El projecte Rius forma a voluntaris per analitzar l’estat ecològic de la Muga i el Fluvià

El projecte Rius, impulsat per l’Associació Hàbitats, té més de vint-i-cinc anys de trajectòria, i se centra en el coneixement i seguiment dels ecosistemes fluvials a Catalunya a través del voluntariat ambiental

L’Associació Hàbitats i la Fundació Alive fan una crida a totes les persones interessades a formar part del Projecte Rius al llarg de la Muga i el Fluvià. L’activitat formativa tindrà lloc al tram baix de la Muga, a la zona del Pont Vell de Castelló d’Empúries, el pròxim 5 d’octubre

El projecte Rius, impulsat per l’Associació Hàbitats, té més de vint-i-cinc anys de trajectòria, i se centra en el coneixement i seguiment dels ecosistemes fluvials a Catalunya a través del voluntariat ambiental. No obstant això, als rius alt empordanesos hi manca la consolidació dels grups de voluntaris que en facin el seguiment. És per aquest motiu que la Fundació Alive, entitat de conservació del medi natural, ha volgut impulsar el projecte a les conques de la Muga i el Fluvià i promoure la creació de voluntariat a la zona.

Per això, el dissabte 5 d’octubre al matí, experts del Projecte Rius explicaran a les persones interessades a participar en el projecte com aplicar la metodologia científica. Entre altres, faran pràctiques de mesura del cabal, la temperatura, la presència de nitrats, els impactes que pateix el bosc de ribera o la fauna que viu al riu. 

L’activitat és gratuïta i per a totes les edats. Des del Projecte Rius animen també a docents interessats/des en servei comunitari o aprenentatge-servei així com a persones que ja formen part del voluntariat i que vulguin ampliar coneixements o resoldre dubtes.

La formació es desenvoluparà a peus del Pont Vell, a Castelló d’Empúries, on els participants podran aparcar fàcilment.

Tots els interessats i interessades a ajudar a prendre mesures de l’estat ecològic de la Muga o del Fluvià, poden apuntar-se a l’activitat a través de la web de l’Associació Hàbitats o de la Fundació Alive.

El projecte Rius

El projecte Rius vol donar a conèixer a la ciutadania els valors d’aquests espais i, a través de l’acció del voluntariat, analitzar periòdicament desenes de trams fluvials seguint una metodologia científica. A més, es promou la ciutadania activa en el seguiment i cura d’aquests espais fluvials.

El conjunt de dades recopilades pels diferents grups de voluntaris se centralitza a la base de dades i visor web de l’Associació Hàbitats, s’empra per a la recerca científica i es comparteix amb les administracions competents. A més,  es realitza un informe RiusCat amb les dades i la participació obtingudes en cada campanya.

La tasca de les persones voluntàries consisteix a apadrinar un tram de riu o riera proper al lloc de residència, fer-ne el seguiment ecològic i emprendre petites accions de millora si s’escau. Tot plegat, amb el suport de l’equip tècnic que ofereix formació, acompanyament, eines i recursos a les persones voluntàries, com ho és la primera formació oferta pel dissabte 5 d’octubre.

Es pot ser voluntari del projecte Rius de manera particular o col·lectiva: escoles, instituts, centres de lleure, associacions culturals o altres agrupacions.