El Parc Natural de Cap de Creus ha engegat un Pla de reintroducció de la tortuga mediterrània

Parc Natural de Cap de Creus
Imatge d'un dels exemplars amollats

L’objectiu és restablir la població de tortuga mediterrània al Parc perquè en pocs anys s’hi mantingui com a nucli reproductor

El Parc Natural de Cap de Creus està impulsant un pla de reintroducció de tortuga mediterrània (Testudo hermanni ssp. hermanni). Les primeres amollades es van fer l’any passat i enguany han continuat. Enguany, s’han amollat 68 exemplars juvenils nascuts al Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera i 6 exemplars subadults, també recuperats a l’Albera.

Fa uns 20 anys, es va fer un primer intent de reintroducció amb un nombre molt reduït d’individus equipats amb emissors amb antenes llargues que van ser tots depredats. Els darrers anys, s’han estudiat les zones més viables per realitzar la reintroducció analitzant aspectes com ara la freqüentació humana, la presència de depredadors, la freqüència d’incendis o la presència de parets de pedra, entre d’altres.

La tortuga mediterrània és una espècie qualificada en perill d’extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. Aquest rèptil havia habitat històricament en el Parc, però la desforestació, els incendis forestals o actituds incíviques com capturar exemplars de la natura, creient que podrien convertir-se en mascotes, entres d’altres, la van fer desaparèixer.

El Parc Natural de Cap de Creus és una continuïtat biogeogràfica de la serra de l’Albera, on encara avui es mantenen poblacions estables de tortugues. La població de tortuga mediterrània que ocupava tota la zona de bosc i brolla mediterrània de l’Albera tenia una continuïtat vers la serra de Verdera, Rodes i la península del cap de Creus. Les activitats humanes van fragmentar la població i la van fer desaparèixer d’aquesta part més oriental de la zona de distribució.

En l’actualitat, només s’hi trobaven exemplars aïllats, restes de l’antiga població que hi havia hagut al Parc.

L’objectiu del pla és consolidar i restablir de nou poblacions de tortuga mediterrània a la zona perquè en pocs anys s’hi mantinguin com a nucli reproductor.

Més amollades l’any 2023

El Pla continuarà l’any vinent amb la programació de noves amollades, que es realitzaran entre els mesos de setembre i octubre. Llavors, es preveu amollar a l’entorn 75 exemplars més.

L’any 2024, es començaran a realitzar els primers treballs de prospecció amb gossos especialitzats per detectar els exemplars amollats i comptabilitzar quants en queden, la seva adaptació i la seva dispersió, i avaluar així la continuïtat del pla de reintroducció.

Actualment, a més del Parc Natural de Cap de Creus, també hi ha programes de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural del Delta de l’Ebre, al Parc Natural de la Serra de Montsant, al Parc Natural dels Ports i al Parc del Garraf.