Els pescadors de Girona comencen la campanya del llamàntol

El diari digital de la Vila de Roses
Confraries de Pescadors de Girona
Exemplar de llamàntol

La veda d’aquest crustaci s’allarga fins a deu mesos i només es pot capturar de l’1 de juny al 31 d’agost

Aquest mes de juny, s’ha aixecat la veda per la pesca de llamàntol (també conegut com a llangant o llongant) al litoral gironí. Seguint la normativa, aquest crustaci es pot capturar de l’1 de juny fins al 31 d’agost i només poden fer-ho els professionals d’arts menors que practiquin la pesca de tresmall. 

Les xifres

Segons les dades que contemplen les captures d’espècies per llotja recollides durant l’exercici 2023, a les confraries gironines del Port de la Selva, Llançà, Roses, L’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes, l’any passat van capturar-se uns quatre-cents quilos de llamàntol. Pel que fa a les xifres desgranades, la confraria que més quilos va posar a la venda va ser Palamós amb un total de 131 kg, seguit de Roses amb 90 kg i Blanes 88 kg. Cal tenir en compte que aquestes són les confraries amb més embarcacions. Llançà també va ser una de les confraries que més llangants va capturar, assolint la xifra de 73 kg. En canvi, el Port de la Selva i l’Estartit,  que són confraries més petites, van posar a la venda, amb 8 quilos i 7 quilos respectivament.

El llamàntol és un crustaci molt valorat per la gastronomia, però cal saber que gairebé totes les unitats que es troben al mercat procedeixen d’altres països com el Regne Unit o el Canadà. Tot i això, els que es capturen al litoral gironí durant els pròxims mesos són encara més apreciats pel sector gastronòmic, ja que la seva carn és de més qualitat a causa dels corrents del Mediterrani perquè són més fortes i fan que el crustaci tingui una carn més fibrosa i saborosa.

Un dels pescadors d’arts menors de la Confraria de Pescadors de Roses, Pau Rosell, explica que ara és la millor època per capturar aquest producte tan preuat, ja que “a l’hivern és quan crien i ara, durant els mesos d’estiu, és quan assoleixen la talla perfecta”. D’altra banda, el president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i Patró Major de Roses, Antoni Abad, detalla que “és un privilegi disposar d’aquest crustaci tan ben valorat, això posiciona el sector pesquer al mercat i fa que el sector gastronòmic ens tingui molt en compte”.