Els joves han fet practiques a un total de 27 municipis i activitats complementaries com xerrades de prevenció i salut, de seguretat vial i d’emprenedoria
Ahir divendres es va celebrar l’acte de tancament del projecte Okup’Alt 2018, adreçat a la reinserció sociolaboral i educativa i a la promoció de l’ocupació entre els joves de la comarca, amb la clausura i el lliurament de diplomes als 35 joves que han participat en l’actual promoció. L’acte s’ha celebrat a la sala de plens del Consell Comarcal amb l’assistència de representants dels diversos ajuntaments i institucions que han participat en la iniciativa d’aquesta edició.
Okup’Alt és una proposta innovadora de promoció de l’ocupació juvenil que es coordina des de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal. La iniciativa, que fa vuit anys que es realitza, va adreçada als joves de l’Alt Empordà, d’entre 16 i 24 anys, amb un primer objectiu d’oferir formació gratuïta en diversos oficis. En aquesta edició, en concret, la formació que es va oferir als 38 joves que inicialment van ser seleccionats estava relacionada amb tres temàtiques (tasques forestals, manteniment i pintura i perruqueria). Durant el curs, tres el van abandonar, nou ja tenen feina i 15 s’han inscrit en altres formacions per ampliar coneixements.
El projecte, com a cada edició, ha tingut el suport de tots els tècnics de joventut compartits del territori, que han fet el seguiment als joves, ha comptat també amb l’assessorament de professionals de diferents sectors econòmics de la comarca, juntament amb els responsables de la formació i d’oferir pràctiques en aquests oficis, que són formadors i educadors especialitzats en els tres oficis que s’han ofert en aquesta nova convocatòria. Els joves participants van ser seleccionats d’un total de 103 inscrits.
Pràctiques als municipis i activitats complementàries
La iniciativa ha comptat amb el suport de diversos ajuntaments, ja que en les dues primeres temàtiques de formació estan previst pràctiques -i actuacions concretes de manteniment, pintura i treballs forestals- a un total de 27 municipis i a la seu del Consell Comarcal, tal com s’ha vingut fent en les darreres edicions. En concret, els municipis on s’han fet les pràctiques formatives han estat els següents:
Grup Forestals: Sant Climent Sescebes, Lladó, Cadaqués, Cantallops, Boadella i les Escaules, Ventalló, Roses, El Port de la Selva, Albanyà, L’Armentera, Agullana, Peralada i en els camins que gestiona l’àrea de Turisme del Consell Comarcal.
Grup Manteniment i pintura: Navata, Avinyonet de Puigventós, Borrassà, Saus-Camallera-Llampaies, El Far d’Empordà, Portbou, Sant Pere pescador, Llers, La Jonquera, Sant Miquel de Fluvià, Pontós, Capmany, Vilafant, Espolla, Garriguella i a l’edifici de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal.
Grup Perruqueria: Acadèmia Pivot Point i diferents centres cívics i espais joves de la comarca.
Com cada any, els joves participats han realitzat formacions complementàries. En concret, xerrades de prevenció i salut, de seguretat vial i d’emprenedoria. També rebran nocions per com abordar una entrevista de feina, riscos laborals i hàbits saludables. Finalment, han realitzat el curs de manipulador d’aliments, del qual també han rebut el corresponent certificat.
Acte de cloenda
L’acte de cloenda, durant el qual es va procedir al lliurament de diplomes a tots els participants, ha comptat amb els parlaments del tècnic comarcal de Joventut, Joan Salleras, la Coordinadora Territorial de Joventut a Girona, Agnès Fàbregas, l’alcalde de Navata, Jaume Homs i el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer, el qual va destacar “la necessitat de formació que tenim a la comarca. L’abandonament i escolar i la taxa d’atur juvenil a l’Alt Empordà són de les més elevades de Catalunya i hem de posar tots els remeis per reduir-la. Iniciatives com l’Okup’Alt van en aquesta línia. Només amb la formació tindrem ciutadans lliures, crítics, capaços i autònoms”.
En la línia de Roquer tots els representants polítics van remarcar la importància de la formació entre els joves. També han destacat l’èxit de la iniciativa de l’Okup’Alt, que des de fa vuit anys intenta fer una aposta per la inserció laboral i educativa de joves, i han esperonat els assistents a aprofitar totes les oportunitats de formació que se’ls presentin de cares a millorar la seva professionalitat.