L’acte de presentació de l’Associació Rodes va emplenar la sala de ball de la Sala SUF
L’associacionisme és un motor fort i potent a Roses, com ho demostra la quantitat d’entitats socials, esportives i culturals que existeixen a la Vila. I des d’aquest passat dissabte, l’associacionisme a Roses encara és més fornit gràcies a la creació i presentació de l’Associació Rodes, que es va dur a terme a la Sala SUF, que va emplenar la sala de ball.
La presentació va ser conduïda per Enric Matarrodona, Vocal de l’entitat, després de projectar-se un petit audiovisual sobre la riquera de la natura i el patrimoni de Roses.
Matarrodona va explicar que “ens associem perquè estimem tot el patrimoni de Roses, tant els monuments, Ciutadella, Castell de la Trinitat, com els megàlits, la pedra seca, feixes, barraques i carrerades, i el mar i la muntanya. Perquè volem preservar la memòria de Roses, la recent i la llunyana, la de les persones i els professionals que han vist i viscut l’evolució del nostre poble fins a l’arribada del turisme i aquest, en sí mateix. Perquè defensem el nostre paisatge, el nostre entorn, muntanyes, plana, vinyes i olivars, camins i corriols, així com el paisatge urbà: les places i carrers i tots aquells elements que hi donen vida, començant per les persones. Perquè volem participar en el desenvolupament dels nostres Parcs Naturals i també en els dels organismes municipals i comarcals que disposen d’iguals òrgans de participació. I ens associem per a promoure l’estudi de tot el que és i ha estat Roses i fornir l’Arxiu Municipal i altres ens institucionals amb tants elements com sigui possible”.
Tot seguit va donar a persones influents en els seus àmbit que van recolzar i felicitar per la creació de l’Associació Rodes, com ara, el ex-director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal, l’historiador rosinc, Marcel Pujol, el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, darrera els quals va dirigir unes paraules l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, que va destacar que “aquesta associació posa en valor Roses, i el símbol que s’ha escollit, la Dracma, posa en valor la seva riquesa cultural”.
També va voler felicitar per la creació de l’entitat el doctor en Ciències Ambientals, geògraf, naturalista i consultor de la Unesco, Martí Boada.
Tot seguit es va presentar la Junta de l’Associació Rodes, composada per Eudald Francisco, com a president, i amb Ignasi Tomàs, Roser Llambrich, Enric Matarrodona i Carles Páramo, com a Vocals.
Páramo, impulsor de la creació de l’Associació Rodes, va afirmar a ViladeRoses que “es tracta d’aplegar a totes aquelles persones sensibles en el món de la Cultura en general i, especialment, en el món del patrimoni natural, per fer recolzament a les institucions, administracions i entitats”.
L’acte de presentació de l’Associació Rodes, el va tancar la regidora de Cultura, Silvia Ripoll, llegint unes línies d’un article sobre la pedra seca publicat a la revista Arrels, i desitjant sort a l’entitat.
Cal assenyalar que l’Associació Rodes s’ha registrat al departament de Justícia de la Generalitat, l’Ajuntament de Roses i al Registre Municipal d’Entitats Ciutadanes.