L’objectiu de l’ajut és assegurar el manteniment de les confraries de pescadors davant la pèrdua d’ingressos causada per l’aplicació de la reducció de dies de pesca que fixa la Unió Europea
El Govern abonarà el 80% de la taxa per ocupació del domini públic portuari a les confraries de pescadors. Així ho ha anunciat avui el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, en el decurs de la seva intervenció al Parlament.
“L’objectiu d’aquest ajut és garantir la viabilitat econòmica de les estructures del sector, les confraries de pescadors, gestores de les llotges pesqueres, davant la pèrdua d’ingressos causada per l’aplicació de la reducció de dies de pesca que fixa la Unió Europea”, va afirmar el conseller d’Agricultura.
Aquesta taxa suposa un cost de 900.000 euros al conjunt de les confraries de pescadors ubicades a ports amb titularitat de la Generalitat de Catalunya: Arenys de Mar, l’Ametlla de Mar, Blanes, la Ràpita, Llançà, Palamós, Roses, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Guíxols, Deltebre, el Port de la Selva, Cambrils, Mataró, Calafell, les Cases d’Alcanar, Torredembarra, l’Escala i l’Ampolla.
La taxa per a l’espai destinat a les oficines de les confraries, llotges pesqueres, magatzems de caixes i arts de pesca, fàbriques de gel, cànon de pantalans i altres instal·lacions necessàries és un dels principals costos estructurals de les confraries de pescadors.
El conseller també va anunciar la creació d’una àrea d’agricultura i pesca a Brussel·les. “Destinarem tots els recursos necessaris a Brussel·les, els nostres interessos es juguen a Brussel·les i per tant, hem parlat amb el conseller d’Exteriors, hem determinat que presentarem una proposta per tenir un grup fixe a Brussel·les, amb personal del Departament, que vetlli pels nostres interessos. No ens pot passar el què ha passat aquesta vegada amb la proposta de pesca, que està totalment allunyada de la realitat que estem vivinti del què necessita el Mediterrani”, va afirmar.
Finançament del 100% de les xarxes selectives
En aquest sentit, el Govern, mitjançant fons propis i amb el cofinançament del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), subvencionarà el 100% de la instal·lació de les xarxes selectives, que són una de les mesures obligatòries que haurà d’aplicar la flota pesquera per acollir-se als mecanismes de compensació. Paral·lelament, el Departament d’Agricultura estudia, d’acord amb el Ministeri, el finançament de la resta de mesures de l’acord europeu de pesca.
Actualment i fins a final de gener, la Generalitat té oberta una línia d’ajuts d’un import de 6 milions d’euros destinats a promoure la pesca i l’aqüicultura sostenibles. Les xarxes selectives i les portes voladores formarien part d’aquestes accions subvencionables. A més, manté oberta la línia d’ajuts per compensar la paralització temporal d’activitats pesqueres (vedes), amb una compensació de 52 dies hàbils per embarcació i/o marineria.