El poble Amazigh celebra a Roses el nou any 2965 camí de la seva llibertat

Associació Cultural Amazigh de Roses
Un moment de la festa de l'Any Nou Amazigh

L’Associació Cultural Amazigh de Roses dóna l’entrada del seu nou any 2965 a l’envelat de la plaça Frederic Rahola

Associació Cultural Amazigh de Roses
Un moment de la festa de l’Any Nou Amazigh

Dissabte el poble Amazigh va celebrar el nou any 2065. Un poble que a Roses té uns 1.400 habitants, sent la llengua amazigha la tercera més parlada de Catalunya.
L’1 de gener o Yennayer, en llengua amaziga, és el nom de la festa del poble amazigh en la qual celebra l’any nou del seu calendari tradicional. I el Yennayer es celebra tradicionalment entre els dies 12 i 14 de gener i marca l’inici de l’any amazigh, tot i que actualment, les associacions i les organitzacions amazigues establertes arreu del món celebren aquesta festa qualsevol dia del mes de gener del calendari occidental.

Els pertanyents aquest poble, l’Amazigh, celebren l’entrada de l’any nou com la resta del món, és a dir, “com una festa, acompanyat de familiars i amics, compartint taula per menjar els plats típics del nostre poble, i amb música tradicional amazigha”, va explicar el portaveu de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, Mustapha El Karrouch, que va agrair el suport de les personalitzats polítiques que van assistir a l’acte, “la presència aquí de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, els regidors Anna Jorquera, Sílvia Useros i Ferdy, el diputat al Parlament per ERC, Roger Torrent, el regidor de Cultura de l’Hospitalet de Llobregat, Lluís Esteve i el regidor de Cultura de Vic, Joan López, és molt important per nosaltres, el poble amazigh”.

Associació Cultural Amazigh de Roses
D’esquerra a dreta: Ali Taouil, Montse Mindan, Laila Karrouch, Roger Torrent, Joan López i Lluís Esteve

Després que el president de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, Ali Taouil, presentés als assistents a les autoritats Montse Mindan va destacar la similitud “entre el poble amazigh i el poble català ja que tots dos tenen el sentit de la identitat com a poble molt fort”. Un poble que actualment lluita, de manera pacífica, perquè siguin reconegudes la seva cultura i la seva llengua, perquè sigui reconegut com a poble. Un poble en llibertat.
L’escriptora amazigha resident a Vic, Laila Karrouch, que per segon any consecutiu va ser a Roses per celebrar el nou any, va prendre la paraula després de l’alcaldessa per destacar que “el poble català ens ha sabut entendre, i ara l’hem d’imitar nosaltres en la seva lluita per la llibertat”.
Per la seva banda, el diputat Roger Torrent va parlar en clau independentista animant al poble amazigh establert a Catalunya “a ajudar-nos a construir un nou país, ja que podeu ser pares i mares fundadors d’aquest país”.
El regidor de Cultura de Vic va apuntar que “que no heu de cas d’aquells que no us deixen parlar i expressar-vos en amazigh. Ho heu de fer com a poble que sou, perquè i Amazigh significa home de la llibertat”.
Finalment, el regidor de l’Hospitalet de Llobregat va encoratjar als assistents assenyalant “no perdeu la vostra cultura i no renuncieu als vostres orígens”.

Després dels parlaments es va iniciar la festa, pròpiament dita, de celebració de l’entrada del nou any amb un concert de musica tradicional amazigha que va anar a càrrec dels grups Inu Mazigh de Vic, Mimow Rafro, provinent del Marroc, Omarayaw d’Alacant i Ariaf d’Holanda.

Una música i una festa que es va allargar fins la mitjanit.