El Pare Noel va arribar a Roses a finals de la dècada dels 50 del segle passat des de la base militar de Pení

El Document del Mes que l’Arxiu Municipal de Roses mostra la influència de la cultura americana amb l’arribada del Pare Noel des del Pení

Arxiu Municipal de Roses
Jimmy, un soldat americà, disfressat de Pare Noel pels carrers de Roses

El Document del Mes que l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest desembre són dues fotografies escollides de la col·lecció de l’Abans de Roses, que acosten l’espectador a la realitat nadalenca de finals dels anys cinquanta i principis del seixanta. En el cas de Roses, una realitat influenciada per la presència dels militars americans de la Base del Pení i els seus costums.

La primera instantània, presa per un membre de la família Coll Ferrer, va captar en Jimmy, un soldat americà, disfressat de Pare Noel a sobre d’un vehicle descapotat envoltat de nens i alguns adults sobre l’antic pont de la riera Ginjolers. Alguns dels nens miren a l’objectiu, altres enlaire, sota la mirada de tres senyores que miren la comitiva nadalenca.

La segona fotografia que l’Arxiu presenta, va ser feta per algun membre de la família Berta Alabert en una Festa del Nen celebrada al Pení el Nadal de l’any 1959 o 1960. En Jimmy, el mateix soldat de la primera fotografia, va disfressat de Pare Noel per aconseguir un somriure dels cinc nens que l’envolten per rebre algun regal.

Arxiu Municipal de Roses
A dalt, d’esquerra a dreta: Rafael Berta, Jimmy, Magda de can Ley i Miquel Gómez. A baix, d’esquerra a dreta: Joan Vigo i en Terol

Les dues imatges són una clara mostra de què va aportar a la població de Roses l’arribada, l’any 1957, dels militars nord-americans amb la construcció i posada en funcionament de la Base Aèria del Pení. Aquest establiment va comportar l’arribada d’un seguit de modes, esports i costums en una Roses acabada de sortir de la postguerra, encara deprimida. Fins al traspàs de la base a l’Exèrcit Espanyol el 1964, els ianquis van establir lligams socials, econòmics i, fins i tot, familiars amb Roses.

Les dues fotografies formen part de la col·lecció realitzada en el marc del llibre L’Abans de Roses, l’any 2008. Un gran nombre de fotos van ser publicades en l’obra gestada per Ariadna Sànchez Mira, però la majoria van quedar sense sortir a la llum. Des d’aleshores l’Arxiu Municipal custodia la col·lecció i la difon, motiu pel qual moltes fotos han format part de llibres, articles, exposicions municipals i externes, així com d’activitats de difusió escolar.

Podeu consultar la secció El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses en el següent enllaç.