El Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala va acollir la presentació del llibre amb la participació de l’autora i del diputat de Cultura de la Diputació de Girona
Ahir divendres es va presentar al Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala el llibre La salaó de peix, de Lurdes Boix Llonch, publicat pel servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona dins la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”.
La presentació va anar a càrrec de l’autora del llibre, Lurdes Boix i va comptar amb la participació del vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el regidor de Cultura de l’Escala, Martí Guinart; la presidenta de la Unió de Saladors Històrics d’Anxova de l’Escala, Rosa Hostench, i la directora de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, Rosa Maria Gil.
La pesca i la saló de peix blau van ser molt actives a la costa gironina i en el conjunt de la costa catalana fins a mitjan segle xx. Aquesta guia fa un recorregut per la història de la sal com un element que va ser rellevant per a la història de la humanitat i ens parla de la seva utilitat en la conservació dels aliments. També ens explica l’evolució del peix blau, bàsicament l’anxova i la sardina, que ha passat de ser la proteïna dels pobres a esdevenir un producte de luxe.
L’autora
Lurdes Boix Llonch (l’Escala, 1957) és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Arxivística i en Patrimoni Cultural per la Universitat de Girona. Fins a principis d’aquest any ha estat directora de l’Arxiu Històric de l’Escala i del Museu de l’Anxova i de la Sal. És creadora i directora de la Festa de la Sal, i ha publicat llibres i articles en revistes d’història oral, alguns de temàtica general i altres d’especialment dedicats a la pesca i a la salaó de peix, com “Pescadors de Catalunya: converses amb gent de la mar i Arts i ormeigs de pesca”.