L’edició d’enguany, que afegeix el Consorci Salines Bassegoda com a company de viatge, resseguirà l’Alt Empordà, l’Alta Garrotxa, el Vallespir i el Ripollès
El projecte esportiu transfronterer Valls Catalanes Trailrunning Challenge ha presentat aquesta setmana la seva segona edició, que enguany amplia horitzons amb la incorporació de quatre proves: la Molló Trail (a Molló, al Ripollès -4 de juny-), la Trail La Boucle du Point (a La Menera, al Vallespir -11 de juny-), la Montcal Run (a Maià de Montcal, Beuda i Albanyà, a la Garrotxa i l’Alt Empordà -2 de juliol-) i la Centúria Trail (a Sant Pau de Segúries, al Ripollès -novembre, data pendent de confirmar-). Aquestes curses s’afegeixen així a l’embrió de la iniciativa, segellat l’any passat amb l’agermanament que van protagonitzar l’Olla de Tapis, a Maçanet de Cabrenys (que es farà el 15 d’octubre), i la Trail Des Salines, de Ceret (22 d’octubre). “En aquella prova pilot es va posar de manifest que ens uneix un territori comú i que, per tant, no ens separa cap frontera administrativa”, apunta el director tècnic de l’Olla de Tapis, Jep Coromines.
El campionat neix de la voluntat de les entitats organitzadores d’agrupar en una lliga diferents curses de mitja marató de muntanya (21 quilòmetres), amb l’objectiu de fomentar la participació i la cohesió del territori mitjançant l’esport i l’entorn on es practica. Així, l’activitat tindrà lloc a municipis integrats a l’Agrupació Europea de Cooperació Internacional del País, Art i Història Transfronterer de Les Valls Catalanes, organisme públic que es dedica a la gestió patrimonial d’un espai geogràfic a cavall entre la Catalunya del Nord i el Principat. La competició, de caràcter individual i que premia la regularitat dels corredors i corredores, compta en aquesta edició amb l’adhesió del Consorci Salines Bassegoda, que posarà a disposició de l’organització els recorreguts arreu del seu entorn.
Amb el desig de millorar l’experiència dels participants, l’organització també vol reforçar la descoberta i divulgació del territori. En aquest sentit, dues persones, l’Emma Riera (Maià de Montcal) i en Benjamin Desmet (Ceret), que alhora són participants, organitzadors i coordinadors, realitzaran els recorreguts unes setmanes abans de cada prova per explicar les seves experiències i difondre els seus coneixements als assistents, que així podran conèixer en primera persona els llocs d’interès i els punts forts de cada localització.