Els Mossos detenen tres pagesos pel sabotatge a tres pous de Castelló d’Empúries el passat mes d’abril

Mossos d'Esquadra
Un dels pous que va quedar malmés arran del sabotatge

El sabotatge va tenir lloc el 2 d’abril durant la manifestació que van dur a terme un centenar de pagesos per protestar contra la captació d’aigua que es fa de l’aqüífer de la Muga

Tres pous del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, ubicats al terme municipal de Castelló d’Empúries (els anomenats pous de la Gallinera), van patir la matinada del passat 2 d’abril un sabotatge, arran del qual van quedar totalment inutilitzats i fora de servei, i per aquest motiu el Consorci va denunciar els actes vandàlics als Mossos d’Esquadra, que van iniciar una investigació que ha finalitzat avui amb la detenció de tres pagesos, el coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, el membre de Revolta Pagesa, Jordi Ginabreda, a més d’una tercera persona.

Recordem, que el 2 d’abril, pagesos de l’Alt Empordà van convocar una manifestació a la rotonda que dona accés a Castelló d’Empúries, tallant la circulació al trànsit rodat.

Els pous sabotejats

Els anomenats pous de la Gallinera són un conjunt de pous ubicats en el terme municipal de Castelló d’Empúries i que, fins a l’any 1987, van ser font de proveïment d’aigua d’abastament per als municipis de Roses i Cadaqués. L’any 1987 van passar a tenir una aportació pràcticament testimonial, atès que l’aleshores Consorci de la Costa Brava va construir i posar en servei l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) d’Empuriabrava, abastida amb aigües superficials del riu Muga.

Actualment, l’ETAP Empuriabrava pot proveir d’aigua en alta per a l’abastament municipal als municipis de Castelló d’Empúries (urbanització d’Empuriabrava), Roses, Cadaqués, Llançà, Colera, El Port de la Selva, La Selva de Mar i a la Mancomunitat de Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Garriguella i Pedret i Marzà.

En els anys recents, els pous de la Gallinera van ser cedits al Consorci d’Aigües Costa Brava Girona pels respectius ajuntaments, amb la finalitat que poguessin ser recuperats, degudament equipats i posats en servei de nou com a fonts d’abastament de l’ETAP Empuriabrava, alhora que se n’han tramitat i obtingut les corresponents concessions davant de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Des de l’any 1988, aquests pous han aportat com a màxim un 7% de la demanda anual d’aigua al conjunt de municipis de la xarxa de la Costa Brava nord, a través d’un cabal de 30 litres per segon.