El tastador de la Guía Peñín assegura que els vins DO Empordà mantenen la línia de qualitat dels últims anys

Vins DO Empordà
Alberto Peñin tastant els vins de la DO Empordà

Alberto Ruffini ha posat en valor l’aposta que els cellers empordanesos fan per les varietats autòctones de l’Empordà, com la garnatxa, un fet diferencial que els aporta singularitat i que ajuda a identificar i donar personalitat als vins de la zona

Vins DO Empordà
Alberto Peñin tastant els vins de la DO Empordà

El tastador de la Guía Peñín, Alberto Ruffini, visita aquests dies la DO Empordà per valorar els vins de la denominació per a l’edició 2019 de la prestigiosa publicació. En total, ha provat 230 vins DO Empordà, principalment negres que són els més majoritaris a la denominació (103), així com blancs (63), rosats (29) dolços (28) i escumosos (3). El tastador ha assegurat que els vins empordanesos mantenen la línia de qualitat dels últims anys i ha augurat unes “puntuacions altes” en la futura edició de la guia. “A l’Empordà, a més, hi ha quatre o cinc cellers que són molt bons  i són punta de llança de la denominacó, a diferència del que passa a altres zones vinícoles on això no passa”, ha dit.

Alberto Ruffini ha posat en valor l’aposta que els cellers empordanesos fan per les varietats autòctones de l’Empordà, com la garnatxa, un fet diferencial que els aporta singularitat i que ajuda a identificar i donar personalitat als vins de la zona. A més, ha afegit, que els elaboradors empordanesos s’han adaptat bé a les preferències actuals dels consumidors, que demanen “vins més lleugers, menys alcohòlics i sense tanta càrrega de fusta, d’estructura i de concetració”.

Sobre els vins negres, ha explicat que l’anyada del 2017 manté la qualitat dels darrers anys amb vins molt equilibrats i molt afruïtats que són “molt fàcils de beure”. Dels rosats i blancs, ha qualificat com a “molts interessants” els vins elaborats amb garnatxes roges, blanques i grisses. “En nas, els blancs i els rosats són discrets amb tocs de flors seques i fruites madures, però després a boca són molt explosius, molt saborosos, molt àcids i molt potents”. Dels dolços, ha assegurat que són el “gran tresor’ de la denominació. “No són els vins més comercials però se situen en la línia dels grans vins”, ha dit.

L’edició en paper de la Guia Peñín 2019 es publicarà a finals d’any, però, com a novetat, enguany també es posarà a la venda una versió digital de cada denominació al web de la Guía Peñín que ja es podrà adquirir d’aquí a un mes i mig aproximadament.

82 excel·lents a la guia d’aquest any

Un total de 82 vins de la Denominació d’Origen Empordà van assolir l’excel·lent (entre 90 i 94 punts), a la prestigiosa Guía Peñín 2018, uns resultats que consolidàven els bons resultats aconseguits durant els últims anys.  Aquestes xifres representen un notable increment respecte els 43 excel·lents assolits el 2015. I aquest augment encara és més evident si es compara amb les notes d’ara fa poc més d’una dècada quan només un vi empordanès arribava als 90 punts a la Guia Peñín del 2005.

Els vins més ben valorats de la denominació empordanesa van obtenir 94 punts. Es tracta del Peralada Aires de Garbet, del celler Peralada, un vi negre de la collita del 2015, i l’INO Garnatxa de l’Empordà Solera, un vi dolç del celler Masia Serra, de Cantallops. Amb 93 punts, hi ha una dotzena de vins dels cellers Peralada, Martí Fabra, Espelt Viticultors, Mas Llunes, Roig Parals i Vinyes dels Aspres.