ERC l’Escala lamenta que ni l’alcalde ni cap membre del Govern rebi la Flama del Canigó la nit de Sant Joan 

ERC l'Escala
La flama del Canigó arribant a Camp de Pilans de l'Escala, portada per l'escalenc Josep Maria Cortal, de l'Associació Flama del Països Catalans

Des de l’any 2013 ni l’alcalde ni cap autoritat municipal rep la Flama del Canigó a la seva arribada a l’Escala

Esquerra Republicana l’Escala manifesta el seu malestar i descrèdit per la falta de sensibilitat i menyspreu que mostra el partit socialista escalenc vers una tradició tan important en la història dels Països Catalans i que tants anys fa que se celebra a l’Escala. 

L’any 1955 Francesc Pujades, veí d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), inspirat pel poema El Canigó de mossèn Cinto Verdaguer, va tenir la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama pels pobles de la Catalunya Nord. 

Amb el temps, aquest ritual es va convertir una tradició, i així que les circumstàncies polítiques al sud els Pirineus ho varen fer possible, la flama del Canigó es va estendre a tots els territoris de parla catalana.  

La simbologia de la flama del Canigó vol representar els lligams culturals, lingüístics i emocionals que relliguen tots els Països Catalans, utilitzant tres elements de gran valor simbòlic: El Canigó símbol llegendari de la catalanitat, on neix la flama; el foc, com a element característic de la revetlla, però també per la seva capacitat de reproduir-se fins a l’infinit i arribar, en braços dels portadors, arreu del país; i per últim, la festivitat de Sant Joan en si mateixa, jornada reconeguda com la gran diada nacional dels Països Catalans. 

L’últim any que l’alcalde de l’Escala va rebre la Flama del Canigó va ser el 2013 i, des de llavors, cap autoritat escalenca ha tornat a rebre aquest foc simbòlic. És més, “no només s’ha erradicat l’arribada a l’Ajuntament sinó que la flama ha de ser rebuda per dues associacions i entitats privades; el CER l’Escala i l’Associació de Veïns de Camp dels Pilans, que organitza una revetlla”, asseguren des d’Esquerra.  

A l’Alt i Baix Empordà s’organitzen tres rutes i, l’Escala, és l’únic dels vint-i-quatre municipis per on passen la Flama que no és rebuda amb tots els honors i per les autoritats municipals. A més, en el cas escalenc, encara s’agreuja més la qüestió “si posem de manifest que la persona responsable de la vicepresidència d’organització, i per tant, qui coordina totes les rutes i les organitza, és l’escalenc Josep Maria Cortal”, afirmen els republicans escalencs.  

Aquest any se celebra el 31 aniversari d’aquesta festivitat que va començar al 1994 i ja en fa nou que el govern de l’Escala no s’hi presenta i obvia totalment la cita amb la història de Catalunya que representa el 23 de juny. 

Des d’ERC l’Escala afirmen que “lamentem profundament aquesta actitud i instem al govern socialista a canviar-la i a assumir la responsabilitat que li pertoca, posant en valor les tradicions dels nostre país i rebent de forma oficial la comitiva que fa arribar el foc de Sant Joan al nostre poble”