La bona meteorologia va acompanyar en aquesta diada de Sant Jordi als paradistes, i el nou emplaçament, la Riera Ginjolers a l’alçada del safareig municipal, tampoc va desagradar
Res que veure amb l’any passat quan bufava la tramuntana, la fred va acompanyar i l’emplaçament (Rambla Riera Ginjolers al davant l’edifici de la SUF) no va agradar als paradistes.
Enguany, ahir, va lluir el sol, i les parades es van instal·lar al ben mig de la calçada, a l’alçada del safareig municipal, és a dir a la mateixa Rambla Riera Ginjolers, però més a munt, tallant el transit rodat (ja circulen els vehicles durant tot l’any i per una dia no els hi passarà res). I donat l’experiència de fa un any, la majoria dels paradistes afirmaven, durant el matí, que millor haver celebrat Sant Jordi com abans, a la plaça Catalunya. Però, clar, abans la plaça Catalunya era un espai públic, actualment no.
En canvi a la tarda, els i les paradistes, la majoria, van assenyalar que aquest emplaçament, reiterem, més a munt que el de l’any passat “esta bé, ve molt gent i nosaltres estem molt més amples que a la plaça Catalunya, que per espai hem d’estat més junts”.
Davant d’aquest debat de l’emplaçament, la regidora de Cultura i Festes. Sílvia Ripoll, va manifestar que “farem una reunió per valorar com ha anat i decidir on celebrem la diada de Sant Jordi l’any vinent”.
La rosa més venuda, la de sempre, la vermella
Un total de 13 parades es van muntar a la Riera Ginjolers entre els carrers Girona i Tarragona. Les tres més importants, és a dir on es venien roses i llibres corresponien a Flors Mateu i Flors Martina, i a la Llibreria Mas Blanch
I pel que fa a les roses, Fede Mateu (Flors Mateu) i Dídac Llavaneres (Flors Martina) van coincidir a dir que “la rosa vermella és la reina a Roses, la que més es ven, i entre d’elles la preservada o liofilitzada, que dura 5 anys, sempre que no li doni el sol i que no tingui humitat”. Els preus van oscil·lar entre 5,50 € la més barata fins d’altres ornamentacions més cares, composades de varies roses, al preu d’uns 50 euros, entre les més cares.
I entre els llibre més venuts a Roses per la diada de Sant Jordi “han estat enguany Cor Fort de la Sílvia Soler i Diagonal-Manhattan de Xavier Bosch pel que fa als escrits en català, i en castellà ha estat En el amor i en la guerra, d’Ildefonso Falcones”, va desvetllar Àngels Melgar, de la Llibreria Mas Blanch.
A més les tres parades dedicades a la venda de flors i llibres es van instal·lar deu més de diferents entitats de Roses, de caire cultural, social, religiós i educatiu, com ara l’Església Evangèlica, la Fundació Roses Contra el Càncer, l’Associació Rodes, l’AE Roses, l’Associació MaRoNeS, la Fundació d’Ajuda al Discapacitat de Roses, l’Associació Tramuntanets, Càritas, Centre Escolar Empordà.
Totes elles van tenir el mateix objectiu: explicar qui són i que fan de cares a la ciutadania, aprofitant algunes d’elles, ja presents en la memòria col·lectiva des rosincs i rosinques, per recaptar diners per poder seguir amb la seva activitat.
Activitats culturals que van amenitzar la diada de Sant Jordi
A les 11 hores, a la plaça del Teatre, la Cobla La Flama de Farners va oferir una audició de sardanes, activitat emmarcada en la 2ª Trobada sardanista d’alumnes de quart de primària de les escoles de Roses. A la tarda, a la rambla de la Riera Ginjolers, va tenir lloc l’activitat ‘Sorra, música i llegendes’ a càrrec d’Aüc Espectacles, que va oferir una cercavila musical i un espectacle de la llegenda de Sant Jordi.
Escriptors empordanesos van firmar els seus llibres a Roses durant Sant Jordi
Entre les parades que hi havia a la Rambla Ginjolers, també hi era la dels escriptors i escriptores que van signar el seus llibres, a unes hores prèviament convingudes entre les 10 del matí i les 7 de la tarda, com ara Francis Galí i Laia Tomàs, que ho feien per segon any consecutiu, i també Laura G. Ortensi, Teresa Pi-Sunyer, Mònica Comella, Glòria Bassols, Iris Molina, Juan Jesús Aznar i Núria Marés.