Enric Campmol i Narcís Ricart han estat mereixedors de rebre la Dracma de Plata de Roses per haver creat un aparell no invasiu d’alta tecnologia, capaç de detectar lesions sospitoses de ser un melanoma en només 5 minuts
Ahir al migdia, en el dia gran de la Festa Major, es va celebrar, al Teatre Municipal, l’acte de lliurament de la Dracma de Plata, màxima distinció amb que atorga l’Ajuntament de Roses en reconeixement de les persones, entitats o col·lectius que destaquen per la seva vàlua, ja sigui en el seu àmbit personal o professional, per l’aportació en benefici que fan a la societat, o bé per la projecció fan de la Vila de Roses gràcies al seu talent.
I enguany, la Dracma de Plata de Roses ha estat atorgada als enginyers rosincs Enric Campmol Ametller i Narcís Ricart Geli, creadors d’una cabina de detecció de càncer de pell.
Durant l’acte, conduit per la cap de Protocol, Paula Vilarrassa, i abans del lliurament de la màxima distinció de Roses, els assistents van poder visionar un vídeo on els mateixos guardonats i els seus familiars expliquen tot el procés de la creació de la cabina, des que va sorgir la idea fins fer-la realitat, passant per decidir deixar els seus respectius treballs a Barcelona i traslladar-se a Roses perquè tots dos, en Narcís i l’Enric, volien que l’aparell de detecció de melanomes naixés a casa seva.
I tot seguit del visionat, l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez els va lliurar la Dracma de Plata a tots dos rosincs. “En primer lloc, agrair a l’alcalde i la resta de regidors per aquest reconeixement. La veritat és que ens fa moltíssima il·lusió i, encara més, rebre’l en aquí, davant de tantes cares conegudes, família, amics, molts d’ells inversors que han confiat en nosaltres des del primer dia i que sens ells, ara no hi seriem aquí”, va agrari en nom tots dos, l’Enric Campmol.
Per la seva part, l’alcalde de Roses va destacar “que aquesta Dracma d’enguany arriba en un to disruptiu en el sentit que significa un petit canvi, ja que sempre s’ha reconegut els fets acumulats en el passat, al llarg del temps, d’una persona o entitat, però enguany posem èmfasi en el present i en el futur, i això representa un canvi significatiu respecta a edicions anteriors perquè avui es reconeix aquelles iniciatives, projectes o persones que estan tenint un impacte actualment i que prometen tenir una influència positiva i rellevant en el futur”.
Una cabina capaç de detectar lessions a la pell en 5 minuts
El projecte va néixer de l’interès d’Enric Campmol Ametller després d’una visita al dermatòleg, durant la qual va observar el procediment per controlar una piga sospitosa: fer-se fotografies amb una moneda, com a referència per detectar possibles canvis en la mida d’una piga. Aquesta experiència va inspirar Campmol, enginyer industrial de professió, a la creació d’una solució més avançada i eficient per a la detecció de melanomes, projecte que va afrontar juntament amb Narcís Ricart Geli, enginyer informàtic especialitzat en visió per computadors i en intel·ligència artificial.
El resultat és Deviskan, un dispositiu no invasiu d’alta tecnologia, capaç de detectar lesions sospitoses de ser un melanoma en només 5 minuts. Deviskan és una cabina de la mida d’una persona que fotografia tot el cos del pacient, processa les imatges a través d’algoritmes d’intel·ligència artificial i detecta els canvis en la mida, el color o la forma d’una piga que puguin implicar que es tracta d’una lesió maligna. A continuació, envia un informe amb les dades recollides al dermatòleg, perquè aquest pugui fer un diagnòstic de forma ràpida i més precisa, sense la necessitat d’haver de recollir dades de manera manual.
El consistori rosinc ha volgut reconèixer amb la Dracma, la màxima distinció institucional, els dos joves impulsors d’aquest projecte, actualment en ple desenvolupament, per la seva aportació al món de la investigació i al camp de la dermatologia, i per la innovació i la millora que significa en l’atenció sanitària.