“Els éssers humans som enormement agressius i enormement violents”

Narcís Bardalet i Tura Soler
Narcís Bardalet i Tura Soler, el protagonista i l'autora de 'Rigor Mortis'

Aquesta afirmació la va fer ahir a Roses el reconegut metge forense, Narcís Bardalet, que al llarg de 40 anys de professió ha fet 10.000 autòpsies, de les quals 3.000 per suïcidi, 500 per homicidi, i la resta per morts d’accident de trànsit i circumstancials

La Biblioteca de Roses estrenarà properament un nou Club de Lectura de Novel·la Negra, i que millor presentació d’aquest club de lectura que comptar amb dues eminències de la crònica negra a la demarcació de Girona, com ara el metge forense, Narcís Bardalet, i la periodista d’El Punt, Tura Soler, especialitzada en successos, que l’han fet guanyar, entre d’altres, el premi Carles Rahola de Periodisme i que ha compartit, precissament amb en Bardalet, molts de casos i investigacions policials

Tots dos, com a mena de tast del que serà aquest Club de Lectura de Novel·la Negra, van presentar el llibre Rigor Mortis, escrit per la Tura sobre els casos del reconegut metge forense.
I el pediatre i metge forense Narcís Bardalet va començar la seva intervenció recordant una frase de Winston Churchill, que deia “la llengua no és cansa mai, i és veritat”. I la va voler recordar per posar èmfasi que la seva professió “m’obliga a guardar silenci, a guardar el secret mèdic professional, el factor comú denominador pel meu tipus de treball, sempre ha estat el silenci”, per tot seguit enumerar les “10.000 autòpsies, 3.000 per suicidis, 500 per homicidis, més la resta per morts d’accident de trànsit, circumstancials i morts per mala sort”, que va practicar al llarg de la seva carrera.
I parlant de silenci, va dir “aquest també fa fressa”, per afegir que “és evident que els morts no parlen, però tampoc parla un nen petit de 2 mesos, però la mama i el pediatre el saben interpretar. Per tant, s’ha de saber observar i interpretar aquest silenci, els sons del silenci”, per tot seguit assenyalar que “estem en una situació complicada perquè som humans, i els éssers humans, els homes, les dones, som enormement agressius i enormement violents. Agressivitat i violència. Potser agressivitat verbal i potser el voler matar-te. Per això som els reis del món animal, han desaparegut animals que pesaven quatre tones, com els dinosaures, i d’altres estan en vies d’extinció, i nosaltres seguim endavant. Tinc avorrida la violència després de 500 homicidis”, va assegurar el forense.
Narcís Bardalet va anar més enllà per mostrar la vilesa humana en assenyalar que “en el primer capítol, Eva va enganyar a Adan, en el segon, Caín va matar a Abel, i partir d’aquí…”.

“La política i la religió no són sanes”

I parlant de la pena capital, política que els nostres avantpassats aplicaven, “abans d’ahir”, fa 2.000 mil anys, abolida avui dia en molts de països, Narcís Bardalet va afirmar que “la política i la religió no m’interessen perquè considero que no són sanes perquè enfronten i barallen als homes, només cal fer una llista de la quantitat d’homes que han mort per culpa de la religió i la política”.

Narcís va continuar explicant al llarg de la seva intervenció casos, de tot tipus, que s’ha trobat en la seva carrera com a metge forense i que surten reflectits en el llibre Rigor Mortis.

Llibre Rigor Mortis, els casos del forense Narcís Bardalet

Després de ser presentats per Sònia Giner i l’Àngels Font, que serà l’encarregada de dirigir el club de lectura, la periodista va explicar, per posar en antecedents a l’auditori sobre la persona d’en Narcís Bardalet, com el va conèixer. Va ser a l’any 1986, quan va entrar com a periodista en pràctiques al diari El Punt. El va conèixer en unes circumstàncies molt personals, ja que estaven envoltats pel foc. “I va aparèixer ell, i en veure la cara d’espantats que fèiem els periodistes que érem allà, va dir: “no patiu, si el foc ve cap a nosaltres ens posem en una zona que està cremada, i ja està”. En un principi, vaig pensar, quin il·luminat!, però després vaig caure que era de sentit comú, perquè el foc no cremaria el que ja estava cremat”.

A partir de llavors les vides de la periodista i del metge forense s’ha retrobat en diverses vegades a causa de les seves professions, i l’última ha estat per elaborar el llibre Rigor Mortis, un text, segons va explicar la Tura Soler, “que és una mica d’aventures, perquè són les aventures d’en Narcís Bardalet com a metge forense, on s’explica, per exemple, l’embalsamat de Salvador Dalí, al que ha enterrat tres vegades, l’autòpsia del negre de Banyoles o la d’una suposada mòmia egípcia. També hi ha investigació criminal, de què fa un forense quan veu un cadàver, que com diu en Narcís, si saps observar-los bé et pot donar indicis de qui és o qui el va assassinar. En definitiva, va dir la periodista i autora de Rigor Mortis, “a darrera d’un metge forense, hi ha episodis de tots colors, unes de més tètrics i altres divertits, però en el cas d’en Narcís Bardalet, sempre et sorprèn, sempre t’acaba sorprenen quan penses que ja ho saps tot d’ell, com el dia que es va jubilar i ens va dir que havia treballat pel CNI. Es vam quedar bocabadats. I quan li vam preguntar quina tasca va fer pel Centre Nacional d’Intel·ligència, no ens ho va voler dir”

Qüestió que li va tornar a fer el periodista que hi havia ahir en l’Espai Z de la Biblioteca de Roses, i que a pesar que el metge forense li va respondre fent-li cinc cèntims de quina comesa va fer pel CNI, segurament, si arriba a saber la resposta per endavant, no hagués fet mai la pregunta. El que és segur és que aquest periodista no viatjarà mai tot sol a Bangkok, per si de cas.