Teatre Inclusiu, teatre que parla d’immigració i cohesió social a la demarcació de Girona
‘Remenant els boscos de Nit’ de l’ONG Llagostera Solidària va ser la obra que es va representar diumenge al Teatre Municipal de Roses dins la Mostra de Teatre Inclusiu. Aquesta peça teatral inspirada en una obra de Bernard-Marie Koltés, representava com un director de teatre, Janot Carbonell, ensenyava el català a un jove nouvingut, originari de Gambia de l’etnia Sarahule, Kissima Silah, mitjançant, precisament, una representació teatral, “va ser una mostra de la capacitat que qualsevol persona, sigui d’on sigui, té d’integrar-se en la nostra societat i aprendre la nostra llengua catalana”, va afirmar el president de Càritas Roses, Pere Bohigas, que, juntament amb l’Oficina de Català de Roses, van portar aquesta primera obra de la Mostra de Teatre Inclusiu de Girona.
Una mostra impulsada conjuntament Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Llagostera Solidària i de l’Associació GRAMC que, mitjançant tres obres de teatre, aquesta primera de ‘Remenant els boscos de Nit’, i les dues següents, ‘Històries d’un poble’ i ‘Relats de vida. Dones protagonistes’, que es representaran a la primavera, vol acostar a la ciutadania algunes temàtiques que solen passar desapercebudes i que incideixen directa i indirectament en la cohesió social, “com pot ser, per exemple, el racisme”, va dir Pere Bohigas, el qual tot i que no va assistir molt de públic, una setantena de persones, “degut a la poca difusió que va tenir i al dia de fred que no convidava a sortir de casa”, va valorar positivament aquesta proposta de teatre inclusiu “per la temàtica que va tocar, molt actual en els nostres dies”.
Per acabar d’aprofundir en aquests temes sobre la cohesió i integració social dels nouvinguts la Mostra de Teatre Inclusiu va acollir, al final de la representació, una xerrada-col·loqui, on els actors i espectadors van poder debatre “tant de l’obra com de temes sobre la integració i que va derivar parlant sobre el racisme en la nostra societat”, va explicar Bohigas.
El president de Càritas Roses va anunciar que la segona obra de teatre inclusiu es representarà “en un espai públic, a la plaça de l’Església de Roses i serà ja entrada la primavera”. Encara però, falta per definir si serà ‘Històries d’un poble’ del Grup de Recerca i Ajuda a les Minories Culturals (GRAMC) o ‘Relats de vida. Dones protagonistes’ del Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d’ONG Solidàries.