La prohibició per capturar aquest octòpode a la zona del Cap de Creus va de l’1 de juliol al 30 de setembre i a la resta del litoral català començarà l’1 d’agost
Durant els mesos d’estiu, està totalment prohibit capturar pop roquer a la zona protegida del cap de Creus. Així ho contempla l’ORDRE ACC/46/2023, de 13 de març, per la qual s’aprova el Pla de gestió de la pesca al cap de Creus. La normativa deixa clar que l’aturada biològica de pop roquer (Octopus vulgaris) va de l’1 de juliol al 30 de setembre, ambdós inclosos. Per tant, durant aquest període no es poden mantenir calats ni utilitzar cap art o ormeig dirigit a la captura d’aquest mol·lusc, ni comercialitzar-se cap exemplar capturat dins l’àmbit del parc natural ni la badia de Cadaqués. Si alguna embarcació captura accidentalment un pop roquer, ha de retornar-lo al mar immediatament en el moment i lloc de captura. Cal saber també que Pla de Gestió de la pesca al cap de Creus regula per llei que l’única modalitat pesquera que pot desenvolupar la seva activitat a la zona és la pesca d’arts menors i el palangre de fons, per tant, en prohibeix la pesca a l’arrossegament i l’encerclament. A més, s’estableix un cens específic d’embarcacions autoritzades a pescar dins d’aquestes aigües format per les embarcacions del cens d’arts menors i palangre de fons amb port base a Roses-Cadaqués, el Port de la Selva i Llançà.
El patró major de la Confraria de Pescadors del Port de la Selva, Guillermo Cornejo, explica que aquest 2024 “ha estat una bona temporada”, explicant tot seguit que “quan l’aigua és més freda, els exemplars són més grans i si és calenta són més petits, per això els millors mesos per capturar-lo són octubre, novembre i desembre”.
D’altra banda, explica que al Port de la Selva la campanya d’enguany ha conclòs amb uns 2.200 kg de pop, menys que l’any 2023 que va ser d’uns 4.000 kg, i és degut al fet que aquest any hi ha menys embarcacions en actiu. “Hem passat de sis a tres barques”, ha assegurat Cornejo.
Al litoral català
Pel que fa a la resta del litoral català, la veda de pop roquer començarà el pròxim 1 d’agost i s’estableix un període mínim anual de seixanta dies. Així va marcar-ho la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural l’any passat, aprovant un període de veda mínim de dos mesos per al marisqueig del pop roquer amb cadups i nanses a tot Catalunya, més enllà de les zones amb plans de gestió.