La política mediambiental de la sociovergència rosinca es regeix pel principi de “fer pagar més per a poder contaminar més”, afirma el portaveu d’ERC SOM Roses, Joan Plana
El passat 23 de setembre, el ple municipal de Roses va debatre i aprovar les noves ordenances fiscals per a l’exercici 2025. El Govern municipal, format per PSC, Junts i Gent del Poble, va aprovar les modificacions en solitari, sense el suport de cap dels grups de l’oposició.
Un dels punts destacats d’aquestes noves ordenances és el significatiu augment del 26% de la taxa de residus, que se suma a l’augment de l’any anterior i suposa un augment acumulat del 89% respecte de la taxa que hi havia l’any 2023, amb l’anterior Govern municipal.
Aquest augment es justifica per l’aplicació de la directiva europea que obliga els Ajuntaments a cobrir el 100% del cost del servei per a l’any 2025.
Des del grup municipal de SOM Roses es va declarar que, si bé és certa l’existència d’aquesta normativa, la seva finalitat no és provocar un augment de la taxa que paga la ciutadania, sinó forçar als Ajuntaments a prendre mesures que millorin la recollida selectiva. En aquest sentit, el portaveu de SOM Roses, Joan Plana va declarar que “la directiva europea té una finalitat molt més mediambiental que no pas fiscal. Si el preu del servei és tan alt és perquè el sistema de recollida i totes les polítiques de conscienciació no són prou eficients, això fa que els nivells de reciclatge siguin dolents i el sobrecost sigui immens”. Així mateix, Plana va recalcar que “el model que cal implantar és el de reciclar més per poder pagar menys, en canvi, el que avui se’ns vol imposar és el de fer pagar més a la gent per poder continuar contaminant més. Estem donant compliment a directiva europea exactament en el sentit contrari del seu esperit”.
SOM Roses considera que la decisió suposarà una sobrecàrrega fiscal molt important per les famílies, a més de continuar acumulant un perjudici mediambiental per tot el nostre entorn, cosa que demostra l’escàs o nul comprimís de l’actual govern amb la sostenibilitat. La regidora d’Hisenda, de Junts, va reconèixer que Roses està “a anys llum” d’on hauria d’estar en reciclatge, però va culpabilitzar als ciutadans d’aquesta situació (malgrat la nul·la actuació del seu Govern per revertir aquesta situació) i respecte als nivells de reciclatge que han assolit altres països europeus va sentenciar que “Spain is diferent!”.
Plana també va criticar durament que es rebaixi significativament la bonificació de l’IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que el Govern anterior va aprovar l’any 2022. Aquestes bonificacions han incentivat a gairebé 300 habitatges a posar plaques fotovoltaiques en només 3 anys, abans d’això se n’instal·lava una mitjana de només una o dues a l’any. “Entre rebaixar a més de la meitat les bonificacions per produir energia neta i renovable i al mateix temps fer-nos pagar més per poder contaminar més tenim la sensació que estem anant a tota velocitat en direcció contrària de cap allà on va la resta del món”, va cloure Plana.