Es lliuren a Roses els sisens Premis DOP Catalanes d’Oli

Premis DOP Catalanes d’Oli
Els guardonats amb les autoritats ahir a la Sala SUF

La companyia de supermercats Caprabo, les doctores Elisa Llurba, Ana Ma Polo, Mónica Cruz i el xef Joan Roca  van ser els guardonats en la 6ª edició d’aquests premis

La nova Sala SUF de Roses va acollir ahir a la tarda 6ª edició dels Premis DOP catalanes d’oli impulsat per les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya de Les Garrigues, de Siurana, de Terra Alta, del Baix Ebre-Montsià i de l’Empordà.

En un acte presidit pel secretari d’Agricultura, Carmel Mòdol, amb l’assistència de l’alcalde de Roses, Joan Plana, el diputat per Girona, Jordi Camps, i varis regidors de l’Ajuntament de Roses, es va lliurar el premi de les DOP Catalanes a la Difusió i Comunicació de l’Oli d’Oliva Verge Extra va ser per la companyia de supermercats Caprabo.
El premi de les DOP Catalanes d’Oli a la Investigació va ser per les doctores Elisa Llurba, Mónica Cruz i Anna Mª Polo de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

I el xef Joan Roca, va rebre el premi a la Difusió i Utilització de l’Oli d’Oliva Verge Extra.

Els guardons van ser lliurats pel propis Carme Mòdol, Joan Plana i Jordi Camps, i els presidents de la DOP Oli de l’Empordà, Simon Casanovas, de la DOP Oli de l’Empordà; Enric Dalmau, de la DOP Les Garrigues; Antoni Galceran, de la DOP Siurana; Josep Pere Colat, de la DOP Oli de Terra Alta i Lluís Cardona, de la DOP Baix Ebre-Montsià.

Els Premis DOP Catalanes d’Oli tenen com a objectiu contribuir a la difusió de la cultura de l’oli i, per això, distingeixen professionals, investigadors i institucions que destaquen en aquest àmbit.

La companyia de supermercats Caprabo va ser reconeguda per la defensa i promoció de l’oli verge extra amb denominació d’origen protegida i dels productes del territori en la seva política d’empresa. La cadena de supermercats treballa el seu compromís amb la producció de proximitat de manera molt diferencial i aposta per difondre la riquesa de la producció agroalimentària de les comarques catalanes, especialment dels seus olis d’oliva verges extra. El guardó ha estat recollit per Fernando Tejero, responsable de Producte de Proximitat de l’empresa.

Les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz, han estat distingides per la tasca d’investigació realitzada en el projecte científic pioner MEDITATE-IVF (Impact of Exercise and Mediterranean diet vs Aspirin on live-birth rate and cardiovascular programming in In Vitro Fertilization) desenvolupat per l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Puigvert que estudia la relació de la dieta mediterrània i els hàbits de vida saludable amb l’èxit en tractaments de fecundació in vitro, i que compta amb la col·laboració de les cinc Denominacions d’Origen Protegides d’oli de Catalunya.

El cuiner i gastrònom Joan Roca va rebre el Premi en reconeixement a la seva tasca en la difusió i utilització dels olis d’oliva verge extra i la seva contribució en el món de la cuina i la gastronomia. Actualment dirigeix el seu propi projecte de restaurant, El Celler de Can Roca, juntament amb els seus germans Josep –sommelier– i Jordi –xef de pastisseria. Reconegut com a doctor honoris causa per la Universitat de Girona l’any 2010, destaca la fidelitat als seu orígens i la seva projecció internacional. L’any 2015, va rebre la invitació del World Economic Forum per formar part del seu consell de líders culturals i és, al costat dels seus germans, ambaixador dels Programes de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides; recentment ha estat premiat com a Xef Mentor, a la Gala Michelin 2023 celebrada a Toledo.

En finalitzar l’acte de lliurament de guardons, conduït per en Pep Nogué, gastrònom i director del Culinary Institute of Barcelona, va tenir lloc l’espectacle musical “Dones de Sal” amb Neus Mar, per tot seguit, els assistents poder degustar diferents tastos elaborats amb productes amb denominació d’origen protegida (DOP) i amb indicació geogràfica protegida (IGP) a càrrec del col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, La Cuina del Vent.

A Catalunya, hi ha cinc denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Catalunya té uns olis d’oliva excel·lents, diferents en color, sabor i aroma segons les comarques. La varietat de l’oliva, l’entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d’extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis d’oliva verge extra.