Davant l’alt risc d’incendi forestal de cara a demà divendres, 23 de juliol, es tancaran els accessos al Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i el Montgrí
La situació dels incendis forestals a Catalunya la passada setmana ha estat difícil i intensa, com deixen palès els diversos incendis forestals als quals han hagut de fer front els Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració d’altres cossos d’emergència i seguretat. Només aquest mes de juliol, els Bombers de la Generalitat han atès més de 500 serveis per incendis de vegetació.
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l’elevat risc d’incendis que es preveu avui dijous i demà divendres, amb humitats relatives que, en les franges centrals del dia, baixaran per sota del 20%. Demà divendres, a més, s’espera l’entrada de vent de sud, reescalfat i sec. El risc d’incendi es veu agreujat, també, pels avisos de calor extrema que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya per avui i demà, així com la situació de la vegetació que, en general, està patint la sequera i no aconsegueix recuperar la humitat.
El risc d’incendi es manté alt, especialment a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona, al sud de Catalunya Central, a l’interior de la Plana de Lleida i a tota la franja litoral i prelitoral de Girona. El fet que a l’Àrea Metropolitana és on es concentra un gran volum de població, incrementa encara més aquesta vulnerabilitat. Als extrems del país, el vent també suposarà un risc afegit i caldrà veure com es desplaça l’onada de sudi i si acaba generant vent de ponent o vent als extrems, fet que incideix directament en el risc i en el comportament dels incendis.
Davant d’aquesta situació, el Departament d’Interior fa una crida a la corresponsabilitat, a no abaixar la guàrdia, a seguir els consells de protecció del medi natural, i a trucar al telèfon gratuït d’emergències 112 davant de qualsevol indici d’incendi.
El 42% dels incendis forestals de les últimes setmanes han estat fruit d’una negligència com el del Cap de Creus, que es va donar per extingit dilluns 19 de juliol al vespre, que va ser originat per una burilla. En aquest sentit, en l’última dècada, han cremat 12.000 hectàrees per aquesta mateixa causa a Catalunya. L’any passat els incendis intencionats o fruit de negligències van suposar un 54% del total.
Els Bombers de la Generalitat reforçaran el seu dispositiu habitual
Amb aquesta situació de màxim risc, els Bombers de la Generalitat reforçaran la seva dotació habitual de guàrdia diària a nivell de comandaments, al Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i als Parcs de Bombers professionals. Igualment s’obriran els Parcs de Bombers Voluntaris de les zones amb més risc d’incendi forestal i es reforçaran les guàrdies del Grup de Suport Operatiu (GROS), de les Sales regionals de Control i de la Sala Central de Bombers, ubicada a les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès.
L’estratègia dels Bombers de la Generalitat consistirà a concentrar els seus esforços a evitar la simultaneïtat d’incendis, amb atacs inicials molt contundents cada cop que se’n declari un. Fins al passat dia 20 de juliol, al llarg d’aquest any 2021 els Bombers de la Generalitat han treballat en 3704 incendis de vegetació. L’any passat, en aquest mateix període, s’havia treballat en 1858, el que suposa just la meitat dels incendis de 2021. Només al mes de juliol de 2021 s’han atès 535 incendis; 291 al juliol de 2020 (enguany, per tant, un 83% més). L’increment també és important en els incendis estrictament forestals: 155 en el que portem de mes de juliol; entre l’1 i el 20 de juliol de 2020 se n’havia treballat en 65 (enguany, 138% més).
Protecció Civil recomana no fer rutes ni sortides al medi natural
Protecció Civil fa una crida a la prudència de la ciutadania per tal de minimitzar al màxim el risc d’incendi forestal i recomana aquests dies no fer rutes ni sortides al medi natural. Eviteu llençar qualsevol burilla des d’un vehicle encara que sembli apagada, i no utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Tampoc llanceu coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc. Si detecteu una columna de fum, truqueu immediatament al 112.
Protecció Civil de la Generalitat recorda que en cas d’incendi forestal la mesura d’autoprotecció més segura és, en general, el confinament. En cas de confinar-se cal que:
Tanqueu portes i finestres. És preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors.
Atureu els sistemes de climatització i ventilació.
Si viviu amb gent gran, infants o persones amb problemes respiratoris, feu un seguiment intens del seu estat de salut.
Consulteu tots els consells d’autoprotecció davant incendis forestals a interior.gencat.cat/incendisforestals
Tancament d’accessos per part del Cos Agents Rurals
El Cos d’Agents Rurals ha activat avui dijous 22 de juliol el nivell 3 del Pla Alfa a més de 135 municipis de tres zones del país: l’extrem oriental de la comarca de la Noguera, el sud de les comarques de Barcelona i la part nord de les de Tarragona (Baix Penedès, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Bages i Moianès) i la part sud-oriental de la regió de Girona (La Selva, Gironès, Baix Empordà i Maresme). Els Agents Rurals han suspès 418 activitats amb perill d’incendi forestal prevista per avui, i s’ha activat el tancament dels següents massissos:
- Cadiretes
- Gavarres
- Montserrat
- Baronia de Rialp
De cara a demà divendres 23 la previsió és afegir al nivell 3 tota la part nord de l’Alt Empordà, sent 200 els municipis on s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa. També s’afegiran al tancament d’accessos el Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i el Montgrí.
A la resta de Catalunya, la previsió és l’activació del nivell 2 del Pla Alfa a excepció de les comarques del Pirineu.
Els Agents Rurals reforçaran el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentaran la vigilància als espais naturals protegits on s’ha activat el tancament d’accessos per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. També hi haurà una vigilància especial al parc natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, on no es descarta que es pugui acabar activant la restricció d’accessos en funció de l’evolució de l’episodi de risc.