Esquerra Alt Empordà celebra el primer Fòrum de càrrecs electes

Esquerra Alt Empordà
Moment de la intervenció del diputat Joan Plana i la gerent de l'ACA, Mar León, en el primer Fòrum de càrrecs electes d'ERC Alt Empordà

Alcaldes/ses, regidors/es i diversos càrrecs institucionals i orgànics es van reunir amb l’objectiu de debatre sobre diverses problemàtiques i casos pràctics que afecten la comarca des d’una perspectiva supramunicipal

El passat dissabte 6 de juliol, la Federació Comarcal d’ERC a l’Alt Empordà va celebrar a Navata el primer Fòrum de càrrecs electes, que va comptar amb la participació d’alcaldes/ses, regidors/es i diversos càrrecs institucionals i orgànics de la comarca. 

Durant l’acte es va debatre sobre diverses problemàtiques i casos pràctics que afecten la comarca des d’una perspectiva supramunicipal, amb la voluntat de posar sobre la taula diferents punts de vista, sensibilitats i aportacions per a una millor comprensió de la realitat i les dificultats de la gestió municipal i el repte de generar diagnòstics compartits i arribar a consensos de base territorial. 

En aquest sentit, a partir de mesures de xoc per fer front a la sequera com per exemple les dessaladores mòbils a la Costa Brava, el projecte de parc d’energia solar fotovoltaica a Navata, la Plataforma d’R+D+I en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) a la badia de Roses i el desenvolupament del sòl industrial a través del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica del LOGIS Empordà, s’han abordat qüestions que es consideren d’interès per al món local, en especial, els possibles impactes i externalitats negatives de la seva execució pel que fa als recursos hídrics, els efectes sobre el sòl agrícola, l’evacuació de l’energia i la mobilitat, entre d’altres. 

Arran de la sessió de treball, es van arribar a diverses conclusions com la necessitat d’una major participació territorial, sobretot dels ajuntaments, i també sectorial, en la presa de decisions i una millora en la gestió de la comunicació pública dels projectes. Així mateix, també es va fer palesa la preocupació per l’increment de l’estrès hídric que algun d’aquests projectes pugui comportar en l’actual context de sequera. 

D’altres conclusions extrets han estat la necessitat d’aplicació de criteris mediambientals i de sostenibilitat i de protecció del patrimoni en el disseny i execució dels projectes, la urgència de protecció del sòl no urbanitzable i preservació de l’activitat agrària i, finalment, la voluntat de potenciar el paper de L’Energètica, Energies Renovables Públiques de Catalunya. 

Per altra banda, es va considerar oportú impulsar i fomentar de manera periòdica i regular la participació de les alcaldies, equips de govern, grups municipals, consellers/es comarcals, regidors/es, etc. en espais informals de debat i diàleg permanent amb l’objectiu d’intercanviar experiències, fer xarxa i reforçar el projecte municipalista republicà a la comarca amb l’horitzó de les eleccions municipals del 2027. Les trobades proposades s’iniciaran pròximament.