Roses va celebrar la XIX Trobada gegantera amb motiu de la seva Festa Major
Un total de 15 colles entre les que hi haviagralles, bandes de percussió i, per decomptat, gegants, acompanyats pels Miquelets i Canoners de la Ciutadella van participar a la XIX Trobada amb motiu de la celebració del dia gran de la Festa Major de la Vila, la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu.
A les 18 hores en punt es va donar el tret de sortida de la ja tradicional cervavila de totes les colles participants des de les portes de la Ciutadella, que va ser, així mateix, el punt de trobada. I des de el recinte emmurallat les colles van començar a desfilar pel centre de la Vila.
Obria la comitiva els més ‘bel·licosos’ i sorollosos, és a dir, , els Miquelets i Canoners de la Ciutadella, la batucada Caixa de Trons de Girona, formació que es va crear ara fa 7 anys al barri de Germans Sàbat, anaven a continuació. Els seguia el Casal de la Gent Gran de Figueres. Un casal que també té el seu gegant, en Bernat, que representa a un ‘indino’ que va marxar a Cuba a fer fortuna i va tornar sent ric casant-se, a més, amb una cubana morena, la Conxa. Els gegants van acompanyats per un bon grapat de capgrossos i uns cavallets. I darrera els figuerencs, la colla de capgrossos de Peralada.
I de l’Alt Empordà a Barcelona amb la Colla de Gegants d’Esplugues de Llobregat, que eren els següents en desfilar per tornar un altre cop a la comarca altempordanesa amb els Grallers d’Espolla. Als empordanesos els seguia els ganxons de la Colla Gegantera de Sant Feliu de Guíxols.
I darrera anaven els gegants de l’Escala, amb en Peret i la Maximeta, construïts l’any 1988, els quals representen un mariner i una pescadora. Ella s’encarrega d’apedaçar les xarxes. Els seus oficis comporten que tinguin la cara colrada pel sol i la tramuntana.
Tot seguit desfilava la Colla Gegantera de Flaçà, que eren seguits pels barcelonins de la Colla Gegantera de Caldes d’Estrac i els Amics del Gegants de Figueres. I en Baldiri, de Port de la Selva, tampoc hi va faltar en aquesta cita amb els seus amics gegants gironins. Baldiri, que porta el nom del patró del seu poble, representa un vell pescador. Con no té xicota, va acompanyat de dos capgrossos, en Luard i la Tuies, que representen uns personatges molt estimats que havien viscut al bonic municipi de Port de la Selva.
La colla gegantera de Vilafant, anava a continuació amb en Cebrià i la Carme, dos gegants que, recordant el passat, són una parella que representa una família d l’època. El marit feia de rajoler i la muller li duia cada dia el dinar a la bòbila.
Als vilafantencs els seguia la Colla Gegantera de Sant Joan de les Abadesses i a continuació els nostres veïns gegants de Castelló d’Empúries, en Ponç Hug i l’Adelaida, també van voler participar a la XIX Trobada de Gegants per la Festa Major de Roses. Aquests dos gegants representen, com no podia ser d’una altra manera, als Comptes d’Empúries.
I tancant la cercavila anaven, com no podia ser d’altra manera, els amfitrions, és a dir la Colla Gegantera de Roses, en Quimet i la Demètria acompanyats del gegantó Norfeu i la banda de Grallers i percussió.
Els gegants de Roses són la representació en cartró-pedra dels protagonistes d’una bella sardana de Joan Maragall: L’Empordà. Aquesta sardana narra el naixement de la comarca de l’Empordà com una història d’amor entre un pastor, arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena, en representació del mar.
La cercavila va finalitzar a la plaça Catalunya el punt d’encontre final de tots els gegants i les seves colles de música.
Després d’un breu ball de presentació dels gegants als assistents a la plaça, l’Ajuntament va fer entregar d’un obsequi a cadascuna de les colles per, tot seguit, celebrar una demostració de danses tradicionals a càrrec del Taller de Dansa Tradicionalde Roses de Cristina Barceló i la música de la cobla Tres Quartans.
[fsg_gallery id=”145″]