El Parc Natural del Cap de Creus aconsegueix la Carta Europea de Turisme Sostenible

arc Natural de Cap de Creus
El Parc Natural de Cap de Creus ja compta amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

Es tracta d’una certificació atorgada per la Federació EUROPARC que acredita el compromís de desenvolupar l’activitat turística de manera sostenible des d’un punt de vista mediambiental, social i econòmic

El Parc Natural del Cap de Creus ja compta amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una certificació atorgada per la Federació EUROPARC que acredita el compromís en el desenvolupament de l’activitat turística tenint en compte les necessitats del medi ambient, de la població local i de les empreses del territori. 

El procés d’adhesió a la CETS, iniciat el 2018, ha suposat un treball que ha comptat amb la implicació i participació d’entitats públiques i privades del territori per a l’elaboració d’una diagnosi inicial, l’estratègia turística i el programa d’actuacions a 5 anys vista (2020-2024). Concretament, 19 entitats públiques i 48 entitats privades s’han implicat activament en el projecte. 

L’àmbit d’actuació de la CETS a Cap de Creus el conformen els 8 municipis inclosos dins l’àmbit del parc natural: Cadaqués, Llançà, Port de la Selva, Palau-saverdera, Pau, Roses, Selva de Mar i Vilajuïga. 

El desembre de 2019 es va presentar el dossier de la candidatura a la Federació EUROPARC, on es detallen 5 línies estratègiques i 38 actuacions a desenvolupar durant els propers 5 anys. Superada amb èxit l’auditoria que va tenir lloc els dies 28 i 29 de juliol de 2020, a finals de 2021 se celebrarà, virtualment, l’acte oficial d’acreditació dels espais CETS. 

El cinquè part de la Generalitat acreditat 

L’adhesió oficial del Parc Natural del Cap de Creus a la CETS implica la continuïtat del treball coordinat amb entitats i administracions pel desenvolupament de les 38 accions que conformen el Programa d’Actuacions CETS Cap de Creus 2020-2024, amb l’objectiu d’assolir una gestió turística i desenvolupament sostenible del sector al territori. 

Aquesta és la cinquena acreditació que aconsegueix un parc natural dins l’àmbit de la Generalitat. Respon a la voluntat del Govern d’apostar per aquest instrument per a la cohabitació del turisme i el medi ambient. Els altres parcs naturals que compten amb la CETS són: 

  • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (2001)
  • Parc Natural del Delta de l’Ebre (2007)
  • Parc Natural de Montsant (2016)
  • Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (2019)