Els càmpings acorden amb la Generalitat seguir millorant la gestió dels riscos davant el context d’emergència climàtica

Federació Catalana de Càmpings
Moment de la roda de premsa dels representants de la Federació Catalana de Càmpings

La Federació Catalana de Càmpings (FCC) ha traslladat al Govern, en una reunió amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, que el sector està preparat per gestionar els riscos i que fa temps que hi treballa  amb la premissa que la seguretat de clients i equips és una prioritat

L’emergència climàtica està portant nous escenaris a bona part de tota Europa i el sector del càmping a Catalunya vol està preparat per fer front als possibles riscos que hi pugui haver en el futur. En aquest context la Federació Catalana de Càmpings (FCC) s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat amb el president Salvador Illa i amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, amb la voluntat de seure’s a treballar conjuntament per actualitzar la informació dels càmpings en els mapes d’inundabilitat, fer una diagnosi de cada establiment i millorar la coordinació de tots els organismes implicats en aquest àmbit. “Com a sector estratègic dins l’economia, la seguretat dels nostres clients i equips és la nostra prioritat i no podem abaixar la guàrdia. El sector està preparat per gestionar els riscos, fa temps que hi treballa, però hem de tenir en compte que l’emergència climàtica està portant nous supòsits i els hem de preveure per poder actuar”, ha manifestat el president de la FCC, Miquel Gotanegra.

L’entitat destaca la bona entesa amb el Govern i també la voluntat de seure’s a treballar conjuntament amb el sector.

Avui, han comparegut en roda de premsa a la seu de Foment del Treball el president de la FCC, Miquel Gotanegra, la presidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, Cel Feliu, el president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Albert Casas, i el president de l’Associació de Càmpings de Muntanya, Josep Sans.

Durant la reunió la FCC ha traslladat al president Salvador Illa la realitat del sector que amb 353 càmpings representa el 49% de les places d’allotjament a Catalunya, genera  el 30% de les pernoctacions i un impacte econòmic de gairebé 2.500 milions anuals. La Federació també ha fet saber al president de la Generalitat que els càmpings catalans són líders en sostenibilitat i que els establiments se situen entre els millors d’Europa.

La Federació expressa la seva satisfacció de la reunió amb el Govern per haver aconseguit posar fil a l’agulla i desencallar qüestions que hi havia pendents per poder seguir avançant en la millorar de la gestió dels riscos relacionats amb el canvi climàtic i garantir la màxima seguretat dels clients i dels equips.

Grup de treball específic sobre els riscos d’inudabilitat

L’entitat i el Govern han compartit la conveniència de crear un grup de treball específic sobre els riscos d’inundabilitat als càmpings i la seva gestió que compti amb la participació del sector i de totes les administracions públiques implicades: la direcció general d’Urbanisme, Turisme, Transició Ecològica, Protecció Civil, l’ACA i els ajuntaments.  La FCC ha demanat que s’hi pugui incorporar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Aquest grup de treball és una demanda reiterada per la Federació des de fa temps a l’administració.

A més, s’ha consensuat la urgència de revisar i actualitzar els mapes de risc i  d’inundabilitat dels càmpings catalans i les fitxes dels establiments; i fer una diagnosi cas per cas. Per altra banda, s’ha demanat la col·laboració de l’administració en la implantació dels Sistemes d’Alerta Primerenques davant els riscos d’inundació.

Durant la reunió amb el Govern, s’ha plantejat millorar la coordinació entre les administracions públiques implicades en la definició de les zones inundables i la gestió del risc d’inundació; entre els organismes de les conques hidràuliques de Catalunya (ACA i CHE) i entre aquests organismes i la direcció general de Protecció Civil a l’hora de fixar els criteris d’usos dels terrenys inundables dels càmpings i els criteris per a la homologació de plans d’autoprotecció dels càmpings. També s’ha demanat agilitzar els tràmits per a l’emissió dels informes de l’administració hidràulica que en molts casos s’han arribar a demorar més d’un any. En aquest sentit, la Federació Catalana de Càmpings remarca els esforços del sector per adaptar-se als canvis de normatives en aquest àmbit .

“Els càmpings catalans sempre hem apostat pel diàleg i amb la voluntat de ser partícips amb l’administració”, ha remarcat el president de la FCC.

Participació en projectes referents i formació

Destaca la participació del sector en projectes referents com el PECT “Girona Regió Sensible a l’Aigua” que busca una gestió racional, eficient i integrada dels recursos hídrics; el projecte  a escala europea AnyWhere, que vol ajudar a les administracions i la ciutadania a anticipar-se i respondre proactivament davant d’eventuals fenòmens climàtics; i el projecte HYDRORISK-TUR, liderat per la Universitat de Girona  que té per objectiu promoure i enfortir les sinèrgies entre empreses del sector de l’aigua i els centres de recerca, intercanviant mètodes d’anàlisi, coneixement i tecnologies per avançar en l’adaptació del sector turístic i la millora de la seva capacitat de resiliència.

A més, amb la voluntat de millora també s’ha analitzat el model d’èxit  d’altres països com França i els Països Baixos.  A França s’han dut a terme accions com ara un inventari geogràfic de tots els càmpings amb dades de la seva ubicació i característiques per categoritzar-los, una guia de bones pràctiques i un manual formatiu. A més, la Federació francesa de càmpings (FNHPA) ha tancat un acord amb Meteofrance per crear un sistema d’avisos d’episodis externs. També s’ha fet una reunió amb l’empresa francesa FloodFrame, guardonada i reconeguda pel govern francès per les seves solucions.

Tant des de la Federació Catalana de Càmpings (FCC) com des de les diferents associacions que en formen part s’organitzen periòdicament des de fa anys sessions i jornades tècniques per posar al dia els protocols d’actuació i oferir informació i formació als responsables dels establiments i a tot el personal. Amb tot, la Federació Catalana de Càmpings considera que “no es pot abaixar la guàrdia i volem assegurar en tot moment la capacitat de reacció per garantir la seguretat de les instal·lacions”.