El llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo” dona a conèixer una gran desconeguda a la Vila, la piscifactoria

Piscifactoria de Roses
La piscifactoria de Roses, tothom sap qui és, però no la qualitat que conté

A la piscifactoria de Roses es cria 100 tones de peix de primera qualitat, la majoria llobarros, dels quals es venen milers cada setmana a Europa

El passat dijous, el regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens, el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, i la divulgadora gastronòmica, d’Inspira Gastronomia, Àgata Albero, van presentar, al vestíbul del Teatre Municipal de Roses, el llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo”.

El llibre es tracta d’un receptari publicat “en el marc de l’estratègia conjunta entre l’Àrea de Promoció Econòmica i els pescadors de Roses per donar a conèixer el llobarro de gran qualitat de la piscifactoria, que molta gent de Roses no el coneix”, va assenyalar el regidor Llorens.
Una piscifactoria, com va explicar el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i patró major de Roses, que “té una història de 33 anys, i més de tres dècades en el mercat és el nostre aval, tenint en compte que criem un peix en les millors condicions, perquè en una instal·lació que pot albergar 300 tones de peix, només en tenim poc més de 100 tones”. I va posar un exemple molt clar en explicar que “quan hi ha onades de calor, en poder nedar lliurement, en tenir oxigen a l’aigua, no els afecta aquesta calor als llobarros, cosa que seria impossible si tinguéssim 300 tones”. En definitiva, els pescadors de Roses “hem apostat per la qualitat i no per la quantitat, perquè la piscifactoria és un negoci paral·lel a la Confraria, és a dir, no és el nostre ‘modus vivendi’, per tant, ens podem permetre aquesta llicència d’apostar per oferir peix de qualitat”.

I aquesta qualitat no només es basa en que els peixos tinguin espai per nedar i gran quantitat d’oxigen a l’aigua, sinó també “perquè tenim un biòleg, en Pere Plana, que té cura els peixos com si fossin el seus nens, i en tot moment té controlat tots els paràmetres, com la temperatura de l’aigua o la densitat de la sal perquè les condicions siguin les millors pel llobarros”, va explicar Abad.

Cal destacar que la piscifactoria de Roses exporta milers de llobarros cada setmana arreu d’Europa, “sí, aquest mateix dijous, per exemple, hem venut al voltant de 1.500 peixos, i cadascú d’ells etiquetats amb la marca Roses”, va afirmar el patró major.

Llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo”

Totes les persones que han fet possible, i que hi eren a la presentació, el llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo”

I per promocionar el llobarro a casa nostra, concretament, entre els nostres restauradors, es va presentar el llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo” que, com indica el títol del receptari, presenta 15 maneres de cuinar el llobarro per 15 xefs de Roses, que són Lluís Subirós de l’Almadraba; Joan Romero de Cal Campaner; Jordi Negre de Cal Negre; Amadoyu Gaye de l’Hotel Cala Jóncols; Carles Roig de Can Cervera; Marc Descloux del Draulic; Alberto Juárez d’Els Brancs; Gregory Abella del Falconera; Mauricio Sánchez de Gozos Mundanos; Ester Munells de La Deliciosa; David Portilló del Norat; Moisés Vega del Rom; Glòria Roura del Santallúcia; Jordi Dalmau del Sumac i Isabel Mercader del Tramonti Platja.

Un receptari el qual ha estat possible gràcies a la implicació de la divulgadora gastronòmica, Àgata Albero, que s’ha encarregat de la redacció dels textos i l’assessorament gastronòmic. “Aquest llibre -va explicar Albero- és una manera de posar en valor el producte de la Confraria, no només la pesca, sinó ara també l’aqüicultura, que aquí a Roses de tan ben feta que està, sembla orfebreria, on prima la qualitat de vida dels peixos”.  

Aquest llibre, “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo”, a més, “també és una promoció dels cuiners i cuineres que han fet la seva recepta de llobarro, ja que es dona a conèixer el seu espai, la seva història i aconsegueixen donar-li un valor afegit a la qualitat de llobarro”, va significar la divulgadora gastronòmica.

Llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo” a 10 € a favor de Tramuntanets

El llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo”, dissenyat per Martí Parada,  i il·lustrat amb les fotografies de cadascuna de les elaboracions del receptari, pel reconegut fotògraf Francesc Guillamet, es pot obtenir per un donatiu de 10 € a favor de l’Associació Tramuntanets, al Casal del Pescador de Roses.

Els assistents a la presentació del llibre van poder tastar en primera persona la qualitat del llobarro de la piscifactoria de Roses gràcies al suquet que van elaborar Ramon Ripoll i David Sáez, acompanyat del suculent allioli fet per en Ripoll amb la seva pròpia recepta que no és altre que, a més de posar all i oli, “d’afegir fulles tendres d’olivera, julivert i alfàbrega”, va desvetllar el cuiner, el qual va descobrir que amb aquests ingredients l’allioli “ja no em repeteix, com si em passava abans”.

Cal assenyalar que el pressupost de l’elaboració del receptari ha estat subvencionat pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura i pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ja que van ser concedits els sol·licitats ajuts per al desenvolupament local participatiu de les zones dependents de la pesca.

Estratègies per promocionar el llobarro de Roses

El llibre “El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo” no ha estat la primera iniciativa duta a terme per l’Àrea de Promoció Econòmica i la Confraria de Pescadors per promocionar el llobarro de Roses, “exacte, hem realitzat diverses accions en els darrers anys, com per exemple, la visita guiada a la mateixa piscifactoria o l’etiquetatge i identificació del llobarro de Roses a les peixateries” ha recordat el regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens.

Les visites guiades a la piscifactoria s’han realitzat en els dos darrers anys, igual que la campanya per promocionar el llobarro de Roses entre consumidors i peixateries de tot Catalunya, que es va dur a terme l’any passat.