Gairebé la meitat de les embarcacions que es dediquen a la pesca del sonso a Catalunya són de les comarques de Girona
La Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona calcula que la modalitat de la sonsera podrà disposar d’un pla de gestió en breu, probablement el proper mes de març, i reiniciar l’activitat amb normalitat. La pesca del sonso està regulada a Catalunya des de l’any 1987 però al 2006 va entrar en vigor un nou Reglament de pesca al Mediterrani i això va fer necessari elaborar un pla de gestió d’aquesta modalitat per poder seguir practicant-la.
El comitè que regula el Pla de Gestió del sonso, del qual forma part la Federació gironina, va enviar el passat mes de desembre el document definitiu al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente perquè el faci arribar a la Comissió Europea i obtenir el seu vist i plau.
La CE, però, havia demanat en un primer moment que s’apliquessin mesures de gestió més restrictives per a la pesca d’aquestes espècies de peixos (gòbids). i especialment per Unes mesures que consisteixen en una reducció de les captures màximes per campanya i l’establiment d’una quota màxima per embarcació, per setmana i per mes, així com una reducció de la campanya de la Pesca i del número màxim d’embarcacions per dia que poden sortir a pescar el sonso.
D’aquesta manera, segons el Pla de Gestió les úniques espècies de gòbids autoritzades per a la pesca amb sonsera són els xanguets de dos gèneres: l’Aphia minuta i el Crystallogobius linearis. Del primer s’estableix una captura màxima de 1.800 kg, la qual cosa no representa cap canvi respecte al passat, i del segon, en canvi, 2.800 kg, quan la mitjana històrica era de 3.800 kg.
La sonsera només pot ser calada sobre fons sorrencs i en cap cas sobre fons rocosos.
La sortida i entrada de port i el desembarcament i comercialització de les captures només podran efectuar-se en els ports i llotges de Barcelona, Badalona, Arenys, Blanes, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l’Estartit.
La Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors es congratulen de l’èxit del Pla de Gestió. El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i patró major de la confraria de pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, assegura que “permetrà salvar una modalitat de pesca que estava en vies de desaparició”. “Es tracta de posar sentit comú a la manera de pescar, fer una pesca sostenible amb la qual també podem augmentar els ingressos”, afegeix Esgleas.
Un total de 26 embarcacions es dediquen a la pesca del sonso a Catalunya. D’aquestes, 12 pertanyen a confraries de les comarques de Girona i la resta a la d’Arenys i Barcelona.