Es tracta d’un projecte anunciat amb motiu del 50è aniversari de Fructícola Empordà, amb seu a Sant Pere Pescador
Fructícola Empordà invertirà 12 milions d’euros en la construcció d’una nau de 10.000 m² equipada amb l’última tecnologia, un projecte anunciat amb motiu del 50è aniversari de l’empresa amb seu a Sant Pere Pescador. El nou edifici disposarà d’una precalibradora pensada per treballar amb 20 milions de quilos de fruita l’any, una línia robotitzada de classificació de pomes, un moll de càrrega i d’expedició i noves oficines. Aquesta iniciativa servirà per donar resposta a una producció que ha passat de 15 a 25 milions de quilos de pomes en només una dècada, amb l’objectiu d’arribar als 40 milions en els propers anys. El projecte, que es va presentar aquest passat dissabte en un acte a la seu central de Fructícola Empordà, va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, la diputada provincial de Programes Europeus, Míriam Lanero, el president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, el president de Fructícola Empordà, Agustí Heras, i el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Jaume Armengol,.
Fructícola Empordà ha adquirit una finca de 30.000 m², situada al costat de la seu central per construir-hi la nova nau. Al seu interior s’hi instal·larà una precalibradora amb les mateixes característiques de la màquina que l’empresa ja té en funcionament en una altra nau. És un aparell que permetrà classificar les pomes i presentar-les de la manera el més homogènia possible seguint un determinat tret característic, com ho pot ser el color, la mida o el calibre, entre d’altres. A partir d’un programa de gestió del color i de la qualitat d’última generació, el Globalscan 7, és capaç de separar totes les pomes d’un mateix palet perquè quedin repartides fent cas a un patró. La màquina està capacitada per treballar amb 20 milions de quilos l’any i funciona amb una producció mitjana de 100.000 quilos diaris.
Dins la nau també s’inclourà una línia robotitzada de classificació de les pomes que permetrà col·locar tota la fruita a les caixes de manera automàtica. Actualment aquest procés encara és manual però un cop estigui acabada la nova instal·lació es disposarà de 16 robots que agafaran les pomes d’una cinta gràcies a un braç articulat acabat amb una ventosa i les posaran a les caixes, totes encarades de la mateixa manera, amb el seu peduncle (la cua o suport del fruit) mirant cap a la mateixa direcció. Es tracta d’un sistema innovador. L’obra contempla també la construcció d’un nou moll de càrrega i d’expedició, destinat als camions que transporten les caixes de pomes als punts de venda i als consumidors. Així també com unes oficines, que substituiran les actuals. Seran més àmplies i serviran perquè hi treballin els tècnics i el personal d’administració de l’empresa.
El cost total del projecte és de 12 milions d’euros. L’adquisició d’aquests nous terrenys serveix per ampliar les instal·lacions de Fructícola Empordà, que a part de les naus frigorífiques i de treball, disposa de 550 hectàrees de camps fruiters com a superfície de producció.
Roger Torrent, va voler fer un reconeixement a la tasca de Fructícola Empordà durant aquests 50 anys, destacant “la voluntat de créixer i de guanyar pes en el teixit productiu”. El titular d’Empresa i Treball va assegurar que el sector agroalimentari és “estratègic i vital per la nostra economia, especialment per la vertebració de l’espai rural i l’equilibri territorial” i ha recordat que “som un Govern de vocació transformadora i la transformació verda de l’economia, del sistema productiu, és una de les nostres prioritats”.
Albert Bramon va ressaltar “l’interès del Govern espanyol per fer política industrial i la voluntat d’ajudar les empreses que impulsen la innovació, la inversió i la cooperació amb altres empreses del sector amb la intenció d’obrir-se a nous mercats i d’aquesta manera reforçar el consum de qualitat i proximitat”.
Míriam Lanero, va expressar que “celebrem aquest nou projecte perquè permetrà a Fructícola Empordà fer un pas endavant empresarialment i afrontar els nous reptes que es planteja per als propers anys. Inversions com aquesta afavoreixen la competitivitat del nostre territori, el projecten a l’exterior i ajuden a dinamitzar l’activitat en un sector que està clarament a l’alça perquè cada cop es valora més el producte de proximitat”. Sobre el 50è aniversari, ha dit que “assolir mig segle de vida és tota una fita perquè el recorregut mai és fàcil. L’empresa ha sabut créixer i adaptar-se als nous temps engegant iniciatives innovadores com aquesta, però sense perdre ni els principis fundacionals ni la seva vocació de treballar de forma sostenible, respectuosa amb el medi ambient”.
Agustí Badosa, va destacar “la importància” que té Fructícola Empordà per al municipi, del qual n’és “una de les empreses més importants juntament amb el sector turístic”. Ha parlat del “bon treball”que durant aquests 50 anys ha dut a terme, passant de ser “un pur productor de pomes” fins al que s’ha convertint, “adaptant-se al pas del temps i a cada context, sabent evolucionar com tocava i també creixent. A això se li ha d’afegir la seva voluntat per buscar l’excel·lència del seu producte”. Badosa considera que la companyia es troba en “un molt bon punt” i ha desitjat “un futur molt reeixit, tenint en compte la inversió que han anunciat”.
Agustí Herasva definir aquesta propera ampliació de les instal·lacions com una obra “considerable, bastant potent i necessària”, i l’ha justificat explicant que “les línies d’encaixat i classificació se’ns han quedat petites, hem crescut molt pel que fa a la producció i no donem a l’abast. Els últims anys hem passat de 15 milions a produir-ne 25”, subratllant t que “aquesta última inversió és un clar reflex de la situació actual del sector de la poma. Tenim ganes de seguir mirant endavant, de fer-nos grans i créixer encara més. El producte que fem està molt valorat i hem d’innovar en tecnologia. Quedar-se ara quiet és sinònim d’acabar morint i això no és el que volem”.
El president de Fructícola Empordà també va fer una valoració del 50è aniversari de la companyia, assenyalant que “és un bon moment per agrair la iniciativa i l’esforç dels fundadors d’aquesta empresa, que va començar sent una petita cooperativa i ha crescut molt amb el pas del temps. Aquest sector està viu i se sent viu, amb ganes d’innovar i de créixer”, per afegir que “cada cop es valora molt més el producte de proximitat i en això hi té molt a dir la poma. Fins no fa pas massa, la gran majoria venia de l’exterior però ara molta gent es mentalitza per comprar-ne d’aquí, de la terra, sense haver d’obligar als camions a circular de tot arreu per portar-ne”.
Inversions per seguir creixent
Fructícola Empordà disposa a dia d’avui d’un total de 72 cambres frigorífiques amb una capacitat d’emmagatzematge total de 23.000 tones. 41 d’aquestes cambres estan equipades amb la tecnologia ACR (Control Avançat de la Respiració de la fruita), única a l’Estat i que permet conservar intactes totes les propietats de les pomes durant un any perquè arribin al consumidor en les millors condicions. La resta treballen amb d’altres tècniques, com l’atmosfera controlada en condicions de tipus ULO (Oxigen Ultra Baix) i la conservació de fred. La companyia presenta aquestes xifres a partir de dues grans inversions fetes els últims anys. El 2015 va edificar una instal·lació amb 24 cambres frigorífiques i una capacitat de 7.500 tones. Va ser el punt de partida per doblar la seva producció. Aquest 2023, l’empresa ha invertit 6,5 milions d’euros en la construcció d’una nau de 3.700 metres quadrats amb 17 cambres amb cabuda per a 6 milions de quilos de pomes.
Dinar i lliurament de guardons
Després de la visita de les instal·lacions per part de les autoritats i de la roda de premsa per presentar el nou projecte de la companyia, va tenir lloc, al Cortal Gran de Sant Pere Pescador amb càtering del restaurant El Molí de l’Escala, un dinar per commemorar els 50 anys de Fructícola Empordà. L’esdeveniment, que va ser conduit pel periodista Albert Om, va servir també perquè Agustí Heras i el president de l’IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, lliuressin uns obsequis i guardons als expresidents de Fructícola Empordà: Enric Casademont, Joan Abras, Rosendo Gusó i Agustí Heras Figueras (pare de l’actual màxim responsable de l’empresa) per agrair-los la seva tasca.
Sobre Fructícola Empordà
Fructícola Empordà es va crear fa 50 anys, està situada a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) i és una de les tres empreses que produeix i comercialitza pomes sota la denominació de qualitat Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona.
Cultiva prop de 550 hectàrees de superfície de producció a partir de plantacions que compten amb unes condicions climàtiques òptimes per a la producció de fruita com ara temperatures suaus, fresques i amb forts contrastos entre el dia i la nit; una humitat relativa perfecta i una insolació elevada al final de l’estiu. La companyia cultiva les seves pomes dins de l’espai d’influència del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, una zona protegida, i aplica estrictes controls de producció. Treballa a partir d’una agricultura sostenible, aplicant les normes tècniques de producció integrada i un sistema respectuós amb el medi ambient que minimitza l’ús de productes fitosanitaris, que garanteixen una fruita segura i saludable per al consumidor.
La central disposa de la certificació BRC (British Retail Consortium), que comporta un control estricte de proveïdors, una formació continuada als treballadors i un sistema de traçabilitat que permet fer un seguiment estricte de la fruita des de la seva recol·lecció fins a l’arribada al consumidor final. També compleix els protocols Global GAP (bones pràctiques agrícoles) i GRASP (bones pràctiques pel que fa a les condicions laborals dels treballadors). Fructícola Empordà treballa amb 25 productors i compta amb l’assessorament de tècnics especialistes, en col·laboració amb l’Estació Experimental IRTA-Mas Badia de Canet de la Tallada i la Universitat de Girona.