Els càmpings gironins aposten per potenciar la sostenibilitat per fer front a la crisi energètica

Girocamping PRO
Imatge de la 4ª edició de Girocamping celebrada l'any passat al Teatre El Jardí de Figueres

Així es va deixar palés a la 4a edició del Girocamping PRO, celebrada ahir al Teatre el Jardí de Figueres, i que va aplegar més de 300 professionals del sector turístic

La 4ª edició del Girocamping PRO, el congrés de referència del turisme a les comarques gironines i del càmping a Catalunya, que es va celebrar ahir al Teatre Municipal el Jardí de Figueres, constata que cal potenciar la sostenibilitat en el sector com  a via per fer front a la crisi energètica. La trobada, organitzada per l’Associació de Càmpings de Girona, reuneix experts de primer nivell per analitzar els reptes de present i futur del sector en aquest context i oferir eines i estratègies perquè els càmpings puguin ser cada vegada més sostenibles. Hi assisteixen més de 300 professionals del sector turístic i una vintena d’empreses amb espais per dur a terme activitats de networking.

La inauguració del congrés va anar a càrrec de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer; i el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, que va afirmar que “estem molt contents perquè s’ha consolidat com el congrés de referència del turisme a les comarques gironines”, donada la bona resposta que hi va haver en aquesta quarta edició del congrés que va superar les perspectives previstes en nombre de participants.

Gotanegra també va manifestar que “malgrat que  aquest any hi hagut una bona temporada turística pel que fa a l’ocupació, cal tenir en compte que la inflació que s’ha produït no s’ha aplicat als clients i que els resultats dels comptes de les empreses no seran equivalents als dels anys 2018 i 2019, i per tant, va assenyalar que “per tal d’intentar reduir costos cal adoptar mesures, com són abaixar consums energètics i consum d’aigua, tenir cada cop més plaques solars i tèrmiques i potenciar l’estratègia digital. Els càmpings fa molts anys que inverteixen per ser més sostenibles i aquesta és la via que cal potenciar encara més en el context econòmic actual”, per afegir que “es tracta d’un camí de transformació molt important i d’un gran repte. La formació en aquest àmbit és bàsica i en el congrés hi apostem del tot”. En aquest sentit, Gotanegra va reclamar a les administracions “agilitat en els permisos per poder instal·lar d’una forma més ràpida plaques fotovoltaiques als establiments;  i també agilitat a les companyies elèctriques en les tràmits per poder fer les descàrregues de l’excedent d’energia a la xarxa”.

L’alcaldessa de Figueres, per la seva part, va indicar que “el sector turístic sempre tindrà com a còmplice la ciutat de Figueres”, afegint que “estem treballant fort per consolidar una oferta turística durant tot l’any, imprescindible per l’anhelada desestacionalització”.

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona va manifestar que “el sector dels càmpings gironins ha tingut un pes destacable en la recuperació i creixement de l’activitat turística al nostre país després de la pandèmia”, remarcant  Miquel Noguer que “dels 15 milions de pernoctacions registrades en els establiments d’allotjament turístic reglat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona entre juny i agost de 2022, més de 7 milions han estat estades registrades en els establiments de càmping, dada que posa de manifest la importància que té aquest sector dins la indústria turística de la demarcació”.  El president Noguer també va afirmar que “és meritori el dinamisme i la competitivitat que mostra el sector dels càmpings ja que any rere any segueix invertint en equipaments i infraestructures, innovant en projectes a favor de la sostenibilitat i apostant per la qualitat de manera transversal i tenint sempre present el seu actiu més important, els treballadors, i en conseqüència impulsant ara el projecte pioner Campmaster”.

Les principals organitzacions europees al Congrés

Al congrés, que enguany canvia d’ubicació per acostar-se al conjunt de les comarques gironines  -fins ara se celebrava a Girona-  destaca la participació en el Fòrum que se celebrarà aquesta tarda dels representants de les principals organitzacions europees del sector: Uwe Frers, de l’ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club); Erik Spliet, de l’ANWB (Royal Dutch Touring Club); i Frank Jakobs, d’ACSI (Auto Camper Service International).  També hi intervindrà la directora general de Turisme, Marta Domènech. Els ponents, moderats per el Dr. Jaume Marín, professor i consultor turístic, reflexionaran sobre els reptes de futur del sector.

El programa inclou també la presentació del Campmaster, el primer màster europeu en gestió sostenible de càmpings, en el qual participa l’Associació de Càmpings de Girona i que referma el lideratge dels càmpings gironins en la sostenibilitat del sector. El Campmaster s’ha impulsat conjuntament amb  la Universitat de Girona, la Universitat de Ciències Aplicades de Breda (Països Baixos), figurant com a partners també  The Leading Camping & Caravaning Parks of Europe i la Unió Nacional de Càmpings de Croàcia.

Durant el matí, la responsable d’Avaluació i Verificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mar Sans, ha parlat de la importància d’aconseguir l’etiqueta ecològica de la UE, Ecolabel, i ha animat a les empreses del sector a optar-hi. En aquesta línia, la subdirectora General de Desenvolupament Turístic Territorial , Carme Rubió, ha presentat el programa d’ajuts d’eficiència energètica de la Generalitat al qual s’hi poden acollir els establiments.

Per altra banda, la Dra. Natàlia Ferrer, professora de la UdG, ha parlat de la importància de fer visible entre els clients les iniciatives de les empreses per  millorar la seva sostenibilitat per aconseguir d’aquesta manera la seva complicitat i implicació.

 I Lucia Gusmaroli, project manager del Catalan Water Partnership , ha dut a terme una ponència sobre la gestió sostenible de l’aigua en el sector.

Trajectòria de sostenibilitat

Una quarta part dels càmpings gironins han estat reconeguts per l’Associació per la seva màxima excel·lència en sostenibilitat. Disposen de nombrosos certificats atorgats per entitats externes que deixen constància de la seva trajectòria en qualitat ambiental, en inversions constants i en un treball a favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Es tracta de certificats com són l’ISO14001, Biosphere, IDA Dark Sky, ISO9001, EMAS, Distintiu de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya i CETS Carta Europea del Turisme Sostenible, atorgats per la implantació de sistemes de gestió ambiental i per haver aconseguit un equilibri entre les dimensions econòmica, sociocultural i el medi ambient.

Per altra banda, els càmpings gironins han invertit aquesta temporada 30 milions d’euros per reforçar la seva aposta per la sostenibilitat  amb projectes de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions. Gairebé tots els càmpings disposen de plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques per subministrar energia a les instal·lacions. També han invertit en  instal·lacions d’energia geotèrmica, en equipar els establiments amb carregadors de vehicles elèctrics i en l’adquisició de vehicle elèctrics.