols, les flaones de Figueres i els taps de Cadaqués; la cuina salada, amb presència dels arrossos i la llagosta del Cap de Creus; així com els formatges, els vins, el pa, les figues i el col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent. Un altre dels plats forts ha estat el Dinar Dalinià que l’Escola d’Hostaleria de Figueres va cuinar i servir el diumenge.
Rosa Bel, coordinadora de la programació del Fòrum Gastronòmic, explica que “estem molt satisfets amb l’èxit d’aquesta primera edició, sobretot perquè hem aconseguit donar visibilitat als productes i als professionals de la cuina de l’Empordà i a la gastronomia catalana en general. Ens sembla imprescindible fer aquesta tasca de visibilització i sensibilització cap al públic final perquè el consumidor valori els aliments del territori, els reconegui i els adquireixi. A més a més, la gent ha assistit a les ponències, hi ha hagut una alta participació en el concurs del Millor Brunyol de l’Empordà i els productes exposats han despertat molt d’interès. Aquesta valoració tan positiva des del primer dia ja ens ha activat per començar a preparar la nova edició de l’any vinent”.
Per la seva part, Jordi Masquef, alcalde de Figueres, valora que “aquesta primera edició ha estat un èxit de participació i de qualitat de les propostes. Hem demostrat que Figueres pot i vol acollir el Fòrum Gastronòmic Ciutat i confiem en repetir-lo i consolidar-lo com una proposta més per dinamitzar i posar en valor la gastronomia de l’Empordà, els nostres productes i establiments de referència que ens situen al mapa”.
El Fòrum va apropar la cuina a la gent, al mateix temps que va voler formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar el valor la tasca dels agricultors i proveïdors d’aliments. Així, Figueres va acollir un programa farcit d’activitats que va comptaramb demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que han parlat del producte local i van cuinat davant dels assistents. També es van oferir tasts d’aliments de proximitat i concursos. L’Escenari Gastronòmic, amb capacitat per a 200 persones, va ser el punt principal de l’esdeveniment, al qual també s’hi va sumarun espai firal de 250 metres quadrats amb 20 empreses expositores que va permetre als assistents descobrir, comparar, degustar i adquirir productes variats com ara formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona, un referent del sector
El Fòrum Gastronòmic Ciutat es un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull que es va posar en marxa l’any passat a la plaça de Catalunya de Girona i que repeteix format aquest 2024 a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.