La ciutat de Figueres és reconeguda en la primera edició dels Premis Competur com a millor exemple de Turisme Cultural per tenir “una oferta variada i saber atraure públic nacional i internacional posant valor la cultura local i el seu patrimoni”
La ciutat de Figueres va ser reconeguda, ahir dilluns, a Madrid en la primera edició dels Premis Competur com a millor exemple de Turisme Cultural en un acte que es va dur a terme al Congrés dels Diputats. Els organitzadors han premiat Figueres perquè “és una localitat referent en matèria de turisme cultural, amb una oferta variada i que ha sabut atraure públic nacional i internacional posant valor la cultura local i el seu patrimoni”. Competur és una aliança pel turisme competitiu de l’Estat formada, entre altres, per les associacions Hostaleria d’Espanya (CEHE) i la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT).
Aquest reconeixement coincideix amb el primer any de l’obertura de la Casa Natal Salvador Dalí i del 50è aniversari del Teatre-Museu Dalí. La regidora de Cultura, Turisme Cultural i Patrimoni, Mariona Seguranyes, ha recollit el premi al Congrés dels Diputats. Seguranyes, que va participar en una taula rodona amb altres premiats on va explicar els reptes i objectius que té la ciutat en matèria de turisme cultural, afirma que “el Teatre-Museu Dalí, un dels nostres grans tresors patrimonials i la seva futura ampliació, l’obertura de la Casa Natal Salvador Dalí, el Castell de Sant Ferran, que és la fortalesa més gran d’Europa i escenari de diversos episodis històrics de gran rellevància; la bona feina del Museu del Joguet i de les exposicions temporals del Museu de l’Empordà, l’àmplia oferta de la programació d’arts escèniques i la consolidació de les rutes i visites guiades temàtiques donen com a resultat un reconeixement més que merescut per la ciutat”.
700.000 visitants anuals
En els darrers anys, es calcula que Figueres rep més de 700.000 visitants anuals. El 2024, l’Oficina de Turisme va registrar 30.695 visitants. I, el 2023, el Teatre-Museu Dalí va tenir l’assistència de 726.199 persones; el Museu del Joguet de Catalunya 36.167 i el Castell de Sant Ferran 41.906. A més, la Casa Natal Salvador Dalí, inaugurada el 2023, va rebre 33.183 visitants l’any passat. D’altra banda, pel que fa a l’assistència d’espectadors en activitats d’arts escèniques i musicals, el 2024 un total de 43.476 persones van assistir a activitats programades per Figueres a Escena amb actuacions al Teatre Municipal El Jardí, a la sala La Cate i a l’Auditori dels Caputxins.
Mariona Seguranyes significa que “aquest premi és per a tots els professionals, entitats culturals i institucions que treballen per fer valdre la cultura, el nostre patrimoni i portar el nom de la ciutat de Figueres arreu del món, i per encoratjar-nos a continuar impulsant la cultura, en tots els seus àmbits, a la nostra ciutat. Estem treballant intensament perquè Figueres esdevingui destí cultural de qualitat i aquest guardó reafirma que anem pel bon camí. Qualsevol persona que vulgui conèixer la trajectòria de Salvador Dalí ha de venir a Figueres i la ciutat és un dels seus epicentres rellevants en l’àmbit mundial gràcies al Teatre-Museu Dalí, la Casa Natal Salvador Dalí i totes les activitats i exposicions que s’hi porten i portaran a terme”.
Per a Jordi Masquef, alcalde de Figueres, aquest guardó “és el resultat de la bona feina feta des de fa molts anys per posicionar la ciutat de Figueres en l’àmbit del turisme cultural, aportant una oferta turística diversa i transversal; posant en valor els nostres museus, però també la nostra història i patrimoni, que atrau tant públic nacional com internacional, fet que permet la desestacionalització amb iniciatives i activitats al llarg de tot l’any”.
Figueres i l’Alt Empordà
A Madrid, l’Ajuntament de Figueres també va recollir el guardó “en qualitat de capital de comarca i de principal motor de dinamització social i econòmica”, ja que Competur també considera que “l’Alt Empordà ha aconseguit posicionar-se com una de les comarques referents al rànquing Competur”.
Competur elabora diferents documents d’estudi, com la recerca i divulgació sobre el que el turisme genera, més enllà dels indicadors econòmics tradicionals, com la contribució al PIB. En concret, se centra en els efectes que genera als municipis, tant rurals com urbans, amb especial focus en aquells municipis amb una baixa densitat poblacional en què el turisme és un activador particularment rellevant.