L’objectiu del viatge a Suècia ha estat per aprendre bones pràctiques en gestió sanitària i ús de noves tecnologies en zones poc poblades
El diputat de la Diputació de Girona Joan Plana ha participat, des d’aquest passat dilluns i fins aquest dijous, en un programa de visites a Estocolm i a la regió de Västerbottens Län, al nord de Suècia. El propòsit ha estat “estrènyer els llaços i les relacions entre les institucions territorials de Catalunya i Suècia i, de manera especial, conèixer els projectes pioners de Suècia en aplicació de les noves Tecnologies per tal de poder proveir serveis sanitaris de qualitat en zones rurals i poc poblades. Bàsicament, l’aplicació que fan de la telemedicina”, ha afirmat el diputat,
Així, organitzat per DIPLOCAT i la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya als Països Nòrdics i als Països Bàltics, el viatge ha inclòs visites a hospitals, centres de medicina rural i projectes de telemedicina, així com trobades i entrevistes amb responsables de política sanitària, experts tecnològics i personal mèdic, entre d’altres.
La Diputació de Girona ha participat en el viatge com a institució membre de DIPLOCAT, juntament amb d’altres com l’Associació Catalana de Municipis, el Consell General d’Aran, la Diputació de Tarragona, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la mateixa Generalitat, mitjançant el Departament de Salut i el de Drets Socials. Els representants de les diferents institucions, a més de les regions sueques de Estocolm i Västerbotten, on es van reunir amb els seus governants i van poder “conèixer les seves institucions municipals i les regionals, que coordinen les competències de polítiques socials i polítiques sanitàries per tal d’oferir el millor servei”, ha explicat Plana, han visitat les ciutats de Umeå, Lycksele, Storuman i Slussfors.
En l’actualitat, 85 dels 221 municipis de la demarcació de Girona tenen menys de cinc-cents habitants (38,4 %). El diputat Joan Plana ha destacat que “el model suec d’assistència social i la seva aplicació a diferents àmbits territorials és un gran exemple per aprendre i per seguir millorant el de casa nostra. D’altra banda, també hi ha àmbits en els quals el model català pot ajudar a millorar el sistema del nord d’Europa, com ara el sistema d’inserció laboral de les persones amb discapacitat”.
En aquesta línia, ha posat de manifest que “l’experiència sueca demostra perfectament la importància de la implicació del món local per tenir un sistema sociosanitari potent. Per això, cal dotar-lo de competències i recursos”.
Amb aquesta activitat, DIPLOCAT incentiva l’estudi i l’intercanvi de models de bones pràctiques internacionals que puguin ser rellevants per a l’atenció sociosanitària a Catalunya en zones remotes o poc poblades. D’aquesta manera, es contribueix a facilitar l’equilibri territorial i la lluita contra el despoblament.