El Pla de gestió de la sèpia comprèn una aturada de l’activitat pesquera entre aquest proper 1 de setembre i el 30 de novembre de 2024 i l’1 de febrer al 28 de febrer de 2025
Les embarcacions d’arts menors i arts fixes que formen part de l’àmbit territorial de les confraries de pescadors de Roses, l’Estartit i l’Escala comencen la veda de la sèpia, tal com marca el Pla de gestió per al marisqueig professional de la sèpia (Sepia officinalis) de les badies de Pals i Roses. El pla estableix una veda anual i una limitació de captures en la pesca recreativa, a través de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
La veda
Així, el comitè del Pla de Gestió ha decidit que en l’àmbit comprès per les aigües interiors delimitades pel cap de Begur i l’illa Maça d’Or, tant per la pesca professional com recreativa des d’embarcació, la veda de la sèpia es farà entre l’1 de setembre i el 30 de novembre de 2024 i l’1 de febrer al 28 de febrer de 2025.
Durant aquest temps no es poden mantenir calats ni utilitzar cap art o ormeig dirigit a la captura de sèpia, ni comercialitzar-ne cap exemplar. Per tant, en cas de capturar-ne algun exemplar accidentalment, tant en el cas del marisqueig professional com de la pesca recreativa, els exemplars han de ser retornats al mar en el moment i el lloc de captura.
Fi de la campanya de llagosta
També aquesta setmana, concretament avui divendres, és el darrer dia de la campanya de llamàntol i de la llagosta vermella del 2024. El llamàntol només pot capturar-se de l’1 de juny al 31 d’agost i la llagosta vermella de l’1 de març fins a l’1 de setembre. A partir d’ara, comença la veda biològica d’aquests dos crustacis i també està totalment prohibida la seva captura i comercialització.
Els pescadors d’arts menors de la Confraria de Roses, valoren positivament la campanya, tot i que destaquen que aquesta temporada s’han trobat amb un augment considerable d’estrelles fregall (Astrospartus mediterraneus) que s’enganxaven a les xarxes dificultant-les la feina.