Indignació pel decret Llei del Govern que suposarà l’eliminació del 40% del total d’HUT de les comarques gironines

Sector turístic i empresarial gironí
Representants del sector turístic i empresarial de Girona que han comparegut a la roda de premsa

El sector turístic i empresarial gironí s’uneixen contra una mesura que consideren irresponsable i que tindrà un gran impacte en l’economia dels municipis que viuen del turisme posant en risc el seu futur

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), la Taula Gironina de Turisme, el Col·legi API de Girona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Girona,  el Gremi de Promotors i Constructors d’edificis de Girona, la FOEG, PIMEC Girona, la Cambra de Comerç de Girona, la Cambra de Comerç de Palamós, i la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, han decidit unir-se per posicionar-se totalment en contra i manifestar la seva gran indignació pel decret llei 3/2023, de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d’ús turístic, anunciat dimarts pel Govern i que  suposarà l’eliminació del 40% de l’oferta d’HUT reglat de les comarques gironines (17.326). El sector turístic i empresarial titllen la mesura d’irresponsable i afirmen que tindrà un gran impacte en l’economia dels municipis que viuen del turisme posant en risc el seu futur.

La demarcació de Girona és la més afectada per la nova i dràstica regulació del Govern amb 66 municipis i 41.431 HUT. Hi ha municipis on desapareixeran més de 2.000 HUT, i en algun cas són poblacions on pràcticament no hi ha cap altre allotjament turístic que no siguin apartaments. “Aquests HUT que desapareixeran no resoldran el problema de l’habitatge ja que la majoria són segones residències i seguiran essent-ho quan s’apliqui la nova normativa ; així que prohibint-los l’activitat l’únic que s’aconseguirà és deixar d’obtenir ingressos que tampoc aportaran a l’Agència Tributària i, en conseqüència, el municipi tampoc ingressarà la corresponent taxa turística. Tot plegat repercutirà en els comptes de resultats de restaurants, supermercats i empreses d’activitats” afirmen. A les comarques de Girona el 74’5 % dels HUT gestionats són segones residències.

Avui han comparegut en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Girona Antoni Garcia, vicepresident primer de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona; Lluís Torrent, membre de la junta de la Taula Gironina de Turisme; i Joan Company, president del Col·legi API de Girona i del Consell Català dels API de Catalunya. A més, hi ha assistit Francesc X. Quintana, president del Col·legi d’Administradors de Finques de Girona; Josep Carreras, vicepresident del Gremi de Promotors i Constructors d’edificis de Girona; i Pol Fages, president de la Cambra de Comerç de Palamós.

Les entitats rebutgen de ple el decret del Govern que no només regularà molt negativament els HUT sinó que suposarà un gran afectació en el teixit empresarial de les comarques gironines i la pèrdua de competitivitat del sector turístic. Consideren que és una mesura precipitada, contrària a dret i de nul.la efectivitat, que s’ha aprovat sense fer prèviament una anàlisi rigorosa de la situació i sense tenir en compte l’opinió dels sectors afectats. “No s’han aportat estudis, ni dades ni informes sobre l’impacte de l’activitat dels habitatges turístics a les comarques gironines”, afirmen. “Únicament respon a l’objectiu de fer veure l’opinió pública que s’estan prenent mesures per resoldre el problema de l’accés a l’habitatge,  que en cap cas es pot atribuir als HUT ja que suposen un reduït percentatge respecte el total del parc d’habitatges gironí”, assenyalen.

Es posa en risc els ingressos de 35.200 petits propietaris d’HUT

Les entitats adverteixen que la mesura posa en risc els ingressos de 35.200 petits  propietaris d’HUT  a les comarques gironines i la viabilitat de moltes petites i mitjanes empreses. La nova regulació pot suposar l’eliminació del 40% de l’oferta total d’allotjament reglat gironí en un període de 5 anys. També es perdrien 5.000 llocs de treball .

A tot Catalunya l’impacte econòmic del decret seria de 3.000 milions d’euros, que és l’impacte econòmic directe del sector. “Això sense tenir en compte l’impacte indirecte de l’activitat en comerços i restauració”, indiquen.

El sector turístic i empresarial gironí afirmen que s’està davant d’una expropiació encoberta i que si s’aprova la proposta del Govern en el seu redactat actual, “s’haurà de fer front a les reclamacions d’indemnització que podrien exigir fins a 35.200 famílies propietàries d’habitatges turístics a les comarques gironines, les llicències dels quals ara es pretén expropiar i que els experts consultats xifren en centenars de milions d’euros”. A més, el nou decret farà perdre inversions que ja s’han fet i projectes amb els conseqüents problemes econòmics que s’ocasionaran.

Cal tenir en compte també que molts alcaldes s’han manifestat en contra del decret. La Generalitat ha traspassat, sense consulta prèvia, als municipis la responsabilitat de la nova regulació així com de l’allau d’ indemnitzacions que s’hauran de pagar als propietaris afectats.

Des de les entitats es posen a disposició del Govern per dialogar, “cosa que fins ara ha estat impossible”i es reclama un procés parlamentari transparent, amb participació d’experts independents dels diferents àmbits afectats (sectorials i territorials) com la millor manera de trobar solucions efectives.

En paral·lel, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA)  conjuntament amb Federatur seguirà treballant per aturar la mesura en la fase parlamentària i està elaborant informes jurídics i preparant l’ofensiva legal al decret llei.