El Consorci per a la Normalització Lingüística, a través de l’Oficina de Català de Roses, engega a Roses una campanya perquè els catalanoparlants no abandonin la llengua quan s’adrecen a persones nouvingudes o desconegudes
“Pots mantenir l’ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?” Aquest és el repte que proposa la campanya “21 dies. D’entrada, en català”: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom. Es tracta de no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada.
La campanya es duu a terme a Roses del 7 al 27 de març. Al llarg d’aquests dies, a més de penjar cartells i banderoles per la població, i de desplegar tòtems als espais municipals, també es repartiran targetes que explicaran l’objectiu de l’actuació.
L’acte de presentació de la campanya va tenir lloc ahir, dijous 7 de març, a les 19 hores, al vestíbul del Teatre Municipal de Roses, i va comptar amb la participació dels sis darrers alcaldes i alcaldesses de Roses, que en ordre cronològic són Pere Sanés Ribas, Carles Páramo Ponsetí, Magda Casamitjana Aguilà, Montse Mindan Cortada, Joan Plana Sagué i en substitució de l’actual batlle, Josep Maria Martínez, que va excusar la seva assistència per motius laborals, va assistir l’alcalde en funcions, Fèlix Llorens Palou.
Aquestes persones han estat, en diferents moments, les màximes responsables del consistori des de març de 1992, data de la signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Roses i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per promoure l’ensenyament del català a persones adultes i fomentar-ne l’ús en tots els àmbits.
El moderador d’aquesta taula rodona va ser el Sr. Enric Matarrodona Puigdemont. També van intervenir alguns integrants Grup de Teatre de Roses, amb unes lectures de textos sobre llengua de diferents lingüistes, i alumnes de l’Oficina de Català de la població, que van explicar la seva experiència a l’hora de fer servir el català com una llengua de comunicació més.
Va presentar i cloure l’acte la regidora de Cultura i Festes, i representant de l’Ajuntament de Roses al Consell de Centre del Centre de Normalització Lingüística de Girona, Sílvia Ripoll.
Els darrers anys han saltat les alarmes pel descens de l’ús del català, sobretot entre els més joves. Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, una conducta considerada perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això hi va haver un absolut consens entre els membres de la taula rodona: cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l’aprenen a practicar-la fora de l’aula. “D’entrada, parla en català amb tothom”. Aquest és el repte que es proposa als rosincs i rosinques: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom.
La campanya també es difondrà per les xarxes, per mitjà de les quals es donaran a conèixer els objectius de l’actuació, testimonis personals i altres iniciatives semblants.