L’itinerari “Mercat” començarà en el recent adequat Balcó del Mercat, a l’altell de plaça Catalunya, i s’aturarà en parades del mercat de la fruita i de la verdura i al restaurant Can Jeroni
Figueres inicia, entre aquest cap de setmana i el següent, les rutes enogastronòmiques de 2025 per conèixer els productes locals, frescos i de temporada. Enguany, n’hi haurà dues: l’itinerari “Mercat”, una experiència renovada que inclourà degustació al nou Balcó del Mercat (altell de la plaça Catalunya) i que s’aturarà a les parades del mercat i al restaurant Can Jeroni; i l’itinerari “Clàssics d’avantguarda”, amb visita als restaurants dels hotels Duran i El Motel.
La ruta “Mercat” s’iniciarà el 29 de març (de 10.30 a 12.30 hores) i tindrà lloc un dissabte al mes en el mateix horari -el mercat de fruita i verdura se celebra cada dimarts, dijous i dissabte a la plaça Catalunya. La resta de dies programats són: 26 d’abril, 24 de maig, 28 de juny, 27 de setembre i 18 d’octubre. L’itinerari “Clàssics d’avantguarda” (restaurants Duran i El Motel) arrencarà aquest diumenge 23 de març (de 10.30 a 12.30 hores) i tindrà continuïtat dos diumenges al mes: 6 i 20 d’abril, 4 i 18 de maig, 8 i 14 de juny, 15 i 29 de juliol (al juliol serà els dimarts, de 18.30 a 20.30 hores), 21 de setembre, 12 d’octubre, 9 de novembre i 7 i 28 desembre.
El preu de les entrades per participar a les rutes enogastronòmiques oscil·len entre els 10 i els 25 euros.
Nou espai enogastronòmic, de dinamització i de promoció de productes
El renovat itinerari “Mercat” s’iniciarà al nou Balcó del Mercat –copa de vi de la DO Empordà i degustació de productes làctics i mel- i continuarà amb la visita a tres parades del mercat de la fruita i de la verdura amb tast de productes de proximitat i de temporada com embotits (botifarra dolça, bull, llonganissa), fruita (pomes, nectarines), pa, tomates, nous i oli. La ruta finalitzarà al restaurant Can Jeroni amb una nova degustació de vi i platet d’arròs de temporada.
A finals de l’any passat, l’Ajuntament de Figueres va adequar l’altell de la coberta de la plaça Catalunya, un nou espai enogastronòmic, de dinamització i de promoció de productes de l’Empordà batejat com a nou Balcó del Mercat de Figueres. L’espai, que estava tancat al públic, s’ha renovat profundament amb obres de millora i d’adequació per un import de 79.979,60 euros, totalment subvencionats pels fons Next Generation. Els treballs de millora han consistit en la instal·lació d’un mòdul de cuina (nevera, forn, microones, pica, vitroceràmica i espai d’emmagatzematge de material), d’una zona per a taules i per cadires i la renovació de la instal·lació elèctrica i d’aigua corrent. A més, s’han dut a terme actuacions de renovació i millora de la il·luminació; reparació de l’ascensor que hi dona accés -recuperant l’accessibilitat de l’espai per a persones amb mobilitat reduïda-, i s’ha dut a terme treballs profunds de neteja i de pintura, renovant també el paviment.
Aquest espai està concebut com un mirador del mercat on realitzar activitats enogastronòmiques lligades amb el dinamisme del mercat de la fruita i de la verdura. En l’àmbit gastronòmic, aquest altell ja havia acollit, fins fa dos anys, una part de les visites guiades de la Ruta Enogastronòmica. També està pensat per a demostracions culinàries (showcookings) i per a la promoció del producte local.
Mar i muntanya en establiments emblemàtics
L’itinerari “Clàssics d’avantguarda” inclou dues copes de vi i dues tapes en el Duran i a El Motel, dos establiments històrics de la restauració de la ciutat. L’objectiu és conèixer la història de la cuina catalana moderna, degustar-la i maridar-la amb vins empordanesos de la mà de la sommelier Laura Masramon. Es tracta d’espais on, els anys 60, els cuiners Lluís Duran Camps (1910-1981) i Josep Mercader Brugués (1926-1979) influenciats per les tècniques de la nouvelle cuisine française van revolucionar el receptari empordanès tradicional de mar i muntanya. El recorregut de la ruta s’inicia en el hall de l’Hotel Duran. Dins l’antiga fonda del Celler de Ca la Teta que data de 1827 els assistents degustaran un plat de mar i muntanya de la xef Lluïsa Duran i maridat amb un vi de l’Empordà. La família Duran és propietària d’aquest celler des del 1855, i la seva història l’han marcat diversos xefs, com Teresa Camps i el seu fill Lluís Duran Camps. Després la ruta prosseguirà fins El Motel, hotel-restaurant fundat el 1961 per Josep Mercader, les receptes del qual han nodrit la cuina catalana contemporània. Asseguts sota el retrat de Josep Pla, es tastarà la cuina de temporada de la mà de Jaume i Jordi Subirós, gendre i nét, i maridada amb vi de l’Empordà.