El certificat de la CETS al Parc Natural es va lliurar ahir en un acte celebrat al vestíbul del Teatre Municipal de Roses
Tot i que la Federació EUROPARC, organització coordinadora d’Àrees Protegides d’Europa, com ara parcs nacionals i regionals, reserves naturals i de biosfera, àrees protegides marines i paisatgístiques, va atorgar a finals de l’any passat la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) al Parc Natural de Ca de Creus, no va ser fins ahir, per culpa de la pandèmia, que la presidenta de la Junta Rectora del Parc, Montse Mindan, va rebre aquest certificat de la CETS de mans de Teresa Pastor, representant d’EUROPARC, en un acte que es va celebrar al vestíbul del Teatre Municipal de Roses.
L’alcaldessa en funcions de Roses va obrir l’acte assenyalant que “el Parc Natural de Cap de Creus rebi la Carta Europea de Turisme Sostenible suposa, per tot el territori, una gran fita i un repte. Des que s’inicia el procés per l’obtenció de la carta, entitats públiques, associacions i empreses hem treballat plegats per promoure un desenvolupament turístic en clau de sostenibilitat, i avui ens hem de felicitar i sentir-nos-en orgullosos perquè entre tots ho hem fet possible. A partir d’ara seguim encara amb més força i abordem el deure de treballar pel territori, per les persones i per llei”.
La Carta Europea de Turisme Sostenible garanteix que aquest espai natural de l’Alt Empordà compleix una sèrie de requisits ambientals i de sostenibilitat “i que per nosaltres és una satisfacció haver-lo obtingut perquè vol dir que és fa la feina ben feta des de tots els sectors, no només des del Parc, sinó des de tots els sectors que hi col·laboren des d’un punt de vista turístic”, va afirmar el director del Parc Natural de Cap de Creus, Ponç Feliu. Una Carta Europea de Turisme Sostenible que “evidencia que el Parc Natural de Cap de Creus és un destí que cuida l’entorn, la natura, és respectuós amb aquest entorn i des del qual volem fomentar un tipus de turisme sostenible, harmònic amb l’espai i que garanteix els valors que des de sempre, tant el parc com les entitats implicades, fomentem i volem que es mantingui d’aquesta manera”, va afegir Feliu.
Durant l’acte es va explicar la regulació dels accessos al Parc Natural de Cap de Creus que es va portar a terme aquest estiu entrant per Cadaqués i també accedint per la carretera de Cala Montjoi, de Roses.
En el cas de Cadaqués, per impossibilitat d’assistir l’alcaldessa Mª Pia Seriñana, va ser el propi director Ponç Feliu qui va detallar les actuacions, assenyalant com a conclusió que gràcies a aquesta regulació “es va aconseguir reduir el nombre de vehicles en un 60% respecte el 2020, però es va aconseguir mantenir el nombre de visites al Parc Natural, però de forma ordenada i controlada. Gràcies als busos llançadora que es van posar en marxa, prop de 30.000 persones van accedir a Cap de Creus amb transport públic i, sobretot, es va posar en valor el propi Parc Natural, amb una major consciència del visitant d’entrar en un Espai Natural Protegit que, de retruc, ha afavorit la reducció de la pressió ambiental sobre valors del patrimoni natural”.
Per la seva part, el regidor de Medi Ambient de Roses, Francesc Giner, va explicar, en primer lloc, que “l’entrada al Parc Natural per Roses és molt diferent que per Cadaqués, ja que la carretera de Montjoi està plena de cales on venen molts de banyistes, la qual cosaii va provocar al 2020, per a la massificació de vehicles, un problema de seguretat per a les persones, i vam haver d’actuar posant roques, pilones i senyals de prohibit aparcar per evitar que els vehicles estacionessin impedint, fins i tot, la circulació del trànsit rodat. I aquest estiu vam haver de regular els mesos de juliol, agost i setembre l’accés de vehicles posant una barrera física durant un determinat horari. En properes actuacions futures està previst habilitat aparcaments a les cales, però és un projecte llarg i feixuc perquè hi ha terrenys de propietat privada”.
Giner, va desvetllar que “del 15 al 31 de juliol es va denegar l’entrada a 3.570 vehicles i al mes d’agost a 8.076 per fer un total de 11.646”.
Durant l’acte també van intervenir el director de Biodiversitat i Medi Natural, Antoni Ferran, que ho va fer per streaming destacant la importància que agafat ara, en temps de Covid, poder gaudir d’un entorn de qualitat de cares a gaudir d’una bona salut, la subdirectora del mateix departament, Imma Garrós, que va detallar el funcionament d’EUROPARC i de Teresa Pastor, que va explicar que és la Carta Europea de Turisme Sostenible.