La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors ha fet públic un comunicat en el dona dades, desconegudes per la població en general per argumentar el seu posicionament en contra de la regulació de la pesca que entrarà en vigor el 2025
La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors vol traslladar el seu posicionament davant la proposta de la Comissió Europea per a la regulació de la pesca del 2025. A continuació, desgranem el nostre posicionament per posar en context la situació actual:
La proposta afecta, majoritàriament, a la modalitat d’arrossegament de fons que és el pal de paller del nostre sector, juntament amb l’encerclament i les arts menors. Cal especificar que la pesca catalana no és industrial, és costera litoral. És a dir, sortim i tornem a port el mateix dia.
DADES a tenir en compte:
Durant el 2023 l’arrossegament va representar un total del 60% de les vendes de la llotja. Per tant, sense l’arrossegament la pesca professional deixarà d’existir.
MESURES ADOPTADES:
La pesca ha de ser cada cop més sostenible i des de fa temps, el sector s’ha anat adaptant a aquest objectiu, implementant mesures de caràcter voluntari, com ara:
1. Jornades de menys de 12 hores de pesca, des de la sortida a mar fins a l’arribada a port a vendre les captures; cinc dies a la setmana.
2. Vedes biològiques anuals de més de 50 dies.
3. Zones d’exclusió pesquera (vedats permanents).
4. Mesures tècniques d’arts de pesca més selectius.
• En aquest sentit, volem deixar clar que som part fonamental de l’economia blava i en molts indrets de Catalunya som la principal empresa en facturació, però la dada real és molt superior si incloem la comercialització, els serveis de tota mena que generem, la gastronomia, la restauració i el turisme.
• El nostre model pesquer s’organitza a través de les confraries de pescadors, que alhora són el concessionari de la llotja del peix, el que permet que tot el model sigui tutelat per la Direcció General de Pesca com ara el control de les captures i de les estadísNques pesqueres.
• D’uns anys ençà s’ha reduït un 50% la flota catalana, una barca perduda és una pèrdua irreparable socioeconòmicament i culturalment. El motiu d’aquest fenomen el trobem en el desencís generat per una normativa imposada, que no plasma la nostra realitat però ens fa perdre les ganes de continuar.
• Què ha suposat el MAP d’arrossegament? El 2019 va aprovar-se el Pla Multi anual (MAP) de la Unió Europea del Mediterrani occidental. Es basa en el fet que la manca de peix és culpa de la sobrepesca i a parNr d’aquest criteri es deriva la resta.
• El MAP estableix una línia de sortida per a totes les embarcacions, fixant un nombre de jornades anuals, que serà la referència on aplicar els acords anuals, per a totes les embarcacions de la Mediterrània de l’Estat. Sense cap harmonització prèvia, ja que cal detallar que no tots pesquem igual, ni en jornades ni en hores de pesca. El resultat és que la nostra flota ha estat injustament perjudicada amb aquest model perquè no trasllada la realitat de la nostra manera de pescar. Un exemple en són les vedes, què consisteixen a no sortir a pescar durant un període, fins a dos mesos (22 dies al mes, i 44 pels dos mesos). El fet de no sortir a pescar per una causa aprovada per l’administració pesquera no es comptabilitza com a exercici de pesca i només es compensa amb una bonificació d’entre 10 i 15 jornades de pesca. També estableix una divisió entre pesca de peix i pesca de gamba, de greus conseqüències i contrària a la nostra realitat de pesca mulN específica
• A partir d’aquesta dada, cada any es van aplicar diverses mesures, que van reduir la nostra capacitat pesquera equivalent al 40% a la fi d’enguany, amb aquest límit del 40%, per al cas de no arribar al rendiment màxim sostenible. Com si la manca de peix només fora culpa de la pesca, sense contemplar altres condicionants com el canvi climàtic o la humanització del litoral.
• Aquest viacrucis pesquer, ha comportat un malson per a les empreses pesqueres per als treballadors i ha afectat directament a la resta de modalitats i a les confraries de pescadors. Els ingressos per vendes en llotja s’han reduït un 12,5% de mitjana.
• Considerem que tot aquest calvari està basat en dades incorrectes. L’informe d’avaluació d’ICATMAR (Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar) sobre les espècies rellevants del MAP a la nostra costa estableix que les dades utilitzades per la Comissió per fer aquesta proposta són fruit d’un mètode de càlcul equivocat i que aquestes espècies a les aigües catalanes es troben dins dels límits biològics segurs. Aquesta divergència de resultat entre dues parts, evidencia la necessitat de revisar el model emprat, cercant la millor informació científica disponible.
• Tot i aquesta evidència constatable, la CE ha proposat pel 2025 una retallada de capacitat pesquera (en dies de pesca anuals) del 80% respecte a l’any 2024, reducció d’un 30% de les captures de la gamba vermella i altres limitacions per a la flota de palangre.
• Això suposa una activitat pesquera d’entre 20 i 28 dies, segons la tipologia de l’embarcació de cara a l’any 2025.
• Davant d’aquesta infàmia els pescadors catalans diem PROU, hem fet molts esforços i hem arribat a un punt de no retorn. No podem acceptar més retallades, la viabilitat i la dignitat de la pesca catalana no es mereixen el tracte rebut i molt menys aquesta forassenyada proposta. Demanem a les administracions pesqueres, a les municipalistes i de l’àmbit institucional econòmic i social i, sobretot als nostres conciutadans, el seu posicionament al costat de la veritat: al nostre costat.
• Sortim a mar cada dia per portar-vos el millor peix i marisc a casa vostra, de manera sostenible i respectant la sobirania alimentària i les garanNes sanitàries.
DIEM NO A AQUESTA PROPOSTA, TENIM RAÓ I DEFENSAREM LA NOSTRA PESCA CATALANA.
Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors