El Fòrum Gastronòmic Girona tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 del mes de març de 2025 al Palau de Fires i a la zona de la Devesa
Ferran Adrià (elBullifoundation), Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Oriol Castro (Disfrutar), tres dels millors cuiners del món, assistiran a la propera edició del Fòrum Gastronòmic Girona, esdeveniment consolidat i de referència del sector de la cuina, la restauració i l’alimentació. El certamen tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 del mes de març de 2025 al Palau de Fires i a la zona de la Devesa per ser un punt de referència per als professionals, al mateix temps que pretén esdevenir un pont de diàleg i convertir la cuina en una eina per trobar solucions als reptes que afecten directament la pagesia i la pesca. L’edició de l’any vinent tindrà com a pilars principals la relació dels productors primaris i la restauració; el procés creatiu i la innovació gastronòmica; la irrupció de les noves tendències, i el retorn a la cuina clàssica i tradicional. A partir d’un programa farcit de xerrades, ponències, debats, concursos i degustacions, el congrés tindrà com a objectiu convertir-se en una plataforma per a compartir experiències, presentar noves tendències i fomentar la cultura culinària.
Un dels actes centrals del Fòrum Gastronòmic Girona de 2025, programat pel 18 de març a la tarda, serà el diàleg que duran a terme tres figures clau de la història de la gastronomia: Ferran Adrià, Joan Roca i Oriol Castro. Els tres xefs reflexionaran sobre el procés creatiu i la innovació, i també abordaran què és el que significa tenir un restaurat que ha estat considerat com el millor del món, el que comporta estar al punt de mira de tothom. El Disfrutar, regentat per Castro conjuntament amb Eduard Xatruch i Mateu Casañas, oferirà el dilluns al migdia la sessió inaugural del Fòrum. L’edició de l’any vinent la clausuraran els germans Joan, Josep i Jordi Roca amb una ponència el dimecres per explicar quines són les darreres novetats d’El Celler de Can Roca.
Noves tendències i el retorn a la cuina clàssica i tradicional
La relació entre les matèries primeres, la tradició, el classicisme i l’avantguarda serà un dels punts de partida del Fòrum, que engegarà amb una taula rodona entre productores i cuineres, així com també amb un diàleg entre els restaurants i els productors situats en entorns de parcs naturals. Les Cols (Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa), l’Empòrium (Parc dels Aiguamolls de l’Empordà) i el Miramar (Parc Natural del Cap de Creus) hi estaran representats. També es debatrà sobre el camí de la cuina catalana i s’iniciarà un debat per definir-la, establint-ne els 25 plats més representatius aprofitant que l’any 2025 Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia.
En la mateixa línia s’abordarà igualment el retorn a les cuines clàssiques i tradicional a partir d’una conferència que comptarà amb les intervencions dels xefs Carme Picas (El Ginjoler), Kristian Lutaud (ex del Bulli) i el crític Philippe Regol, d’Observació Gastronòmica. El reconegut cuiner André Bonnaure, especialista de l’ànec, amb més de 60 anys a la cuina i creador d’un bloc que ha rebut més de 100.000 visites, pronunciarà la seva darrera classe en què parlarà del futur del foie-gras i abordarà els motius pels quals aquest aliment ha quedat destronat com un dels grans productes de la gastronomia. Estarà acompanyat del seu deixeble, Kristian Lutaud, i de productors de foie-gras.
Premis «El Sabor del Mediterrani»
Carme Casas (periodista especialitzada en gastronomia i enologia) i Montse Guillén (cuinera), dues de les personalitats més reconegudes de la història gastronòmica del país, rebran el premi “El Sabor del Mediterrani”, instituït pel Fòrum Gastronòmic Girona i elBullifoundation. Casas és considerada la persona que va introduir el periodisme gastronòmic modern, més enllà de la visió acadèmica, mentre que Guillén ha estat una restauradora revolucionària que ha entès la cuina com a art i com a cultura, fins al punt de ser capaç de projectar per primera vegada la cuina catalana a Nova York.
La cinquena gamma i els esmorzars de forquilla
D’altres activitats completaran el programa, com la presentació d’un esmorzar de forquilla elaborat només amb productes de 5a gamma (aquells que es presenten envasats i estan a punt per ser consumits després d’un procés de regeneració), la quarta edició del concurs que determina quin és el millor steak tartar de l’Estat, premis als millors plats de la cuina marroquina com el halal i el tajin, i una competició amb el xuixo com a principal protagonista.
L’última edició a Girona, amb més de 12.000 visitants
L’edició més recent del Fòrum Gastronòmic Girona ha convertit aquest any el Palau Firal i la zona de la Devesa en l’epicentre de la cuina, la restauració i l’alimentació durant tres dies. El certamen va tenir lloc el passat mes de març amb els sabors del mar i de la muntanya com a eix vertebrador. Va servir per subratllar la importància dels productes de proximitat i els professionals del territori i va plantejar possibles solucions a problemes quotidians a partir de la gastronomia. Ponències sobre el pa, la nova varietat de poma Tutti i la voluntat de recuperar la carn de porc senglar van compartir espai amb cuiners de renom com, entre d’altres, els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Fina Puigdevall i Carlota i Martina Puigvert (Les Cols), Paco Pérez (Miramar), Anna Bellsolà (Baluard) i Ferran Adrià (elBullifoundation). El van visitar més de 12.000 persones, va reunir prop de 150 ponents i va donar cabuda a 174 expositors. Ponències, debats i simposis van formar part d’un programa que també va presentar un centenar d’activitats i concursos, a banda de servir com a altaveu de productes i servei de les empreses catalanes, estatals i internacionals; de les novetats pel que fa als models de negoci, tendències, equipaments i tecnologia; i del sector primari i les oficis de sala, cuina i l’obrador.