Èxit de participació a la visita teatralitzada al Castrum Visigòtic

Castrum Visigòtic de Roses
Un moment de la visita guiada-teatralitzada que el personatge de Joaquim Folch va portar a terme al Castrum Visigòtic

Una quarantena de persones van participar a la visita teatralitzada que es va portar a terme al Castrum Visigòtic de Roses

Castrum Visigòtic de Roses
Un moment de la visita guiada-teatralitzada que el personatge de Joaquim Folch va portar a terme al Castrum Visigòtic

Joaquim Folch i Torres, director del Museu de Barcelona, va ser el responsable de les primeres excavacions arqueològiques al Castrum Visigòtic que es van portar a terme l’any 1917, és a dir, ara fa tot just 100 anys.
I ahir, el museòleg, representat per l’actor figuerenc Marc Sala, va acompanyar a una quarantena d’aficionats a l’arqueologia a fer una visita pel Castrum. “Sóc historiador”, va dir Folch-Sala als assistents, “el que passa és que em fan fer d’arqueòleg, perquè un dia el meu amic Emili Gandia em va fer pujar per veure si trobàvem alguna cosa, i sí, sí, va sortir una muralla i quatre cases, però no tinc ni idea en quina època ubicar-ho, perquè jo no sóc arqueòleg”-

I per això, en aquesta visita guiada teatralitzada va ser-hi l’arqueòloga responsable de les excavacions els darrers quatre anys al Castrum Visigòtic, l’Anna Mª Puig, la qual va explicar de primera mà les troballes que han anat trobant en aquest poblat.

Descobertes com la més recent, i que ha estat la trobada de la muralla original de la part de ponent del Castrum, o les primeres restes el poblat visigòtic, per allà pel 2015.

La primera intervenció arqueològica que es va fer al poblat del Puig Rom, únic i exemplar a nivell de tot Catalunya, la va portar a terme, com hem esmentat, el museòleg i historiador Joaquim Folch l’any 1917. Uns treballs d’arqueologia dels quals es conserven el diari d’excavacions, diversos croquis i plantes, i una bona col·lecció de fotografies.
I la visita teatralitzada, dirigida per l’entitat TerraMar Natura i Cultura, va explicar de manera didàctica, les excavacions desenvolupades al poblat del Puig Rom i la informació rellevant que aquestes han facilitat sobre el passat de Roses.