La mesura tindrà efecte entre la una de la matinada i les sis del matí i s’estendrà a les localitats de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada a 7 dies superior a 400 casos per cada 100.000 persones
l Govern ha sol·licitat ja al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’autorització corresponent per aplicar el confinament nocturn “al més aviat possible” entre la una de la matinada i les sis del matí a 161 municipis de Catalunya per frenar l’expansió de la pandèmia de Covid-19. Les localitats on es decretarà aquesta mesura són aquelles de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada a 7 dies superior a 400 casos per cada 100.000 persones.
Així ho han explicat els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena, i de Salut, Josep Maria Argimon, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa conjunta al Palau de la Generalitat. “No és una mesura fàcil, però, en paraules del president, el Govern assumeix la responsabilitat de vetllar en tot moment per la salut de la ciutadania, conscients de la incomoditat i en alguns casos, fins i tot incomprensió, que genera l’adopció d’aquesta mesura, una mesura que té una forta incidència sobre els drets fonamentals”, ha manifestat la portaveu Plaja.
Precisament per això, Plaja ha assegurat que el Govern serà “impecablement metòdic, curós i quirúrgic” en l’aplicació d’aquest confinament, que s’ha sol·licitat per un període d’una setmana, per a uns determinats municipis i amb uns criteris epidemiològics clarament definits. Així, serà l’afectació del virus la que marcarà la necessitat de “modificar, ampliar o reduir setmanalment” aquests 161 municipis inicials. La llista definitiva serà la que es faci pública al DOGC un cop el Govern rebi l’aval del TSJC.
Plaja també ha explicat que el president Aragonès s’ha reunit amb els professionals del sistema sanitari català, hospitals i centres d’atenció primària, per analitzar amb ells la situació de les últimes hores i sobretot per escoltar-los en primera persona i perquè les metgesses, metges i responsables dels serveis d’infermeria compartissin el que estan vivint i el que s’estan trobant aquests darrers dies.
“Estan exhausts després de gairebé un any i mig de gestió de la pandèmia, de gestió de l’excepcionalitat i d’una cinquena onada que ha desbordat els centres d’atenció primària, ha col·lapsat les urgències hospitalàries i ha tensionat al màxim l’assistència als hospitals catalans”, ha alertat la portaveu Plaja.
Segons ha detallat, els sanitaris “han aplaudit” que el Govern hagi pres la decisió d’aquest confinament nocturn i d’augmentar les restriccions, i han remarcat la necessitat que la ciutadania “prengui consciència de la perillositat del virus”. Sobre això, han traslladat al president i al conseller Argimon que hi ha “una falsa percepció de seguretat individual entre determinats sectors de la població”, que contrasta de forma “colpidora” amb el que estan vivint els professionals de salut a dins dels hospitals. Per aquest motiu, Plaja ha insistit en la necessitat de vacunar-se, de prendre totes les mesures de prevenció a l’abast i de reduir la interacció social, “perquè aquesta és l’única manera de minimitzar una pandèmia que ara no està controlada”.
En aquest sentit, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha posat en relleu que el criteri utilitzat per determinar els municipis on s’aplicarà el confinament nocturn (poblacions de més de 5.000 habitants amb una incidència a 7 dies superior a 400 casos per 100.000 habitants) ja és molt elevat i rellevant, en el sentit que triplica l’índex establert com a molt alt. “No estem demanant qualsevol cosa, ni tancar perquè sí, sinó perquè la situació és molt difícil”, ha resumit el conseller, que ha avançat que des d’ahir, en poques hores, ja hi ha 20 persones més a les UCI per Covid-19 i que la previsió és començar la pròxima setmana amb 300.
“Hem de revertir missatges com ‘sembla que no hi ha pandèmia’. Si vas a un centre sanitari hi ha pandèmia i la gent està esgotada i cansada mentalment”, ha reconegut el titular de Salut, que ha avançat que costarà baixar “aquestes taxes d’infecció tan altes”. “Haurem d’anar monitorant molt estretament la incidència. Encara ens queda molt camí per recórrer”, ha conclòs.
Reforç policial
Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha considerat que el confinament nocturn a partir de la 1 de la nit “és una mesura necessària i reclamada i vol ser també un missatge de crida a la contenció, la prudència i l’autoprotecció”. “Han estat 16 mesos molt durs amb un comportament exemplar dels ciutadans i demanem un esforç més per aturar la pandèmia”, ha dit.
El titular d’Interior ha explicat que per fer front a aquesta mesura “s’ha fet un reforç policial extra, amb 300 agents més que conformaran 61 dotacions de seguretat ciutadana, 35 de paisà i 17 d’ordre públic”. Els dispositius, que es faran conjuntament amb les policies locals, se situaran als llocs més delicats on hi pot haver més aglomeració de persones, com la ciutat de Barcelona i el litoral.
Elena s’ha mostrat convençut que, gràcies a l’immens esforç de tots els professionals i l’autocontenció dels ciutadans, cada cop s’està més a prop d’una etapa de recuperació, tant social com econòmica. “Des de les administracions, seguirem acompanyant els que més han patit la deriva econòmica de la crisi sanitària”, ha dit.
El confinament nocturn no afecta els desplaçaments de caràcter essencial següents, que caldrà justificar adequadament amb un certificat autoresponsable de mobilitat disponible quan entri en vigor la mesura:
– Desplaçament per assistència sanitària d’urgència i per anar a la farmàcia per raons d’urgència, sempre que sigui la més propera al domicili, així com per assistència veterinària urgent.
– Desplaçament de persones treballadores i els seus representants per anar o tornar del centre de treball, així com aquells desplaçaments en missió inherents al desenvolupament de les funcions pròpies del lloc de treball o de la seva activitat professional o empresarial.
S’hi inclouen, en tot cas, els desplaçaments de persones professionals o voluntàries degudament acreditades per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials.
– Retorn al domicili de les activitats permeses de conformitat amb la Resolució SLT/2147/2021, de 8 de juliol, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, modificada per la Resolució SLT/2212/2021, de 13 de juliol, subjectes a l’horari establert a l’apartat 2.
– Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.
S’hi inclouen els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior per al seu benestar emocional o de salut, quan estigui degudament justificat per professionals sanitaris o socials amb el certificat corresponent.
També s’hi inclouen els desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents.
– Actuacions urgents davant d’òrgans judicials.
– Retorn al lloc de residència habitual després d’haver dut a terme les activitats permeses detallades anteriorment.
– Cura de mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible i sempre de manera individual en la franja horària compresa entre les 04.00 i les 06.00 hores.
– Causa de força major o altra situació de necessitat justificada.