Els càmpings catalans allarguen la temporada i calculen que tancaran l’any amb 20 milions de pernoctacions

Federació Catalana de Càmpings
El president de la Federació Catalana de Càmpings, els presidents de les associacions que en formen part i la directora general de Turisme durant l'acte d'entrega dels reconeixements

La Federació Catalana de Càmpings (FCC) ha anunciat, en un acte al Saló del Caravaning, que a l’abril es farà el primer congrés del sector a Catalunya

Els càmpings catalans calculen que tancaran el 2023 amb uns 20 milions de pernoctacions (l’any passat la xifra va arribar als 18,6 milions, segons dades de l’INE) i més de 3,5 milions de visitants. El sector assegura que ha estat una bona temporada, sobretot perquè s’ha aconseguit allargar-la amb  registres d’ocupacions importants durant els mesos de maig, juny i setembre, cosa que els permet parlar de desestacionalització.

Durant el maig l’increment d’ocupació va ser aproximadament del 18%  en relació al mateix període de 2022 i al setembre les ocupacions en alguns càmpings han arribat al 80% -unes dades molt bones- i s’ha tancat amb xifres superiors a les del 2022. S’ha rebut més turisme sènior estranger i també hi hagut des de la pandèmia un increment constant de demanda de catalans, alguns dels quals van conèixer el càmping per primera vegada i repeteixen cada any, com a opció de turisme sostenible i a l’aire lliure. Les temperatures agradables de la primavera i la tardor han contribuït també a assolir aquests bons registres.

“Podem parlar en conjunt d’una bona temporada i això és gràcies a la unió del sector. El fet que la temporada s’allargui és clau per poder captar i retenir talent als nostres establiments, un objectiu que des de fa molt de temps es vol assolir ja que permet una oferta amb treballadors més formats i uns serveis de millor qualitat. El sector està fent esforços per adaptar les instal·lacions a l’augment de visitants durant la temporada baixa”, va destacar el president de la Federació de Càmpings de Catalunya, Miquel Gotanegra.

Primer Congrés del sector a Catalunya, a l’abril del 2024

En el marc d’una jornada, la Federació Catalana de Càmpings (FCC) es va dur a terme una roda de premsa al Saló del Caravaning de Barcelona (Fira de Barcelona), on a banda de fer balanç de la temporada, es van donar a conèixer  els actes previstos amb motiu del 40 aniversari de la FCC. Entre aquests actes hi ha la celebració del primer congrés del sector català, previst per als dies  24, 25 i 26 d’abril de 2024 al càmping Vilanova Park de Vilanova i la Geltrú, que girarà al volant de la gestió del canvi climàtic per part dels establiments i de com seguir fer front a nous episodis de sequera, entre altres temes. També s’està elaborant per part de la la Universitat de Girona (UdG) un estudi pioner sobre l’evolució del setanta anys de càmping a Catalunya que es compleix aquest 2023.

La roda de premsa va anar a càrrec del president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra; la vicepresidenta primera i presidenta de l’Associació de Càmpings de Tarragona, Mireia Sans; el vicepresident segon i president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Albert Casas; la vicepresidenta tercera i presidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, Cel Feliu; i el vicepresident quart i president de l’Associació de Càmpings de Muntanya i del Pirineu Català, Josep Sans.

Durant la jornada d’ahir, que va comptar amb la intervenció de la directora general de Turisme, Marta Domènech, també es va fer públic un estudi de CaixaBank Research sobre la situació i perspectives del sector turístic i del sector del càmping on es va destacar el seu pes important, l’esforç per avançar en la desestacionalització i el creixement del mercat de proximitat després de la pandèmia. A més, es va fer entrega de reconeixements a persones destacades del sector.

La Federació Catalana de Càmpings representa el 70% dels càmpings de Catalunya amb 249 establiments federats que sumen 226.858 places (el 83,5% del total) i creen 11.164 llocs de treball (el 82,6% del total del sector).