Fa 25 anys, des del 2010, que l’Associació Cultural Amazigh de Roses celebra per aquestes dates el Yennayer, el seu Nou Any per tal de no perdre les seves arrels i la seva cultura
El Yennayer és la celebració d’any nou dels amazics, un antic poble del nord d’Àfrica. La majoria de la seva població es troba al Marroc i a Algèria, tot i que estan distribuïts en diversos països: des d’Egipte fins a Mauritània, del sud del Níger a la riba del Mediterrani. Etimològicament, amazic significa ‘persona lliure’ o ‘noble’, però fins a les darreries del segle XX eren coneguts amb el nom de berbers. Des de l’antiguitat, aquest terme, que vol dir ‘bàrbar’, s’utilitzava per parlar despectivament de les comunitats que no havien abraçat la civilització grecoromana. Aquest poble segueix el calendari agrari tradicional solar i la festivitat de l’any nou té lloc, segons les regions, entre el 12, 13 i 14 de gener. Ara, acaben d’encetar el 2975.
Celebració a Roses del Yennayer
Des del 2010, per aquestes dates, l’Associació Cultural Amazigh de Roses organitza una vetllada cultural per donar la benvinguda al seu Nou Any. Una benvinguda que enguany es durà a terme aquest dissabte, 25 de gener, al Teatre Municipal de Roses, en un acte que s’iniciarà a les 18.30 hores.
En aquest acte festiu-cultural està previst la participació de músics provinents del Marroc, com ara Hassan Agraw, Wafa Miras i Siham Tilila, a més del poeta Hamid Chahboni.
També està previst l’assistència de representants de la comarca de l’Alt Empordà, amb Mariam Arinas de Figueres; de la demarcació de Girona, amb Hicham Atlas; de Catalunya, amb Ikram Tamazight, que vindrà des de Barcelona, i d’Europa, ja que Abdelkader Ariaf es desplaçarà a Roses des d’Holanda.
L’acte també comptarà amb un recital de poemes que anirà a càrrec de Rachid Anjjar.
El màxim representant de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, Ali Taouil, detalla que “el principal objectiu de la celebració del Yennayer en els llocs on residim en l’actualitat, en el nostre cas, Roses, és la de preservar les arrels i la cultura amaziga”.
De fet, molts dels 20.000 habitants de Roses provenen, o són de segona generació, d’aquesta comunitat provinent del Rif, al nord del Marroc.
Es calcula que més de 250.000 persones d’origen nord-africà viuen actualment a Catalunya, sent l’Amazigh la tercera llengua més parlada actualment, darrera el català i el castellà.