Artur Mas va defensar el model penitenciari català “basat en les persones per oferir segones oportunitats”
El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar dissabte el Centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres, amb la presència del conseller de Justícia, Germà Gordó. l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i el director del Centre, Josep Font, entre altres autoritats.
Artur Mas, va defensar en el seu discurs que “allò que es fa en aquests moments d’estretor econòmica en el marc dels serveis públics tenen un valor més alt que abans”, i ha advocat perquè aquest esforç “que és una lliçó que hem après en aquestes èpoques difícils, no s’oblidi quan les coses vagin millor, sinó que aquest record quedi”, per descriure com una mostra d’aquestes dificultats econòmiques el retard de la posada en servei del Centre Penitenciari Puig de les Basses. Per això, va demanar als seus responsables “que retornin a la societat aquest esforç de la societat fent bé la feina que és pròpia d’un centre penitenciari i que no és només privar de llibertat a una persona, sinó rehabilitar-la, posar-la en la situació de poder ser inserides un cop recuperin la llibertat”, i va recordar que el sistema penitenciari català “es basa en el concepte que els centres han de servir pensant en la persona per donar-li una segona o tercera oportunitat si cal”.
El president va rememorar durant la seva intervenció que l’administració dels serveis penitenciaris és una competència com la de recaptar impostos “difícils i poc populars, per això no les volen molts”, però en canvi, va assegurar, “són competències bàsiques, claus, que formen part del cor de l’autogovern”. Per això, Mas va qualificar “d’aposta valenta i plena de coratge” el fet que la Generalitat l’assumís als anys 80, perquè demostra, va dir “que a Catalunya hi ha vocació real d’autogovern fins a l’extrem que calgui“.
El president va advocar en el seu discurs per treballar en la Catalunya del futur “on hi hagi més actius que passius, una Catalunya millor de la que hem aconseguit construir fins ara”per remarca que “aquesta és la mirada cap endavant que ens pertoca a les institucions i a la societat en un moment decisiu pel país, en què està en joc moltes d’aquestes passions, molts d’aquests somnis i d’aquests projectes, que venen de lluny i que alguns d’ells segurament estan convidats a anar més lluny”.
Un impuls al model penitenciari català
Un total de 108,99 milions d’euros ha invertit el Govern de la Generalitat en la construcció d’aquest centre, que compta amb 1.018 places penitenciàries, que substituiran les dels centres de Figueres i Girona, i 500 treballadors. A més, a aquest centre s’han fet també trasllats principalment des del Centre Penitenciari (CP) Quatre Camins, amb aquells interns arrelats a la demarcació de Girona.
El nou CP Puig de les Basses va entrar en funcionament el passat 1 de juliol i, per les seves característiques i organització, representa un impuls pel model penitenciari català. Es tracta del primer equipament d’aquestes característiques amb polivalència real (unitats diferenciades per gènere, edat i situació penal); té un sistema organitzatiu basat en mòduls de convivència i participació; espais formatius, culturals i esportius, i ofereix més possibilitats d’ocupació als nous tallers productius de CIRE, el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.
Pel que fa a l’atenció diferenciada per col·lectius, el nou centre disposa de 7 mòduls per a homes penats adults amb 64 cel·les per mòdul; d’un mòdul de dones amb 32 cel·les, i d’un mòdul per a joves amb 32 cel·les, i del departament especial de règim tancat (DERT). Puig de les Basses disposa també d’un mòdul preferent per a preventius, així com d’instal·lacions per a l’atenció psiquiàtrica i d’infermeria.
En referència a les àrees educatives i culturals, Puig de les Basses ofereix als interns un Centre de persones adultes amb oferta educativa d’Ensenyament, igual a la que té accés la resta de la ciutadania; una biblioteca central, sala d’actes i espais per a tallers, així com una àrea poliesportiva.
El Centre compta també amb espais per a la reinserció laboral del CIRE, que entre d’altres tallers, gestiona la cuina, la fleca, el magatzem, la bugaderia i la botiga. En una primera fase, ofereix 210 llocs de treball per a l’adquisició d’hàbits laborals i coneixement de diferents oficis.