elBulli1846 obre les portes com a museu el pròxim 15 de juny

elBulli1846
elBulli1846

Aquest dilluns 17 d’abril es posaran a la venda les entrades per poder-lo visitar

El pròxim 15 de junyelBulli1846 obrirà les portes per primera vegada. Serà el primer restaurant del món convertit en museu. Un espai únic, ubicat a la mítica Cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus (Girona), creat i pensat per a salvaguardar el llegat de elBulli, promoure l’actitud innovadora i generar contingut de qualitat per l’educació i l’autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.

Aquest dilluns 17 d’abril ja es poden comprar les entrades del museu a través de la web (elbullifoundation.com) i podrà visitar-se durant un període de tres mesos (des del 15 de juny al 16 de setembre).

elBulli1846, comprèn un espai de prop de quatre mil metres quadrats (2500 m2 exteriors i 1300 m2 a l’interior) a través dels quals es proposa un recorregut, que indueix a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, retre homenatge a tots els Bullinianos, explicar la història de elBulli com a empresa, així com tots els projectes que du a terme elBullifoundation, entre els quals es troben la Bullipedia i elBulliDNA.

elBulli1846
Bullinians

Per Ferran Adrià, alma mater del projecte i qui va convertir a elBulli en el millor restaurant del món, elBulli1846 “pretén salvaguardar el llegat de elBulli i, sobretot, que les persones que no van venir, però també les que van venir, puguin comprendre què va passar aquí, com ho vam fer perquè elBulli fos elBulli”.

Al llarg de seixanta-nou instal·lacions, artístiques, conceptuals i audiovisuals, el museu posa a disposició del visitant tots els recursos per entendre perquè elBulli va ser elBulli i va canviar el paradigma de la gastronomia mundial. A més, explica, amb varis dels projectes que lidera la fundació, perquè elBulli roman viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per seguir fent història.
 
¿Què és cuinar?, ¿Com va començar la cuina?¿Què és crear?, ¿Quins processos intermedis intervenen en el dia a dia de la restauració gastronòmica?, elBulli1846 convida a reflexionar sobre el coneixement i la innovació. En aquest sentit, el rosinc Lluís García, director general de la fundació, afirma que “volem que totes les persones que visitin el museu comprenguin com elBullirestaurante va aconseguir generar un impacte tan gran a escala mundial, i també provocar una reflexió sobre la seva relació amb el coneixement i la innovació”.

elBulli1846
Edifici històric

En accedir a l’edifici històric que va albergar elBullirestaurante durant cinquanta anys (i que s’ha conservat íntegrament), el visitant llegirà, “crear és no copiar” una frase que dona sentit a tot allò que es trobarà a l’interior de l’icònic espai que allotjava el restaurant més influent del món.
 
Ferran Adrià reconeix que en aquesta nova etapa hi ha dues visites possibles, en assenyalar que la del que ja va estar al menjador de elBullirestaurante i que s’emocionarà amb aquesta visita perquè li vindran records i després, la de les persones que no hi van ser mai, que podran viure-ho d’una altra manera, molt bonica i especial”. Adrià afegeix preguntant “¿s’hi podrà menjar? No, si no seria un restaurant. El nostre lema és menjar coneixement, crec que és una metàfora molt bonica per explicar el que qualsevol persona es trobarà a elBulli1846”.

elBulli1846
El menjador

La sala és un altre dels escenaris de la visita, amb tots els elements originals – estovalles, vaixelles i cristalleries originals – al mateix lloc i que permetrà viure de nou un servei al menjador de elBulli. Com també la cuina des d’on Ferran Adrià, Juli Soler i l’equip creatiu, van concebre les 1846 elaboracions finals que es degusten, que permetrà comprendre millor el sistema de planificació, organització i funcionament d’un restaurant gastronòmic i en la que s’hi han recreat vint-i-vuit plats icònics de elBulli.

El visitant podrà descobrir què va aprendre elBulli d’altres disciplines i com van retro alimentar la seva capacitat innovadora amb la visita a l’edifici dedicat a les relacions interdisciplinàries. En aquest, s’hi trobaran els esquemes, les llibretes i els mapes per a crear, el món de l’art o el viatge crucial de Ferran Adrià al Japó, etc. El recorregut finalitza amb elBulliDNA, una de les instal·lacions més disruptives, visualment parlant –té forma de roca i s’integra en el paisatge del Cap de Creus – on, des del mes de juny al mes de setembre, mostrarà tots els projectes i labs que s’han fet des de l’any 2011 fins avui. I la resta de l’any, serà l’espai concebut per a la investigació que es du a terme a elBulli1846.

elBulli1846
Ferran Adrià a elBulli1846

Lluís García, director general de elBullifoundation, afirma que “estem molt feliços d’obrir de nou les portes d’aquest lloc que va significar tant per milions de persones i de sumar riquesa a una oferta cultural cada vegada més potent al nostre territori”.

elBulli1846 disposa d’aparcament propi, encara que promou l’accés al recinte mitjançant un mini bus exclusiu del museu, des de Roses, per a reduir l’impacte de la mobilitat generada per les visites particulars en cotxe.

Sobre elBullifoundation

elBullifoundation és una fundació privada, d’estructura familiar, promoguda per Ferran Adrià i Juli Soler. Constituïda el 7 de febrer de 2013, neix de la necessitat de transformació de elBullirestaurante, amb una visió de futur que es sustenta en la voluntat de protegir el llegat i l’esperit de elBulli amb una triple missió: Salvaguardar el llegat de elBulli, compartir la seva experiència en gestió i innovació i generar contingut de qualitat per a la restauració gastronòmica.

Els Àngels de elBullifoundation

Aquest museu no hauria estat possible, sense el suport i l’ajuda dels seus àngels: Telefónica, CaixaBank, Lavazza i Grifols. Gràcies al seu suport, s’ha pogut treballar en la creació i conceptualització d’aquest museu que conté tot un sentiment i una època molt important per a tots els amants de la gastronomia.