El millor concert de Nadal dels darrers anys de la Fundació Roses Contra el Càncer

El Cor Harmonia i l’Orquestra Simfònica Harmonia
El Cor Harmonia i l’Orquestra Simfònica Harmonia van oferir un gran concert de Nadal a Roses

El Cor Harmonia i l’Orquestra Simfònica Harmonia van oferir un espectacle que va meravellar al públic que emplenava el Teatre Municipal de Roses

Potser perquè l’any passat no es va poder celebrar per la pandèmia, potser per això la gent tenia ganes de poder gaudir d’un concert de Nadal de Roses, i potser per això el públic va sortir del Teatre Municipal afirmant que hi havien gaudit del millor concert de Nadal de Roses dels darrers anys. Un espectacle musical, el divuitè ja, que organitza la Fundació Roses Contra el Càncer per recaptar fons i concedir una beca bianual a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona, destinada a la investigació, en aquesta ocasió, al “Desenvolupament de noves eines moleculars per a la millora de la prevenció del càncer ginecològic en les síndromes hereditàries de càncer”.

Les 20 dones i els 12 homes integrants del Cor Harmonia i els 79 musics de l’Orquestra Simfònica Harmonia, dirigit per Albert Deprius van oferir un espectacle de música de cambra majúscul. Abans de cada peça, Deprius explicava, donava una pinzellada del vals, la polca, a més d’altres temes de caire nadalenc per fer entrar, en certa manera, al respectable en situació, aconseguint que els assistents es fessin còmplices de la seva proposta, donant com a resultat que moltes de les persones que hi van assistir afirmessin que “ha estat un gran concert, el millor dels darrers anys, sens dubte. Ha estat molt i molt bé”.  

Un concert que molts van trobar a faltar després de no poder celebrar-se l’any passat i que molts van assistir per gaudir amb ganes de l’espectacle, després de gairebé dos anys de pandèmia.

Fundació Roses Contra el CàncerCom va dir el vicepresident de la Fundació Roses Contra el Càncer, Jaume Guitart, durant la presentació del concert “venim d’un any i mig llarg, gairebé dos, molts difícils per tothom, on tots ens hem hagut de reinventar, la Fundació també i gràcies a tots vosaltres ho hem aconseguit reben, més que mai, la col·laboració de tothom, especialment als nostres patrocinadors, ja que tot i no celebrar-se el concert van fer igualment les aportacions -de 10.000 euros- de la primera part de la beca bianual”.  

Tot seguit, el doctor Joan Brunet, de la Unitat de Consell Genètic-Servei Oncologia Mèdica, ICO-Hospital Josep Trueta, que cada any visita Roses pel concert de Nadal, va tornar “agrair, més que mai, l’ajut que ens concediu cada any perquè per nosaltres és molt important perquè ens ajuda a tirar endavant projectes dels que costa trobar finançament”.
El doctor Brunet va pujar a l’escenari acompanyat de la bioquímica Marta Pineda, la qual va fer cinc cèntims del projecte que estan investigant gràcies a la beca bianual de la Fundació Roses Contra el Càncer. “Es tracta d’un projecte del síndrome de Lynch, una malaltia genètica que les persones que la pateixen tenen un risc incrementat al llarg de la seva vida de patir càncer de colon i de matriu a les dones. Tot i aquestes persones segueixen uns protocols de seguiment molt intensius, de vegades, els càncers no es poden prevenir i poden arribar patir múltiples tumors. I el projecte en el que estem treballant des de fa un any estem intentant identificar marcadors que ens parlin dels risc que tenen aquests pacients, i ho fem amb el desenvolupament de noves tecnologies i la anàlisis de diferents tipus de mostres amb l’objectiu final de prevenir el càncer en aquests pacients”.

Per últim, l’alcaldessa en funcions, Montse Mindan, després de disculpar la absència de l’alcalde de Roses, Joan Plana, en ser fora de la Vila, va destacar que degut a la pandèmia “la Fundació ha trobat la manera d’arribar a la gent per ajudar-la i que és l’acompanyament en el dol. I per aquesta constància, perseverança, crec que és motiu per felicitar, aplaudir i donar l’enhorabona per la feina feta a totes les persones que integren la Fundació”. Mindan va cloure les seves paraules tenint “un sentit record per a totes les persones que ens han deixat”.

Cal destacar que els responsables del projecte “Desenvolupament de noves eines moleculars per a la millora de la prevenció del càncer ginecològic en les síndromes hereditàries de càncer” a l’ICO de Girona  són:

  • Joan Brunet (Metge especialista, Unitat de Consell Genètic-Servei Oncologia Mèdica, ICO-Hospital Josep Trueta)
  • Eugeni Lopez-Bonet (Metge especialista, Servei d’Anatomia Patològica, Hospital Josep Trueta)
  • Laura Cárdenas (Metge especialista, Servei de Ginecologia, Hospital Josep Trueta)

Amb l’equip investigador composat per:

  • Marta Pineda (Bioquímica, Programa de Càncer Hereditari, ICO-IDIBELL)
  • Xavier Matias-Guiu (Metge especialista, Servei d’Anatomia Patológica, Hospital de Bellvitge)
  • Jordi Ponce (Metge especialista, Servei de Ginecologia, Hospital de Bellvitge)
  • Eduard Dorca (Metge especialista, Servei d’Anatomia Patològica, Hospital de Bellvitge)
  • Fàtima Marín (Biòloga bioinformática, investigadora postdoctoral IDIBELL)
  • Julia Canet (Biòloga, investigadora predoctoral IDIBELL)
  • Núria Dueñas (Metge especialista, Unitat de Consell Genètic, ICO Bellvitge).